Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Въпрос

16.10.2019 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Имам въпрос относно следния казус: Съсобственици във вход в жилищен блок отдават под наем помещение. Приходите от наема се привеждат по банкова сметка на името на двама от съсобствениците. В един момент се оказва, че единия е отхвърлен от банковата сметка без негово знание и общата банкова сметка на входа се е превърнала в лична сметка на другия. Нормална банкова операция ли е това? Така парите на съсобствениците от наема стават негови лични. Ако това деяние е незаконно, наказуемо ли е?

									Владимир

Владимир Друго
София

Отговори (4)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

16.10.2019

Отговор: Съгласно чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността - когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване. В този смисъл съсобственикът може да отправи покана до другия съсобственик за съответната част от наемната цена.


За контакти

											Владимир

Владимир

17.10.2019

Коментар: Благодаря за отговора, но не разбрах мнението Ви за следната част от въпроса: "В един момент се оказва, че единия е отхвърлен от банковата сметка без негово знание и общата банкова сметка на входа се е превърнала в лична сметка на другия. Нормална банкова операция ли е това? Така парите на съсобствениците от наема стават негови лични. Ако това деяние е незаконно, наказуемо ли е?"


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.10.2019

Отговор: Не става ясно от посоченото от Вас как "единия е отхвърлен от банковата сметка без негово знание и общата банкова сметка се е превърнала в лична сметка на другия". Съветът ми е да подадете писмено запитване към съответната банка с искане за писмен отговор.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

18.10.2019

Отговор: Здравейте Владимир!
Питането Ви обхваща два подвъпроса.
По отношение на първия , касаещ ползването на обща вещ - няма пречка, след като съсобствениците са се разбрали помежду си да отдават общата вещ под наем, след това получавайки парите от месечния наем да се делят от тримата, съобразно притежавана идеална част на всеки един от тях. Банковата сметка следва да бъде открита на името на единия от съсобствениците. За да няма съмнения относно постъпилата сума и изтеглената/ разходваната сума/ , следва между тримата да има договор по силата на който да бъде ясно упоменато на кое число се тегли сумата, как се разпределя на три и прочие задължителни клаузи.
Може, разбира се банковата сметка да бъде разкрита и на името на тримата съсобственици, но пак отново трябва да бъдат уредени взаимоотношенията между тях, за да няма съмнение при ползването и разпределянето на постъпилите суми.
По отношение на втория Ви подвъпрос има неяснота при задаването му. Мога да отговоря принципно. Сметката на входа се открива на името на Домоуправителя, или на някой собственик от входа. В тази сметка всеки може да внася пари. При тегленето на суми пари от сметката може да се прави отново от физическото лице - собственик на чието име е разкрита сметката. Обикновено в такива случаи присъства и някой друг собственик от входа при тегленето. Но, по искане на титуляра на сметката, Банката винаги може да направи извлечение и да се установи на коя дата - кой е внасял и на коя дата - кой е теглил.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

21.10.2019

Отговор: За всичко описано от вас би трябвало да има решение на общото събрание на етажната собственост, описано в протокол от общо събрание, проведено по правилата описани в ЗУЕС, надлежно подписан.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив