Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Здравейте!Имам проблем с хазяйката си.Заплашва ме със съд!Какви възможности имам?

11.12.2017 - Квартира - 4 Отговори     (0)

Здравейте!Имам проблем с хазяйката си.Заплашва ме със съд!Какви възможности имам?
Под наем съм от около 5 години,като договор съм подписала само първата година с агенция..През 2-рата ми изпрати копие от предният,като не беше подписан.От тогава договор не съм виждала.Правя ремонти за моя с-ка и си плащам в рамките на месеца.Гласувана е вноска за ремонт на покрива и входа от допълнителни 10 лв. на месец. Хазяйката не иска да ги плаща и твърди че аз съм длъжна.Заплашва със съд и че е била адвокатка.Около 2 години и плащах по 10 лв.на месец над това което е посочено в договора,защото помоли.Всичко превеждам по банков път.Не желае да поема пари за ремонт.Плати си само поставянето на водомерите и сметките от предният наемател.Плащам си всички др. такси за входа/асансьор и ток който са 14 лв. месечно/. Какви права имам и какво мога да направя?

									Снежана

Снежана

Отговори (4)    Коментара (1)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

11.12.2017

Отговор: Здравейте!
Внимателно изчетох запитването Ви, но на мен лично не ми стана за какво Ви заплашва хазайката със съд , или може би , по-точно - каква е причината за това?
Най-често срещан договор в живота е договорът за наем. Обичайно той се сключва за 1 година и за такъв срок не се изисква нотариална заверка.Когато обаче се сключи за срок над 1 година, то тогава той трябва да бъде нотариално заверен и вписан в имотният регистър.
Що се отнася до поставеният от Вас въпрос за правата и задълженията Ви по поддържане на наетата вещ / стая или апартамент/, то отговорът е даден конкретно в чл. 231 от Закона за задълженията и договорите - " Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя.
Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал. 2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността и срещу наема.
Когато вещта погине изцяло или отчасти, прилага се чл. 89.
От написаното от Вас излиза, че Вие не само съвестно изпълнявате задълженията си, но и изпълнявате и задължения на наемодателя.
Правата си може да защитите както по доброволен ред, като разговаряте и и се разберете кой за какво е длъжен да отговаря, или по съдебен ред, но за предпочитане е на добра воля да се разберете.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.12.2017

Отговор: Здравейте, Снежана!
Има ли други проблеми между Вас и наемодателката Ви, освен допълнителната сума, която се събира за ремонт на покрива и входа? Вие плащате ли ежемесечните разноски за входа?
Защото от писмото Ви действително изглежда така, сякаш проблем няма - Вие си плащате всичко редовно. Ако това е така - няма опасност наемодателката Ви да Ви съди или поне няма шанс да спечели подобно дело.
Колкото до договора за наем - не се притеснявайте, той е неформален договор, който може да бъде доказван и по друг начин, не само с договор в писмена форма. Внимавайте само какво пишете в ежемесечните преводи - винаги пишете като основание "наем за месец ..., ....година" Така няма да може да се спори какво точно плащате.
Иначе - Вие ползвате имота и това може да се докаже чрез свидетели, плащате си наема и можете да го докажете с документи от банка. Не е задължително да имате подписан договор за наем за конкретната година.Дори, в повечето такива договори се записва, че ако не бъде прекратен се подновява автоматично.
Дори да нямате такава клауза в договора, няма начин наемодателката да Ви изгони на това основание. Нито пък да Ви осъди да плащате вноски за ремонт на покрива - те са нейно задължение.
Вие сте изцяло в правата си да откажете да внасяте тези суми.
Нищо друго не е необходимо да правите. Вие сте изцяло в правото си.

Все пак, от житейска гледна точка, имайте едно на ум да си търсите и друг вариант за квартира. Когато наемодателят не е доволен по някаква причина от своя наемател, той намира и начин да прекрати договора за наем. Очаквайте и подобен вариант. Ако тя Ви изпрати предизвестие за прекратяване на договора за наем, Вие няма да можете да задържите ползването много дълго. Друг вариант е да увеличи наема.
И двете са възможни, особено когато възникне конфликт. Тук няма правна защита за наемателя, защото наемодателят е в правото си да прекрати договора или да увеличи наема.

Просто бъдете нащрек и се пазете от конфликти с наемодателката си.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Снежана

Снежана

12.12.2017

Коментар: Здравейте и благодаря за бързите отговори.Проблемите ни са хазяйката отказва да поема ремонти от вида да смени дограмата/за пояснение дограмата се затваря с райбери и има пролуки.Никога не е сменявана /,както и плочките в банята едвам ги държим да не паднат.Сменихме казанчето,чешмите,крушките.Сложихме нов латекс,допълнителен контакт,брава.Имаше отчупен ъгъл,който замазахме и шпакловахме.Сменяхме уплътненията на прозорците,за което хазяйката е поела сумата от 80 лв. При наемането на жилището беше казала че няма на против да правим ремонти и подобрения,което се оказа че ако е за наша сметка.Вдигна ни наема миналата година на претекста,че щом поддържаме жилището значи сме решили да останем.Обзавеждането си е мое.Дори ни искаше ключ,за да можела дъщеря и да имала достъп.Отказах естествено.Когато и казах за допълнителната вноска каза че трябва аз да я поема и дори такса смет/проучих вече тази клауза/. Затвори ми телефона с думите че няма да плаща и че ако аз не и направя ремонта да живея в мизерия.Имах на 2 пъти забавяне с наема,защото ми смениха датата на превод на заплата и веднъж се бях объркала с месеците,тъй като и плащах за 4-5 месеца накуп.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

13.12.2017

Отговор: Здравейте,

както правилно са посочили колегите по-горе, извършването на ремонти извън дребните поправки, са за сметка на наемодателя, като имате право след извършването на ремонтите, да прихванете стойността им от наемната цена.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

14.12.2017

Отговор: Ако трябва да съм честна - на Ваше място не бих търпяла.
Не са се свършили квартирите, я!
Вярвам, че ще си намерите по-уютно местенце, защо да търпите тирани?
Това, от чисто човешка страна.
От юридическа - колегата Митова Ви е отговорила.
За съжаление, каквото и да опитате да правите, само ще усложни отношенията.

За Ваше спокойствие - да, в правото си сте както да не плащате допълнителната вноска за покрива, така и да си прихванете от наема всичко извън " Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива".
Но това при всички случаи ще доведе до конфликт с хазяйката.

А да я принудите да направи ремонт на банята не можете. (което не изключва Вие да направите ремонта и после да си прихванете сумата от наема)

Обмислете дали си заслужава разправиите...

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Тагове

здравейте
  
проблем
  
хазяйката
  
заплашва
  

наем

  
около
  
години
  

договор

  

година

  
изпрати
  
предният
  
подписан
  
тогава
  
ремонти
  
плащам
  
месеца
  
вноска
  
ремонт
  
покрива
  
входа
  
месец
  
иска
  
плаща
  
плащах
  

договора

  
поема
  
наемател
  
направя
  
срок
  
правата
  
задълженията
  
дребните
  
поправки
  
отнасящи
  
повреди
  
дължат
  
обикновено
  
употребление
  
замърсяване
  
стени
  
помещенията
  
разяждане
  
кранове
  
брави
  
запушване
  
комини
  
други
  
такива
  
сметка
  
наемателя
  
наемодателя
  
наемодателят
  
извърши
  
наемателят
  
причина
  
отговаря
  
стойността
  

наема

  
изцяло
  
изпълнявате
  
разберете
  
софия
  
наемодателката
  
допълнителната
  

плащате

  
ежемесечните
  
начин
  
пишете
  
основание
  
имате
  
дори
  
клауза
  
правите
  
правото
  
вариант
  
прекрати
  
увеличи
  
конфликт
  
поздрав
  
симеонова
  
христо
  
белчев
  
0884
  
0898
  
имейл
  
advokatsimeonova@yahoo
  
дограмата
  
банята
  
сумата
  
жилището
  
ремонта
  
извършването
  
извън
  
прихванете
  
ваше
  

Популярни въпроси - Квартира

Виж всички въпроси

2 Партиди ток на един имот (апартамент) Здравейте, баща ми почина и наследници на апартамента придобит по време на брак останахме аз и майка ми. Моята част е по-малка, но аз искам да я дам под... Последен отговор - 22.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Квартира Кабинет. Здравейте! Препрочетох няколко статии. Бихте ли споделили възможно ли е от квартира едната част да стане кинези кабинет ( а в другата част да се живее)... Последен отговор - 1.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Къща за гости Отскоро имам къща за гости. Трябва ли да регистрирам и как гостите си? При проверка от органите на реда в къщата, гостите ми какви документи ще трябва да... Последен отговор - 18.07.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

За депозит Здравейте! Имам следния казус. Преди 10 месеца с приятели наехме квартира чрез агенция. Наемодателката присъстваше само на подписването на договора, а... Последен отговор - 27.07.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Невърнат депозит Здравейте! Имам следния казус. Преди 10 месеца с приятели наехме квартира чрез агенция. Наемодателката присъстваше само на подписването на договора, а... Последен отговор - 10.01.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив