Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Заверка на подпис и съдържание на пълномощно

07.03.2015 - Покупка на имот - 1 Отговори     (0)

Известно ми е, че подпис и съдържание се заверяват с поредни номера, обаче не ми е ясно какво точно се разбира под поредни номера. Зз поредни ли се считат например номерата №2 и №2-А?

									Ренета Стоянова

Ренета Стоянова Друго
Варна

Отговори (1)    Коментара (5)

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

09.03.2015

Коментар: Номерата 2 и 2-А са реални - от пълномощно, заверено на село и използвано при изповядване на две нот. сделки за покупко-продажба през 2013 г.

В нотариалния акт по първата сделка номерата на пълномощното са записани така, както са си - 2 и 2-А.

В нотариалния акт по втората сделка номер 2-А е променен на номер 3.

Номер 3 се вижда върху декларацията по ЗННД, приложена към първото дело. Към второто не е приложена такава.За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

12.03.2015

Коментар: Според адвокат (случаят е имотна измама със земя на 82-год. жена от гр. Варна), номер 2-А се е появил по следния начин:

След като се снабдява с подписа на жертвата, измамникът излиза от дома й, дописва на ръка още 4 поземлени имота в пълномощното (установено от експертизата) и заминава да го завери при тогавашния кмет на едно разградско селце с под 500 жители, приятел на негов братовчед от Разград. Кметската заверка е извършена през февруари 2013 г. В края на същата година кметът е осъден за "продължавано длъжностно престъпление" - над 100 неприсъствени заверки на подписи - и освободен от длъжност. Кметът не е знаел, че за продажба на имот трябва и заверка на съдържанието, затова заверил само подписа. По-късно измамникът научава, че не става само с подпис. Братовчед му добавя на ръка заверката на съдържанието (установено от експертизата), но понеже съседният номер (№3), вече бил зает от заверката на декларацията по чл. 25 от ЗННД, от немай-къде поставил № 2-А.За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

13.11.2016

Коментар: Преди около месец от прокуратурата ми изпратиха копие от т. нар. регистър за нотариални удостоверявания на кметството. Оказа се, че в него липсва регистрация на заверка на съдържанието на пълномощното. Адвокатът се оказа прав, че братовчедът на измамника си е правил свободни съчинения на тема "заверка на съдържание на пълномощно". Сега очакваме повдигане на обвинение.


За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

18.04.2020

Коментар: Развръзка. На 12.03.2018 заведохме гражданско дело по чл. 108 ЗС и около 2 години по-късно си върнахме земите,след като спечелихме делото на първа, втора и трета инстанция. Съдът прогласи нищожност на нотариалното удостоверяване на пълномощното и оттам - нищожност на упълномощаването по чл. 26, ал. 2, пр. 3 ЗЗД (липса предписана от закона форма), като липсващата форма е предписаната от чл. 37, пр. 2 ЗЗД (с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно). След което прогласи за окончателна висящата недействителност на договора за покупко-продажба. И накрая осъди ответниците да върнат владението, а ВКС не допусна касация с определение от 16.04.2020 по дело № 4100/2019.


За повече информация: http://softisbg.com/dannies_blog/ | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.04.2020

Отговор: Здравейте госпожо Стоянова!
Задали сте питане в сайта и заедно с това сте описали в четири последователни поста хронологията на казуса, която е завършила с хепиенд за ощетеното лице и което разбира се е похвално.
Но, не става ясно защо отправяте питане, след като имате налични съдебни решения , и в които Вие подробно описвате, че съда е приел за нищожно удостоверяването в ползваното пълномощно.
Ако се абстрахираме от това, че Вие подробно сте описали какво се е случило във времето, за да получите конкретен отговор следва да се види нагледно - какво е съдържанието в пълномощно с номер 2 и какво е съдържанието на пълномощното с номер 2А, както и кои са лицата за упълномощител и кои за упълномощено лице, което означава, че така априори не би могло да се отговори.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши,1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

21.04.2020

Коментар: Здравейте, адв. Чанкова! Отн. "не става ясно защо отправяте питане, след като имате налични съдебни решения", отговарям: запитването е от 2015 г., а съд, решения - от 2019 и 2020.

А отн. "какво е съдържанието в пълномощно с номер 2 и какво е съдържанието на пълномощното с номер 2А" - като се извинявам, че не съм обяснила добре, отговарям:

Става дума за едно-единствено пълномощно, върху което се виждат две заверки - №2 на подписа и №2-А на съдържанието. Съгл. чл. 37, пр. 2 от ЗЗД, в сила от 2008, тези две заверки следва да са извършени едновременно. Едновременното им извършване се доказва чрез хронологично отразяване с два поредни номера в регистъра за нотариални удостоверявания (единия за подписа, следващия за съдържанието) съгл. чл. 7, ал. 1, т. 4 от Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. Съдът в нашия случай установи, че заверките не са били извършени едновременно от лицето с нотар. функции в селото, където е било заверено плнмщното. Установяването стана в о.с.з. чрез разглеждане в оригинал на т.нар. регистър за нотариални заверки на кметството – една тетрадка с неномерирани листи, в която е изведена само едната заверка (номер 2), а другата никаква я няма (липсва заверка на съдържанието под какъвто и да е номер - бил той пореден или непореден). Съответно, искът ни за липса на форма на упълномощаване беше уважен. Този иск се явяваше решаващ за изхода на делото, т.к. с уважаването му следваше уважаване и на иска по чл. 42, ал. 2 ЗЗД, и на иска по чл. 108 ЗС, както и стана - гр. д. 1718/2018 на РС-Плевен. Въззивната инстанция потвърди решението на първата - в.гр.д. 330/2019 на ОС-Плевен. ВКС не допусна касация - гр. д. 4100/2019.За контакти

Тагове

подпис
  
съдържание
  
поредни
  
номера
  
ясно
  
разбира
  
номерата
  
№2-а
  

пълномощно

  
заверено
  
покупко-продажба
  
2013
  
нотариалния
  
първата
  
сделка
  

пълномощното

  

номер

  
декларацията
  
зннд
  
приложена
  
дело
  

подписа

  
измамникът
  
ръка
  
установено
  
експертизата
  
братовчед
  

заверка

  
кметът
  
заверки
  

съдържанието

  
по-късно
  
става
  
заверката
  
около
  
регистър
  
нотариални
  
удостоверявания
  
кметството
  
оказа
  
липсва
  
2018
  
делото
  
инстанция
  
съдът
  
прогласи
  
нищожност
  
удостоверяване
  
липса
  
форма
  
извършени
  
едновременно
  
допусна
  
касация
  
2020
  
4100
  
2019
  
здравейте
  
питане
  
описали
  
лице
  
отправяте
  
имате
  
налични
  
съдебни
  
решения
  
подробно
  
следва
  
отговарям
  
съгл
  
чрез
  
стана
  
иска
  

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив