Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Запор на сметка с детски надбавки

25.04.2015 - Други - 2 Отговори     (0)

Здравейте,получих писмо от банката си,че НАП е запорирала сметката ми с детските надбавки.Тази сметка не се ползва за друго,по нея не постъпват други пари,освен детските за двете деца. Какво следва да направя ? Благодаря !

									Силвия

Силвия

Отговори (2)    Коментара (1)

											Адвокат Александров

Адвокат Александров

25.04.2015

Отговор: Здравейте,
детските надбавки се отпускат въз основа на закона за семейните помощи за деца. В чл. 13 в същия нормативен акт е записано,че върху вземанията за семейни помощи по този закон не се дължат данъци и такси и не могат да бъдат правени удръжки, освен за:
1. надвзети средства за семейни помощи в резултат на счетоводно-техническа грешка;
2. недобросъвестно получени суми.
Относима към случая е и нормата на чл. 14/ ЗСП, който в ал. 3 предвижда, че от парични социални помощи не могат да се правят удръжки, освен за запори за вземания за издръжка на деца ( т. 2).
Вземането е публично, с носител НАП, а публичния изпълнител освен разпоредбите на ДОПК следва да има в предвид, че изпълнението не може да бъде насочено върху вземания на длъжника - физическо лице, за които е предвидено в друг нормативен акт ( Закон за семейните помощи за деца, закон за социалното подпомагане), че не подлежат на принудително изпълнение.
Действията на публичния изпълнител по съществото си са обезпечителни! Същите могат и следва да е обжалват пред директора на ТД НАП, в най-кратки процесуални срокове (7 дневен). Можете да ме потърсите за съдействие!
Поздрави!За контакти

											Силвия

Силвия

27.04.2015

Коментар: Благодаря за отговора !За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

28.04.2015

Отговор: Вземете извлечение от банковата си сметка, от което да е видно какви и откъде са сумите в сметката за поне година назад. Занесете го в НАП или на съдебния изпълнител, ако има изпълнително дело. Подайте го, заедно с молба да бъде вдигнат запора, а ако има удържани суми, да се върнат.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Общинско жилище Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - 7.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Общинско жилище, право на ползване Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив