Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съдебна делба

26.03.2018 - Оценка на имот - 4 Отговори     (0)

Здравейте! Вторият мъж на леля ми почина и тъй като жилището им беше общо, според излязлото решение на съда, двамата му наследници получават по 1/8 всеки. Срещнахме се с тях с идеята да се разберем извънсъдебно, но цената, която те искат за дела си и тази, която ние предлагаме се разминават с около 5000 лв. Какво следва от тук нататък? Предполагам ще започне дело за съдебна делба? Ако е така, колко време може да продължи то и какви биха били разходите по него? Тоест, изгодно ли е изобщо за нас да започваме дело, ако приемем, че разходите по него могат да се доближат до разликата в цената, която наследниците искат?

									Асен

Асен

Отговори (4)    Коментара (4)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

26.03.2018

Отговор: Има доста нюанси - кой живее в имота, например. Ако това сте Вие, можете да продължите да ползвате целия имот. Обезщетение за ползване се дължи на другите съсобственици, само занапред от момента, в който са Ви поискали такова. Няма пречка и да заведете дело за делба, като в хода на делото се споразумеете с другата страна да й платите дела. Разходите по делото - няма първоначална държавна такса, тя се определя накрая и е 4% от дела Ви по оценка на вещо лице. Ако се споразумеете съдебно, таксата е 2%. Ще имате разход за вещо лице - около 150-200 лева и разходи за адвокат. Ако заведете дело за делба и не се споразумеете, имотът ще отиде на публична продан. В проданта можете да участвате и Вие, като имате право да изкупите имота на най-високата предложена цена. Ще платите само стойността на другите 2/8. Ако Вие започнете дело за делба и имотът отиде на публична продан, то и разходите по проданта ще са Ваши - опис на имота и т.н. Дали разходите Ви общо ще са около 5 000 лева, зависи основно от стойността на имота. Тъй като всички такси са процент от цената му.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Асен

Асен

26.03.2018

Коментар: Благодаря ви за отговора. Да, в момента там живее леля ми, но предполагам, че ако не се споразумеем наследниците веднага ще пристъпят към завеждане на дело за делба.

Ако влиза в компетенциита ви, бих помолил и за мнение относно цената. Апартаментът е двустаен, 67 квадрата (+ таванско помещение) в панелна сграда (ЕПК), строена е 80-те години. Осми етаж от общо девет, НО половината от помещенията на 9-тия етаж са тавански, а апартаментът се пада точно под таванските части, като съответно има и течове. 2 от по-малките прозорци са с нова дограма, големият е още с дървената. По апартамента не са правени други подобрения/ремонти. Не е в непосредствена близост до обществен транспорт (800м от метро, 450 от спирка на автобус.) Цената, която ние искаме е 850 евро/кв, а отсрещната страна иска 1000 евро/кв.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

26.03.2018

Отговор: Като база за преговори, можете да направите оценка на имота. Обърнете се към който и да е оценител, от тези, които изготвят оценките на имоти за ипотечни кредити, например. Можете да ангажирате и оценител, който е вписан и като вещо лице към съда. Оценката, направена по този начин - от оценител, може да разреши голяма част от несъгласията относно цената на имота.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Асен

Асен

26.03.2018

Коментар: Цените, които съм цитирал са определени именно от техния и нашия оценители. :) Забравих да го спомена.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

26.03.2018

Отговор: Очевидно, няма как да се разберете на такава основа. Остава вариант, да се съгласите всички да се обяви за продажба, първоначално на цена от 1000 евро/кв.м. Ако няма интерес за конкретен период от време - сваляте цената със 100 евро и така, докато се появи реален купувач. Това ще е и цената, на която да им изплатите дяловете. Тъй като очевидно, тя е реалната пазарна. Колкото до потенциалния купувач, винаги можете да кажете, че се откажете.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Асен

Асен

26.03.2018

Коментар: Благодаря ви за отговора. А вие можете ли да дадете мнение, относно оценката? А ако се стигне до съдебна делба, съдебната оценка по-голяма/по-малка ли е от пазарната обикновено? И има ли някаква възможност те като страна да окажат влияние върху съдебния оценител?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

26.03.2018

Отговор: В делата за делба, обикновено оценката е с поне 20% под пазарната. Колкото до оказването на влияние, теоретично, всичко е възможно. Вие пък можете да извадите 2-3 нотариални акта за продажби на сходни имоти в района и вещото лице да работи и по тях. И за да изпреваря въпроса Ви как да извадите такива актове - от Агенция по вписванията и с помощта на адвоката Ви по евентуалното дело за делба.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Асен

Асен

26.03.2018

Коментар: Много ви благодаря за отговорите. Ще помоля за оценка в отделена тема, просто защото искам второ мнение за оценка. Благодаря.


За контакти

Популярни въпроси - Оценка на имот

Виж всички въпроси

обезщетяване Здравейте!Притежавам малък наследствен магазин на малка уличка в близост до Женския пазар,По нотариален акт се води,,около 4 кв.м.плпщ,заедно с... Последен отговор - 2.06.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Разлика в оценка на имот на акт 14 и акт 16 Здравйте, в какви граници обикновено е разликата между оценката на имот на акт 14 и акт 16. Ако си представим че на акт 16 би било оценено на 100 000лв, каква би... Последен отговор - 2.03.2020 от Кристина Найденова

2 Отговори

Отстъпено право на строеж върху общинска земя Здравейте!През 1995 г. имам сключен договор за отстъпено право на строеж върху общинска земя- уреголирано дворно място от 760 кв. м за построяване на жил.... Последен отговор - 10.09.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Има ли разлика между АКТ 15 и АКТ 16 при оценка Здравейте,имам запитване при оценка на имот при кредитиране ако оценката на акт 15 е 800 евро на квадрат,дали при акт 16 може да се оцени на повече.Има ли... Последен отговор - 20.02.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

общинска земя Здравейте, имаме построена сграда върху общинска земя от преди 1996г, преди години, ако съседите си закупиха общинските земите за около 2000лв, днес цените... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив