Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Въпрос

18.09.2019 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Може ли ползвател на жилище да го отдава под наем? Какво рискува наемодателят, когато наемателят иска да посочи наетото жилище за адресната си регистрация?

									Владимир

Владимир Друго
София

Отговори (4)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.09.2019

Отговор: Да, лице, на което е учредено вещно право на ползване може да отдава под наем съответния имот.
Рискът относно адресната регистрация на наемателя е свързан с обстоятелството, че същата може да бъде заличена само по искане отново на наемателя, а не и по молба на наемодателя.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

19.09.2019

Отговор: Здравейте Владимир!
Отговорът на първия Ви въпрос е положителен и е много срещано в практиката. Най- често родители, които са прехвърлили правото на собственост на жилището си на своето дете запазват правото на ползване на жилището до края на живота си и едновременно с това отдават жилището под наем.
Вторият Ви въпрос е също често срещан в практиката. За да посочи адреса на наетото жилище за постоянен наемателят трябва или да представи нотариално заверена декларация за съгласие от наемодателя, или наемодателят дава съгласието си устно в присъствие на наемателя в Общината. При отписване от посочения адрес се иска съгласието на наемателя.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

24.09.2019

Отговор: Здравейте, Владимир!

Тъй като на Вашия въпрос са се оформили две противоположни мнения, си позволявам да се намеся и аз.
Подкрепям колегата Митова - НЕ съгласие, а ИСКАНЕ от наемателя е необходимо, за да бъде той отписан от Вашия адрес. Или да си подаде документи за регистрация на друго място.
За сега НЯМА уредба, която да позволява собственик/ползвател сам да отписва вписани на адреса живущи.
По-лошото е, че когато има натрупани определен брой такива (независимо дали ефективно живеят на адреса), може да Ви откажат регистрация на лице, което действително живее там и му е нужна регистрация.
Другите рискове са свързани с неизплащане на режийните разноски, но това е напълно отстранимо. Не се притеснявайте излишно!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Апостол Апостолов

Апостол Апостолов

26.09.2019

Отговор: Здравейте, Владимир!
Относно първия въпрос от ключово значение е разпоредбата на чл. 56, ал. 1 от ЗС, а именно: "Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено."
В случая законодателят има предвид под "добиви" от вещта, граждански добиви, какъвто е и наема.
Относно втория въпрос, всичко написано в коментарите е вярно, но има още един риск. Ако намателят Ви е задлъжнял и има образувани изпълнителни дела срещу него, съдебния изпълнител може да насрочи и извърши опис на движими вещи на неговия постоянен/настоящ адрес. Разбира се, ако пазите Вашите касови бележки или други документи, удостоверяващи собствеността на движимите вещи и от тях е видно, че Вие или друго трето лице е собственик, а не длъжникът, няма да имате проблем.
За Ваше успокоение може да накарате наемателя да ви представи справка от Регистъра на длъжниците, от където е видно до момента дали има образувани изпълнителни дела при ЧСИ.
Надявам съм, че съм Ви бил полезен.
С уважение,
Апостол Апостолов
0883 402 773
За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Отлагане на дело Здравейте, Има ли лимит на това, колко пъти може да се отложи едно дело? В случая става въпрос за многократно отлагано дело, защото един от двамата... Последен отговор - 3.10.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

пропуснат срок за узаконяване на лозе по параграф Родителите ми са пропуснали срока за подаване на молба към общината за узаконяване на лозето раздаванаи по параграф. В момента лозето е възтановено на... Последен отговор - 10.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

сутерен със статут кафе-търговски обект Здравейте, притежаваме имот, на ниво -1, сутерен, без никакви прозорци, с отделен външен вход. По нотариален акт имотът е Кафе, търговски обект. Така или... Последен отговор - 12.10.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Образуване на нов УПИ Здравейте!Собственик съм на дял от УПИ,като моят дял е 994 кв.м а другият е500кв.м Лицето на моят дял е 4 м.Имам нотариално заверено споразумение за ползване... Последен отговор - 10.10.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

пропуснат срок за узакаоняване на имот-лозе Пропуснали сме срока за модаване на молба за узаконяване на лозе по параграф 4. Лозето е възтановено на други хора. Имаме къщичка в мястото. Имахме... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив