Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съдебна делба

14.12.2017 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте. Притежавам къща и 1/2 дворно място. В другата 1/2 също има къща, където има 6 съсобственика. Аз искам да направим доброволна делба, но останалите съсобственици не желаят такава. Парцелът отговаря на изискванията за делба - целият е близо декър, а лицата и на двете къщи са с повече от 20 м. Какво трябва да направя?

									Милена Иванова

Милена Иванова

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.12.2017

Отговор: Вие сте в хипотезата на така наречената хоризонтална съсобственост. Обща Ви е само земята, а тя пък по своето предназначение е обща част към всяка от двете къщи. В такъв случай, делба би била допустима, само ако парцелът може да се раздели на два, при спазване на изискванията за площ, лице и достъп. Колко е лицето на къщите, няма значение, тях не ги делите. Ако започнете дело за делба, съдът съдът изисква становище от общинската (районната) администрация относно поделяемостта на имота. Ако становщето е положително, делбата продължава, като се обособяват два нови парцела.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.12.2017

Отговор: Здравейте!
От фактите, които сте изложи, се установява, че Вие следва да направите делба само на дворното място. След като твърдите, че цялото дворно място е с площ от 1 декар , то за да бъде извършена доброволна или съдебна делба , изискването в градовете е новообразуваният парцел да бъде с площ не по-малко от 300 кв.м. и лице от 14 м.При делба е възможно занижение на тези изисквания с 1/5.
Ще Ви предложа няколко варианта, а Вие ще прецените кой да изберете:
1. Можете да обособите своята 1/2 идеална част като самостоятелен парцел - за целта трябва да бъдат спазени по-горните изисквания, които посочих, но тук процедурата е административна и Вие сте нейният изпълнител. Най-напред се изготвя ПУП / подробен устройствен план/ с помощта на архитект. Този ПУП следва да бъде одобрен от Кмета на Общината, който следва да издаде заповед. След това вече се сключва договор за доброволна делба пред Нотариус.
2. Вторият вариант е да сключите договор със съсобственика / съсобствениците/ на останалата 1/2 идеална част, като се уточните кой каква част от дворното място ще ползва, като за целта е задължително да има скица, от която да е видно кой къде ще ползва. При всички положения скицата се изготвя от лицензиран геодезист. В този договор следва да има и клауза, че всеки от съсобствениците може да продаде своята част при условията на чл.33 от Закона за собствеността. Договорът се заверява от Нотариус.
Успех пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Идеални части от дворно място Здравейте, Преди две години си закупих апартамент, 45 м.кв. от 500 м.кв. в двора ни в който е апартамента ни и 45 м.кв. от 506 м.кв. от двора в съседния имот.... Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Нова общинска второстепенна улица залепена за къща Здравейте, В момента съм в процес на придобивка на къща в селски район. Прблема ми е, че общината има намерение да строи път като за целта са накарали... Последен отговор - 6.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Имот Разваляне на дарение Последен отговор - 10.02.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

общински двор Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - 15.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

КАЗУС Здравейте имам следния въпрос откъде мога да си взема право на ползване на общински двор около моя собственост Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив