Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съседи

26.04.2020 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Съседите не желаят да плащат такса стълбищно нито такса поддръжка. Майка ми е домоуправител над 30 години. От десет години тя плаща всичко от джоба си. При неплащане кой ще плати глобата ? Ще се отърват ли лесно с нова партида ?

									Мария  добрикова

Мария добрикова

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.04.2020

Отговор: Здравейте госпожо Добрикова!
Искрено се изненадвам на търпението на майка Ви, която в продължение на 30 години е заплащала всички такси на съседите си.
Ами, изходът от такава неприятна ситуация е следният:
В случая всички дължими такси на семейство Х към ЕС са били заплатени от майка Ви и не може ОС на ЕС да търси сумите.
При това положение, с всички разписки, които притежава майка Ви и в които е написано ,че тя заплаща консумативите се завежда дело пред районния съд. Разписките са годно писмено доказателство. Може обаче да се иска обаче само сумата за 5 години назад от датата на завеждане на делото.
ОБРЪЩАМ внимание на много важен детайл в цялата ситуация - майка Ви трябва да докаже пред съда, че заплащането е правила на доброволен принцип по своя воля, а не защото предварително съседите са и дали сумата , за да заплаща от тяхно име.
Предполагам, че тази сума за 5 години няма да е по-висока от 5000 лева, което означава, че на основание чл.165, ал.1 от ГПК това обстоятелство може да бъде установено със свидетел.
Успех Ви пожелавам!
С уважение
адв.Чанкова
съдебен адрес: София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

27.04.2020

Отговор: Здравейте отново!

Това Ви питане също е свързано с правилата в сгради етажна собственост.

И тук отговорът ми също е свързан с общо събрание на етажната
обственост:

Според мен, майка Ви трябва да сложи край на това безобразие - никой не е длъжен да плаща чужди задължения.
На нейно място бих се отказала напълно от задълженията на домоуправител - нека друг се наеме сега. Така върху него ще падне задължението да събира суми за електричество, асансьор (ако има), поддръжка на стълбището и пр.
Това е най-лесният вариант да се измъкне от създалата се ситуация.
Ако пък държи да остане домоуправител, в това си качество следва да свика общо събрание на етажната собственост, на което да бъде гласувана точната сума, която всеки собственик да плаща ежемесечно. Тя се събира от специално избран касиер (нека си подготви поне две кандидатури, които да предложи на общото събрание). Така, задължението за събиране на такси пак няма да е нейно. Както и задължението за заплащане на задълженията - то също е на касиера.
А ако някой не си плаща - има си ред в Закона за етажната собственост, по който да бъде принуден да го прави.

Стискам палци на Вашата майка-герой!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

камера живея в многофамилна къща на 2 етажа, аз съм собственник на 2ри етаж,ползвателят на 1вият етаж е монтирал камера за наблюдение на първият етаж без мое... Последен отговор - 25.08.2022 от НИНА КЮРКЧИЕВА

3 Отговори

съседи Здравейте! Живеем в двфамилна къще на първия етаж с общ вход със съседите на втория от 1987г.Всеки собственик позва 1/2 идеална част от двора.Кой... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

кражба на ток от съсед Здравейте! Преди няколко дни установихме неправомерно присъединяване от съседа ми към нашата ел.мрежа. Дойде полиция, екип от енергото и безпорно се... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Отстояние от съседна сграда Здравейте, купихме си къща в квартал с ниско застрояване до 10м.Напоследък започнаха да се появяват доста кооперации обаче. Съседния имот го купиха и с... Последен отговор - 21.04.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив