Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

за невърната трудова книжка

30.09.2016 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

здравейте,преди известно време писах тук,че работодателят отказва да ми върне трудовата книжка вече стана 1 година.Както ме посъветвахте подадох жалба в Инспекцията по труда.Отговориха ми,че е представен документ,че съм я получил,което не е вярно.Изпратих нотариална покана в срок от 5 дни да ми я върне,но....отново безуспешно.Пуснах искова молба в съда да ми се върне трудовата книжка и да ми се изплати обезщетение за нанесени вреди.И..днес получавам призовка,че- цитирам:СЛЕДВА ДА ФОРМУЛИРАТЕ НАДЛЕЖЕН ПЕТИТУМ ДО СЪДА,КАКВО РЕШЕНИЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОСТАНОВЕНО.В СЛУЧАЙ,ЧЕ ПРЕТИНДИРАТЕ ВРЕДИ.ОБОСНОВЕТЕ ПРЕЧИНЯВАНЕТО ИМ.КАКТО И РАЗМЕРА ИМ.Въпросът ми е-какво следва сегаДали ще ми върнат исковата молба?И какво точно е:НАДЛЕЖЕН ПЕТИТУМ?

БЛАГОДАРЯ!

									костова

костова Друго
Добрич

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.10.2016

Отговор: Здравейте, г-жо Костова!
Въпросът, който задавате е сериозен и смятам, че нещата са стигнали до момента, в който се налага да упълномощите адвокат.

Въпреки това ще отговоря на въпросите Ви, а Вие преценете как да постъпите.

1. "Надлежен петитум" е точното Ви искане, отправено до съда на юридически език - т.е. какво се цели с този иск, за да може да се определи и от какъв вид е той (установителен, осъдителен, конститутивен)

2. Другото, което следва да уточните, е, какви точно вреди сте претърпели от незаконното задържане на трудовата книжка и в какъв размер, за да може съдът да прецени, според доказателствата, така ли е и следва ли да Ви присъди обезщетение за претърпените вреди - имуществени и неимуществени.
Тук много внимавайте - всичко, което поискате, се оценява в пари, и ако изгубите делото, ще понесете разноските на насрещната страна. (не знам дали си спомняте случая с дърво, паднало върху автомобил на Ботевградско шосе, при който искът беше уважен до размер 1000.00 лева, а разноските на другата страна, които ищецът следваше да поеме бяха повече от присъденото обезщетение - така че хем спечелиха делото, хем изгубиха пари - http://legalworld.bg/37330.udarila-vi-e-topola-i-ne-si-mylchite-shte-si-platite!.html).

Ами това е - моят съвет е бързо да тичате при адвокат, защото срокът е изключително къс - 7 дни!
Ако го пропуснете, следва връщане на исковата молба.
Ако се пробвате самичка и нещо не Ви се получи, може отново да оставят исковата молба без движение и отново да поискат уточнение, но може и направо да прекратят производството и да Ви върнат исковата молба.

Говорете с колега, на когото се доверявате - може да се стигне и до там - да оставите това производство да бъде прекратено и да образувате ново - вече с коректно и юридически издържано съдържание на исковата молба.

Стискам Ви палци, каквото и да решите!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo

П.п. Може би трябва да изясня още нещо - съдът НЕ решава проблемите на хората, а само постановява решения по исковете, с които е сезиран, стига да са коректно формулирани.(ако не са - загубата е за ищеца)
За това са нужни юристи, в частност адвокати или юрисконсулти, които да могат да поднесат искането на човека така, че да се постигне търсената от съда защита - да може и след решението резултатът за човека да е именно този, който той е целил в началото.
Правото е формална наука, която изисква точно конкретни формулировки и внимателно поднасяне както на информацията, така и на исканията.

С поздрав: адв. Симеонова



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив