Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съдебна делба

21.07.2020 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Задайте въпроса Здравей те, наследник съм на 1/2 от къща на 2 етажа + сутерен. На останалата част от къщата наследници са 4 ма мой братовчеди с по 1/8 всеки, като с двама от тях се споразумяхме да откупя техните части като другите двама категорично отказват. Въпросът ми е мога ли чрез съдебна делба да изисквам уравняване в пари на техните идеални части. Къщата е с 80кв. На етаж + 632кв.двор тук!

									Антонио

Антонио

Отговори (1)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

21.07.2020

Отговор: Здравейте, Антонио!

Въпросът Ви е доста точен и за това започвам директно с отговора:
Да, можете да инициирате съдебна делба, при което е възможно да получите в дял целия имот, като им наплатите техните дялове, но не е задължително.
Ще се наложи да бъде направена съдебно-техническа експертиза, която да определи дали жилището е делимо. Ако е, ще се определят два или три отделни дяла от него. Ако са три - всеки от Вас ще получи по един дял и разликите ще се компенсират в пари, ако ли не - двама ще получат в дял имоти, а третият - уравнение в пари. Според това, което сте описали, вероятно къщата ще бъде разделена на две жилища - отделен първи и втори етаж. От квадратурата на земята не може да се определи точно - възможно е да се раздели или да не може да се раздели на отделни имоти. Във втория случай дворът ще остане в съсобственост, като може да бъде направено разпределение на ползването - кой коя част ще ползва.
Предполагам, че Вие искате цялата къща за себе си.
Ако е така, не бързайте с делбата - първо откупете дяловете на другите двама братовчеди. В този случай, Вие ще разполагате с 3/4 от имота и ще можете да диктувате доста от решенията за къщата.
Има още една опция, която да Ви даде предимство - текстът на чл.349, ал.2 ГПК:
"Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена."
Ако разполагате с тази преференция (т.е. сте живели в къщата към смъртта на наследодателя и НЕ притежавате друго (цяло) жилище, ще е достатъчно имотът да се окаже неделим - напр. да няма как да се изградят отделни санитарни възли в двата етажа. Все пак, това е доста малко вероятно - не разчитайте на такъв вариант.

Всъщност, как се ползва имотът в момента?


С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com

За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антонио

Антонио

22.07.2020

Коментар: Благодаря за отговора. да започна с това ,че имота е с размери 19 х 37 м. и най-вероятно не могат да се обособят два самостоятелни парцелас 14м. лице . В момента къщата се използва по следния начин :. Баща ми преди години след УСТНА договорка с неговата сестра (наследодателка на братовчедите ми) прегражда вътрешните стълби за втория етаж с цел сутерена и първия етаж да остана изцяло за него ( за мен в момента). Допълнително се изграждат външни стълби до втория етаж на къщата. Двора се изполва от всички нас които живеем в имота без да има каквито и да е ограничения за някой. На всеки етаж си има самостоятелен санитарен възел .
поздравиЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив