Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Земеделска земя - казус

04.01.2014 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Баща ми и чичо ми са наследници на земеделска земя, поделена помежду им чрез доброволна делба. Баща ми наскоро почина. Чичо ми, докато баща ми е бил жив, е продал с негово съгласие част от земята си, но ние нямаме никакъв документ за тази продажба. В поземлената комисия логично разделят земята на две между него и наследниците на баща ми /т.е мен, сестра ми и майка ми/. Как да процедираме, при условие че чичо ми може да твърди, че не е продавал нищо и половината земи са негови, при условие че ние нямаме документ за продажбата? Възможно ли е да се направи справка в Имотен регистър, Агенция по вписванията или другаде, дали има всъщност такава продажба на земя?

									Krassi752001

Krassi752001 Друго
Варна

Отговори (2)   

											Антоанета Ненова

Антоанета Ненова

04.01.2014

Отговор: Moжете да проверите в Агенцията по вписванията по местонахождение на имота, по името на продавача (чичо Ви) и неговото ЕГН какви имоти е продал, както и да се снабдите с копия от актовете за продажбата/продажбите.


За повече информация: http://advocatnenova.blogspot.com/ | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

04.01.2014

Отговор: Здравейте,
Във Вашия случай най-добре ще е да посетите имотния регистър към Службата по вписванията по местонахождение на имота/имотите. Там по ЕГН и три имена на баща Ви ще разберете какви имоти има на негово име,какви или кои имоти са в съсобственост и с кое лице/а и т.н. Ако справката (отговора на въпросите Ви), която ще получите е в устна форма не би трябвало да платите такса за услугата. В случай, че желаете да получите разпечатка на "справката по лице" или копие на документите, с които е извършена делбата или копие на документите, с които е извършена продажба на имотите ще заплатите такса, размера на която ще изчислят на място.
Във въпросът Ви е споменато, че в общинската служба по земеделие (поземлена кописия) "логично разделя земята на две..." Тази служба няма правомощия да определя кой са наследниците на починалия (наследодателя) и кой какви части от наследството получава.
Документа, който удостоверява кои са наследниците на починалия Ви баща е Удостоверение за наследници.В удостоверението за наследници се посочват наследниците по закон на наследодателя. С  издаването на удостоверение за наследници, наследниците по закон получават възможността да се ползват на практика от имуществените права на наследодателя, които са преминали в тяхната правна сфера след смъртта на наследодателя, тъй като с това удостоверение те се легитимират като наследници пред компетентните държавни органи и лица. Процедурата поиздаването на УС започва с подаване на молба – декларация по образец от лице, което има качеството на наследник, до кмета на общината по последния постоянен адрес на наследодателя. Към молба – декларацията се прилага препис от акта за смърт на наследодателя.След справка в регистъра на населението на общината, органите на общинската администрация изброяват в удостоверението наследниците на наследодателя.
От Службата по вписвания също така бихте могли да получите и информация дали върху Вашите земеделски земи има някакви тежести, като например вписан договор за аренда на земеделската земя, договор за наем и други. Тази информация би могла да Ви бъде полезна в случай, че Вие не обработвате земеделските земи, но имате информация,че други лица ги обработват. Но това вече е предмет на друг разговор.
Надявам се, че сме Ви били полезни с отговора!За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

делба на земеделска земя Здравейте, Как се определят границите при добробволна делба на земеделска земя? Частите са над 3 дка, интересува ме собствениците ли решават как точно... Последен отговор - 20.04.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив