Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Запор на детски надбавки

13.10.2017 - Други - 4 Отговори     (0)

Имам сметка в Юробанк по която постъпват пари само и единствено от Социално подпомагане, а именно детски надбавки.От 2011 имам запор от ЧСИ и тъй като наскоро разбрах, че по закон нямат право да запорират тези пари аз изпратих документ от банката и молба за вдигане на запора.Оказа се, че вече са преведени 800 лв на ЧСИ и в сметката са се натрупали 1340лв до момента.Днес получих отговор от ЧСИ, че молбата ми е одобрена частично и ще мога да изтегля само несеквестируемите суми. Въпроса ми е редно ли е, след като съм осигурена на минимална работна заплата, имам детски надбавки 37лв, запор върху заплатата от друг ЧСИ, да ми вземат част от тази сума , като тя е само от детски надбавки.

									Веселина Коевска

Веселина Коевска

Отговори (4)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

14.10.2017

Най-добър отговор*: Минималната работна заплата е несеквестируем доход съгласно чл. 446 от ГПК, като социалните плащания (в случая детски надбавки) също не подлежат на принудително изпълнение. Правилно сте подала молба до ЧСИ със съответните доказателства за възстановяване на съответните суми. Не става ясно обаче на какво основание молбата Ви е одобрена частично от ЧСИ, при положение, че се касае единствено за несеквестируем доход - МРЗ и детски надбавки. Съветът ми е да подадете отново молба до ЧСИ с искане за възстановяване на цялата сума, като приложите и документ от Дирекция "Социално подпомагане", че за посочения период от 2011 г. до момента сте получавали само социални плащания по запорираната банкова сметка.


За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Веселина Коевска

Веселина Коевска

14.10.2017

Коментар: Здравейте, благодаря Ви за отговора. В документите, които са ми издадени от банката е видно, че тези пари са единствено и само от детски надбавки и не виждам повод да взимам бележка от Социално подпомагане.Моля, ако се налага да ме известите да се свържа с вас.

След като се свързах по телефона, с лицето, с което кореспондирам, ми беше обяснено, че ще мога да изтегля само около 500лв от натрупаните 1340, които от документа е видно, че са само детски надбавки, аз недоумявам как законно, може незаконно да ми вземат тези пари:

Eто това е отговора, който получих
"Молбата Ви е уважена частично. Ще бъде изпратено съобщение до Юробанк за вдигане на запора до размера на несеквестируемия доход.

Поздрави,

Александра Стоянова"За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.10.2017

Отговор: Здравейте!
Малко не става ясно коя точно сума се е натрупала и защо молбата Ви е уважена частично, но ще Ви отговоря принципно:
ЧСИ няма право да посяга на пари, които се дават на дете от "Социално подпомагане", тъй като това е несеквестируем доход. Когато кандидатствате за кредит - този доход не се включва когато изчисляват приходите Ви, а масово банките запорират сметки с детски надбавки и помощи. Както се казва - често срещано явление у нас.
Правилно сте подали молба до ЧСИ за вдигане на запора. Борете се докрай!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

16.10.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Коевска,

при направеното уточнение от Ваша страна не е необходимо да се снабдявате и с документ от Агенция "Социално подпомагане", след като от банковото извлечение за съответния период се установява, че се касае единствено за социални плащания.
Не става ясно на какво основание е отговорът на ЧСИ, който сте цитирала. Препоръчително е адвокат да прегледа изпълнителното дело и да състави допълнителни молби с цел вдигане на запора за цялата сума, представляваща по описаното от Вас минимална работна заплата и социални плащания.За контакти

											Веселина Коевска

Веселина Коевска

17.10.2017

Коментар: Разяснявам, че по тази сметка е направен запор от 20012г, а в нея са постъпили единствено и само детски надбавки. Вече се обърках как всички казват, че е незаконно да се пипат тези пари и как законно ЧСИ Миладин Миладинов изтегли 800лв от тях и ги нареди на кредитовзискателя, позовавайки се на кой закон??? И как ЧСИ Неделчо Митев, след като имам запор от него върху работната ми заплата и всеки месец му се превежда сумата, която е изчислена спрямо доходите ми, също е запорирал тази сметка, след като им изпратих документ от банката, в който черно на бяло пише тези пари откъде са, не само, че не ми вдигат запора, а и ми обясняват как ще се изчисляват несеквестируеми суми и т.н.....и няма да мога да изтегля пълната сума от сметката.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.10.2017

Отговор: Както описвате случая, вероятно се касае за неправилно тълкуване на цитираната разпоредба на чл. 446 ГПК по изпълнителните дела, макар че има и задължителна съдебна практика - Тълкувателно решение № 2/2015 г. на ВКС по тълкувателно дело № 2/2013 г., според което "ако съдебният изпълнител не е получил необходимата информация от банката, той не знае произхода на средствата по запорираното вземане и не може да зачете несеквестируемостта. Задължението на съдебния изпълнител да зачете несеквестируемостта възниква, когато той бъде уведомен за произхода на постъпленията по сметката, било от банката (трето задължено лице), било от длъжника. Тогава за съдебния изпълнител възниква задължението да събере незабавно необходимата информация от банката (за източника на постъпленията и техния размер) и от платеца на възнаграждението за труд (за размера на възнаграждението, след приспадане на дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски) и да върне на длъжника несеквестируемата част от преведената му сума."


За контакти

Тагове

сметка
  
юробанк
  

пари

  
единствено
  
социално
  
подпомагане
  

детски

  

надбавки

  
2011
  
запор
  
закон
  
право
  
запорират
  
изпратих
  
документ
  

банката

  
молба
  
вдигане
  
запора
  
вече
  
сметката
  
момента
  
получих
  
молбата
  
одобрена
  
частично
  
мога
  
изтегля
  
суми
  
минимална
  
работна
  
заплата
  
вземат
  
част
  

сума

  
несеквестируем
  
доход
  
плащания
  
случая
  
правилно
  
съответните
  
възстановяване
  
става
  
ясно
  
основание
  
касае
  
цялата
  
период
  
социални
  
здравейте
  
отговора
  
видно
  
законно
  
незаконно
  
уважена
  
размера
  
изчисляват
  
дело
  
него
  
тълкувателно
  
изпълнител
  
необходимата
  
информация
  
произхода
  
зачете
  
несеквестируемостта
  
задължението
  
съдебния
  
възниква
  
постъпленията
  
длъжника
  
възнаграждението
  

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Земеделска земя да граничи с сграда (къща) Трябва ли да има някакво разстояние от сграда (къща) и земеделска земя (обработваема) Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Разделяне на парцел на две равни части. Собственик съм на 1/2 идеална част от парцел от 589 кв.метра. Може ли да се раздели на два равни по малки парцела ? Парцела е в регулация и има построени две... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

промяна на настоящ адрес при смяна на НАСТОЯЩ адрес сменя ли се личната карта? Последен отговор - 8.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Свидетелство за съдимост Здравейте,имам две условни присъди,като за първата съм реабилитиран веднъж.На втората изпитателния срок мина,но не мога да изкарам свидетелство че не... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Разделена на апартамент Здравейте, имаме голям наследствен апартамент, който има възможност да се раздели на 2 отделни. Общината отказа разделяне, поради липса на паркоместа.... Последен отговор - 15.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив