Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Възстановяване на запазена част на наследство!

31.05.2020 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Здравейте!
Майка и татко преживе даряват на своя внук имот с наше съгласие(на родителите му),защото беше непълнолетен и години след това неоправдано от него доверие ние със сестра ми искаме да си възстановим дареното му ,като накърнени на предна линия сме ние наследници.Но,има един огромен проблем с койно се сблъскахме:Никой не ни е казал ,че сме трябвали да приемем наследство по опис.Може ли 3г по късно (знаем че закона задължава до 3м) да го направим и изобщо може ли да оспорваме и без него?Задължени ли сме да го правим?

									Жана Рабаджийска

Жана Рабаджийска

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

31.05.2020

Отговор: Здравейте госпожо Рабаджийска!
Във Вашия казус родителите Ви приживе са прехвърлили на внука си всичко, без да си дадат сметка, че съгласно закона те могат да се разпореждат само с разполагаемата си част, но не и със запазената част.
Когато наследникът, чиято запазена част е накърнена, упражнява това право спрямо лица, които не са наследници по закон, необходимо е той да е приел наследството по опис (ал. 2 на чл. 30 ЗН, в този смисъл е и ТР № 1/2005 г. ОСГК, ВКС).
Правото на запазена част, съответно искът за намаляване на завещателни разпореждания не погасява със смъртта на наследника – то може да бъде упражнено както от наследника на наследника със запазена част, който е починал преди да го упражнил, така и чрез косвен иск съгл. чл. 134 ЗЗД от кредиторите на наследника със запазена част, които не могат да се удовлетворят от личното му имущество.
Правото да се иска намаляване на завещателните разпореждания може да бъде упражнено както чрез иск, така и чрез възражение. То може да бъде упражнено и в делбеното производство. При предявен срещу наследника със запазена част иск за собственост на основание завещанието той може да упражни правото по чл. 30, ал. 1 ЗН и чрез възражение. Упражняването му е ограничено от срок – общата петгодишна давност по чл. 110 ЗЗД, който започва да тече от момента, в който заветникът е упражнил правата си по завещанието.
Има много подробности, които следва да Ви бъдат обяснени при една правна консултация с адвокат, която аз Ви съветвам задължително да направите.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив