Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съседи

26.04.2020 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Съседите не желаят да плащат такса стълбищно нито такса поддръжка. Майка ми е домоуправител над 30 години. От десет години тя плаща всичко от джоба си. При неплащане кой ще плати глобата ? Ще се отърват ли лесно с нова партида ?

									Мария  добрикова

Мария добрикова

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.04.2020

Отговор: Здравейте госпожо Добрикова!
Искрено се изненадвам на търпението на майка Ви, която в продължение на 30 години е заплащала всички такси на съседите си.
Ами, изходът от такава неприятна ситуация е следният:
В случая всички дължими такси на семейство Х към ЕС са били заплатени от майка Ви и не може ОС на ЕС да търси сумите.
При това положение, с всички разписки, които притежава майка Ви и в които е написано ,че тя заплаща консумативите се завежда дело пред районния съд. Разписките са годно писмено доказателство. Може обаче да се иска обаче само сумата за 5 години назад от датата на завеждане на делото.
ОБРЪЩАМ внимание на много важен детайл в цялата ситуация - майка Ви трябва да докаже пред съда, че заплащането е правила на доброволен принцип по своя воля, а не защото предварително съседите са и дали сумата , за да заплаща от тяхно име.
Предполагам, че тази сума за 5 години няма да е по-висока от 5000 лева, което означава, че на основание чл.165, ал.1 от ГПК това обстоятелство може да бъде установено със свидетел.
Успех Ви пожелавам!
С уважение
адв.Чанкова
съдебен адрес: София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

27.04.2020

Отговор: Здравейте отново!

Това Ви питане също е свързано с правилата в сгради етажна собственост.

И тук отговорът ми също е свързан с общо събрание на етажната
обственост:

Според мен, майка Ви трябва да сложи край на това безобразие - никой не е длъжен да плаща чужди задължения.
На нейно място бих се отказала напълно от задълженията на домоуправител - нека друг се наеме сега. Така върху него ще падне задължението да събира суми за електричество, асансьор (ако има), поддръжка на стълбището и пр.
Това е най-лесният вариант да се измъкне от създалата се ситуация.
Ако пък държи да остане домоуправител, в това си качество следва да свика общо събрание на етажната собственост, на което да бъде гласувана точната сума, която всеки собственик да плаща ежемесечно. Тя се събира от специално избран касиер (нека си подготви поне две кандидатури, които да предложи на общото събрание). Така, задължението за събиране на такси пак няма да е нейно. Както и задължението за заплащане на задълженията - то също е на касиера.
А ако някой не си плаща - има си ред в Закона за етажната собственост, по който да бъде принуден да го прави.

Стискам палци на Вашата майка-герой!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Разбита от съсед улица Здравейте! Става дума за улица, намираща се в Селищно Образование. Преди 10 години съвместно със други съседи и за наша сметка бетонирахме по-голямата... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Течове от общинско жилище Здравейте! Имаме собствен апартамент, който се наводнява от общинско жилище над нас. Подадохме жалба в общината, за да си проверят имуществото. В какъв... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

ползвателят ме тормози закупих 2ри етаж от къща в перник като къщата е била преди покупката ми на етажа еднофамилна.съседа от първият етаж не желае да има хора над него и ми... Последен отговор - 27.06.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

етажна собственост Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на... Последен отговор - 10.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 14.05.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив