Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съдебна делба

21.07.2020 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Задайте въпроса Здравей те, наследник съм на 1/2 от къща на 2 етажа + сутерен. На останалата част от къщата наследници са 4 ма мой братовчеди с по 1/8 всеки, като с двама от тях се споразумяхме да откупя техните части като другите двама категорично отказват. Въпросът ми е мога ли чрез съдебна делба да изисквам уравняване в пари на техните идеални части. Къщата е с 80кв. На етаж + 632кв.двор тук!

									Антонио

Антонио

Отговори (1)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

21.07.2020

Отговор: Здравейте, Антонио!

Въпросът Ви е доста точен и за това започвам директно с отговора:
Да, можете да инициирате съдебна делба, при което е възможно да получите в дял целия имот, като им наплатите техните дялове, но не е задължително.
Ще се наложи да бъде направена съдебно-техническа експертиза, която да определи дали жилището е делимо. Ако е, ще се определят два или три отделни дяла от него. Ако са три - всеки от Вас ще получи по един дял и разликите ще се компенсират в пари, ако ли не - двама ще получат в дял имоти, а третият - уравнение в пари. Според това, което сте описали, вероятно къщата ще бъде разделена на две жилища - отделен първи и втори етаж. От квадратурата на земята не може да се определи точно - възможно е да се раздели или да не може да се раздели на отделни имоти. Във втория случай дворът ще остане в съсобственост, като може да бъде направено разпределение на ползването - кой коя част ще ползва.
Предполагам, че Вие искате цялата къща за себе си.
Ако е така, не бързайте с делбата - първо откупете дяловете на другите двама братовчеди. В този случай, Вие ще разполагате с 3/4 от имота и ще можете да диктувате доста от решенията за къщата.
Има още една опция, която да Ви даде предимство - текстът на чл.349, ал.2 ГПК:
"Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена."
Ако разполагате с тази преференция (т.е. сте живели в къщата към смъртта на наследодателя и НЕ притежавате друго (цяло) жилище, ще е достатъчно имотът да се окаже неделим - напр. да няма как да се изградят отделни санитарни възли в двата етажа. Все пак, това е доста малко вероятно - не разчитайте на такъв вариант.

Всъщност, как се ползва имотът в момента?


С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com

За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антонио

Антонио

22.07.2020

Коментар: Благодаря за отговора. да започна с това ,че имота е с размери 19 х 37 м. и най-вероятно не могат да се обособят два самостоятелни парцелас 14м. лице . В момента къщата се използва по следния начин :. Баща ми преди години след УСТНА договорка с неговата сестра (наследодателка на братовчедите ми) прегражда вътрешните стълби за втория етаж с цел сутерена и първия етаж да остана изцяло за него ( за мен в момента). Допълнително се изграждат външни стълби до втория етаж на къщата. Двора се изполва от всички нас които живеем в имота без да има каквито и да е ограничения за някой. На всеки етаж си има самостоятелен санитарен възел .
поздравиЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Общински УПИ са право на строеж Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - 14.02.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследяване с втората съпруга на баща ми. Баща ми е сключил брак 3 мес.преди да почине.Има имот придобит преди брака и земеделска земя наследена от неговите родители(моите баба и дядо).Как делим... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Решение на Общото събрание при етажна собственост Здравейте, случаят е следният : Имам жилище , което е необитаемо целогодишно . Това може да се потвърди с липсата на задължения за ток и вода . С... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имам проблем със стар нотариален акт, с който е закупена вила с прилежащата земя... В нотариалния акт от 1940г на наследствения имот, който притежавам е записано следното: 1. Тихомир Владков Спиридонов продава на Кръстан Господинов... Последен отговор - 21.02.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Вилна сграда с безсрочно отстъпено право на строеж върху общинско УПИ Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив