Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съсобствен парцел,но разделени имоти

15.03.2023 - Продажба на имот - 4 Отговори     (0)

Здравейте.Аз имам нужда от помощ.Значи става въпрос за имот в с.Кладница,който се намира в съсобствен парцел.Преди години дядо ми и негов приятел купуват заедно парцел в който построяват две вили.Малко по-късно те извършват доброволна делба на вилите,така че никой да няма претенций.Понеже в момента аз съм собственик на единия от тези имоти и искам да продавам (пак да подчертая,че вилите са разделени и аз съм изключителен собственик на едната вила) но си остава факта,че парцела си е съсобствен.Реално в момента се води 1/2 от Упи ,какво мога да направя за да се осъществи продажбата?Може ли другия съсобственик да ми попречи да си продам вилата?Моля,ви посъветвайте ми какво да прави,защото никога до сега не съм се занимавал,а другия съсобственик използва точно това и гони евентуалните купувачи.

									Yavor Velinov

Yavor Velinov

Отговори (4)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

15.03.2023

Отговор: Здравейте, г-н Велинов,

за точен и коректен отговор се консултирайте с всички документи - нотариални актове, договор за доброволна делба, скици с нотариус или адвокат. С оглед проверка на документите може да се отговори конкертно на въпроса Ви. Както описвате, сте собственик само на вилата и съсобственик на поземления имот. При съсобственост важи разпоредбата на чл. 33 от Закона за собствеността, според която при продажба на съсобствен имот първо трябва да го предложите на съсобственика.
"Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право."За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.03.2023

Отговор: Когато върху съсобствен поземлен имот, има сгради/обекти, който са индижидуална собственост, това е т.нар. хоризонтална съсобственост. И всеки от собствениците на самостоятелен обект, може да го продаде свободно, заедно с прилежащата му част от поземления имот, който в случая се води обща част към сградата. В заключение, няма пречка да продадете, на когото намерите за добре Ващата вила, заедно с 1/2 идеална част от поземления имот. Не, другия съсобственик не може да Ви попречи да продадете вилата.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

18.03.2023

Отговор: Здравейте господин Велинов!
От изпратеното питане се установява, че става въпрос за два недвижими имота, всеки един от които поотделно е собственост на отделно физическо лице, а парцела в който са разположени е ОБЩ, СЪСОБСТВЕН между двете физически лица.
Няма проблем да продадете Вашата вила , ведно с 1/2 идеална част от парцела.
Задължително обаче ще следва да се консултирате с адвокат, който да установи дали парцела отговаря на изискванията на чл.19 от ЗУТ, защото в зависимост от това дали става въпрос за скален или равнинен терен може да бъде образувано нов УПИ и при 250 и 350 кв.м.
Ако, парцела не отговаря да бъдат образувани два нови УПИ, тогава ще следва другото физическо лице да даде своето съгласие при продажбата, като предварително ще следва да бъде уточнено кой от двата собственика в коя част на парцела ще ползва.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2023

Отговор: Категорично не съм съгласна с адв.Чанкова! И с абсолютна сигурност твърдя, че когато има съсобствен поземлен имот, върху който има сгради или обекти, които са индивидуална собственост, то няма пречка за свободна продажба на самостоятелната сграда/обект, ведно със съответните идеални части от поземления имот.
Образуването на два нови УПИ, няма връзка с тази хипотеза. Такова разделяне може да се случи, ако всички съсобственици на земята го желаят и разбира се, са налице условията за площ и лице. Но категорично няма връзка с продажбата.
Разпределние на ползването на поземления имот, също е въпрос на договорки между съсобствениците. И също няма връзка с продажбата.
Хипотезата в случая е идентична с продажба на апартамент и идеални части от земята. Нали не предлагаме да го изкупи някой от останалите, поне 20 други собственика на апартаменти и земя? Нарича се хоризонтална съсобственост!
http://pravenanaliz.eu/2020/05/19/hipotezata-horizontalna-etajna-sobstvenost/За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Съсобствен парцел,но разделени имоти Здравейте.Аз имам нужда от помощ.Значи става въпрос за имот в с.Кладница,който се намира в съсобствен парцел.Преди години дядо ми и негов приятел... Последен отговор - 20.03.2023 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Покупка на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и пазарна? Последен отговор - 15.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Продажба на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и... Последен отговор - 18.03.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив