Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

закупуване на идеални части от земеделски земи

25.06.2020 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте!
Имам земеделска земя общо с още 6-ст наследника.Другите искат да продават ,но аз и още един не сме съгласни ,тъй като цената е много ниска ,а мястото е добро. Купувача е предложил да изкупи идеални части от другите, а ние да останем като съсобственици.
Моля ,обяснете ми и ми дайте съвет:
1.Възможна ли е тази покупка ,като това са идеални ,а не реални части?
2.Купувача ще стане ли собственик ?
3.Ние като съсобственици евентуално на купувача ,какви права имаме ?
4.Може ли да строй ,дава под наем или ипотекира без наше съгласие?
5.В тази земя има 30% някаква зелена зона в която не може да се строй.Може ли новият собственик на идеалните части да ни определи тази зона ,като наша и ние да не можем да се възползваме от нея?
6.Ако имота се вкара в регулация /има такава възможност/ иска ли се нашето съгласие и нашите права какви ще бъдат като съсобственици?
Въпросите станаха много ,но моля да ме извините .Много съм притеснена ,но не искам да правя "подарък". Благодаря

									veneva

veneva Друго

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.06.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Венева,

останалите съсобственици първо следва да предложат на Вас своите идеални части и едва след като им предоставите нотариално заверена декларация по чл. 33 ЗС, могат да продадат тези идеални части на трето лице. Възможно е обаче да му дарят минимална идеална част, за което не се изисква такава декларация. След това прехвърляне на идеални части купувачът ще стане съсобственик, но за учредяване на ипотека е необходимо Вашето съгласие, същото касае и регулирането на имота.
Специфичното при съсобствеността е, че всеки притежава идеални части от целия имот, като не може да се разпредели кой съсобственик - коя част притежава. Това е възможно, ако сключите договор за доброволна делба или пристъпите към съдебна делба, както и ако съставите протокол за разпределение на ползването.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.06.2020

Отговор: 1. Да, възможна е такава покупка, както Ви е отговорила и колегата.
2. Да, купувачът ще стане собственик.
3. Като съсобственици с купувача, имате същите права, каквито имате и в момента. Вашето право на собственост по никаккъв начин не се ограничава. Единствената промяна за Вас е, че до днес сте били съсобственици с лицето А, от утре ще сте съсобственици с лицето В.
4. В съсобствен имот, може да се строи, само по общо съгласие или ако му отстъпите писмено право на строеж. В противен случай, всичко построено е общо, без значение кой от всички го е строил. Да, може да даде под наем имота за срок до 3 години, както и Вие. Дължите си, съответната част от наема. Би могла да се случи и ипотека, като всеки от съсобствениците може да ипотекира само своя дял. Друг е въпросът, че за идеални части, няма да се намери лесно кой да даде кредит.
5. Не, нито сегашните, нито новия собственик могат да кажат коя част на кого е, тъй като става въпрос за идеални части. Тоест, всеки е съсобственик на всеки сантиметър от имота.
6. За подобна процедура се иска съгласие от всички собственици. Както написах и по-горе, правати Ви са същите, каквито и сега.
Щом смятате, че имотът струва повече, никой не може да Ви задължи да продавате на цена, която не Ви устройва.За контакти

											veneva

veneva

29.06.2020

Коментар: Сърдечно благодаря!
Бъдете все така добронамерена и сърдечна.
Лек и успешен ден!
ВеневаЗа контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

29.06.2020

Отговор: Здравейте госпожо Венева!
Преди да продадат идеалните си части останалите 4- ма съсобственици на купувача са длъжни най- напред да предложат на останалите съсобственици да ги закупят и едва тогава, ако Вие откажете да ги продадат.
Ако, това изискване на Закона за собствеността не се спази - останалите зададени въпроси са безпредметни.
Но, Вие и още един от съсобствениците след като не искате да продавате и след като съобщавате, че цената е много ниска - проблем ли е да изкупите Вие тези идеални части и да станете собственици на по 1/2 идеална част?
Ето това е решението на Вашия казус, като станете Вие двамата съсобственици и заплатите идеалните части на останалите 4- ма.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Обсебен Съсобствен Имот Наследих от баща си процент в магазин който той е получил от реституция. Магазина има много съсобственици. Трима човека, мажоритарен собственик 51%, друг... Последен отговор - 18.10.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

наследство делба от 19 1 1949 на наследство по опис между трима братя три сестри и тяхната майка трите сестри омъжени вече получават равни по стойност дялове двамата... Последен отговор - 2.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

пари при чси имам задържани 6000лв през последните 8 години одържани ми от инвалидната ми пенсия от 200лв всеки месец но не са разпределени до сега на... Последен отговор - 31.10.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив