Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Угар

09.02.2018 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)


"Площта, заявена и установена за подпомагане в текущата година като угар, не трябва да надвишава 15% от площите, заявени за подпомагане през предходната година" - това изискване още ли е в сила?

									Стефанка

Стефанка

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.02.2018

Отговор: Здравейте!
Имате предвид разпоредба на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи / ППЗСПЗЗ/ ?
И какво за него, не сте посочили?
адв.Чанкова
телефон 0887 201 222За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

10.02.2018

Отговор: Здравейте,
изискването площта, заявена за подпомагане да не надвишава 15% от площите, заявени за подпомагане през преходната година важи за програмен период 2007-2013 година на ПРСР.
От 2015 година се прилагат нови правила за директните плащания. Освен СЕПП имате право да получите директна подкрепа по схема Зелени директни плащания–напълно нова практика за подпомагане за всички страни-членки на ЕС. За получаването на подкрепа по зелените директни плащания, земеделските производители трябва да изпълняват три изисквания, които са задължителни за земеделските производители:Диверсификация на културите ( за стопанства с площ от над 30 хектара), в която е включена и земя под УГАР; Поддържане на съществуващи постоянно затревени площи и Екологично насочени площи (ЕНП) - това е третото и вероятно най-сложното за изпълнение зелено изискване, касае стопанствата с над 150 дка обработваема земя и представлява поддържане на минимум 5% от обработваемата земя на стопанството като екологично насочени площи. Изискването за екологично насочени площи също не се прилага за пасищата и трайните насаждения. Също така, изискването за ЕНП не се прилага, ако на повече от 75% от обработваемата земя в стопанството се отглежда ориз, а останалата част от стопанството не надхвърля 300 дка. От поддържане на 5% ЕНП са изключени и стопанствата, занимаващи се с биологично земеделие.Екологично насочените площи обхващат следните елементи и култури: УГАР, тераси, особености на ландшафта и много други, които няма да изброявам, тъй като Вас Ви интересуват площите под Угар. Земите под угар са допустими за подпомагане, когато върху тях е извършена най-малко една почвена обработка (изораване или дисковане) до 31 май на годината на кандидатстване и максималната височина на тревостоя не надхвърля 0.5 м. Съгласно правилата земеделските стопани са допустими за подпомагане по няколко схеми, за които отговаря на условията за подпомагане.
Тъй като не давате никаква информация за размера на стопанството си няма как да Ви дам по-подробна и конкретна информация. Най-добре е да се запознаете с Наредба №2 от 17.02.2015 година за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ; Наредба №3 от 17.02.2015 година за условията и реда за прилагане на схеми за директни плащания; Наредба №5 от 27.02.2009 година за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания; Наредба № 19 от 12.11.2015 година за реда за контрол на изискванията на схемите за преходна национална помощ.
Като регистриран земеделски производител имате възможност да проверите дали спазвате приложимите за стопанството Ви изисквания за зелени директни плащания или попадате в изключения, при които не се изисква спазването им. Калкулатор за зелени плащания е публикуван на електронната страница на ДФ „Земеделие“ www.dfz.bg:
http://iacs-online.dfz.bg/apex/f?p=100:21:747127642006995
Успех в Кампания 2018!
За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Рибарски водоем на земеделска земя Ще правя изкоп 2-3 декара с цел риболовен водоем, а около него "сглобяеми" микро вилички. Парцелът е земеделска земя категория 4 и е около 6-7 декара общо. Би... Последен отговор - 29.11.2022 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Земеделска земя Възможно ли е да брат ми да се откаже от своя дял в моя полза от наследствени общи земи,лозя и овощни градини като ние двамата заедно с братовчеди се... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Намиране на информация за земи Здравейте! Опитвам се да помогна на дядо с намирането на наследствените му земи. След много четене в интернет напреднахме, но стигнах до задънена улица... Последен отговор - 22.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Сервитут Взето е решение през земя, чийто наследник съм и аз, да се прокара канализация за В и К.Общо наследниците сме 10. Но два от тях отказват да дават... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив