Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

след покупка на имот

12.07.2017 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте,закупих имот от наследници /съпруга и две дъщери/ и пет месеца след това идва писмо от банка че починалият съпруг дължи пари по потребителски/не ипотечен/ кредит с просрочени взимания.обадих се на посочен телефон в банката да питам за какво точно става дума и да съобщя че човекът е починал преди повее от година.Оттам ми съобщиха че по някакъв закон от 2015 г. наследниците му е трябвало да погасят кредита и че са не могат да продават апартамента.В писмото пише че банката ще пристъпи към принудително събиране на взиманията си,като упражни правата си по член 60,ал.2 от закона за кредитните институции върху цялото секвестеруемо имущество.За съжаление аз не знам как да тълкувам това.Въпросът ми е какъв е рискът за мен да ми вземат жилището , а имам две малки деца.От банката ми казаха че кредита е от 2015 г.,и няколко месеца след смърта на човека е обслужван/може би до месеца на продажбата на имота/,което означава че наследниците са знаели за кредита.В неведение съм.Помогнете ми

									Георгиев

Георгиев

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.07.2017

Отговор: Здравейте, г-н Георгиев!

Не се притеснявайте толкова - нещата не са страшни.
Щом апартаментът не е ипотекиран в полза на банката или върху него не е била вписана възбрана или евентуално искова молба, директно изпълнение върху него не може да има. За да Ви "вземат" жилището, те трябва да водят т. нар. "Павлов иск", по смисъла на чл.135 от Закона за задълженията и договорите:
"Чл. 135. Кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът го уврежда, ако длъжникът при извършването им е знаел за увреждането. Когато действието е възмездно, лицето, с което длъжникът е договарял, трябва също да е знаело за увреждането. Недействителността не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили възмездно преди вписване на исковата молба за обявяване на недействителността.
Знанието се предполага до доказване на противното, ако третото лице е съпруг, низходящ, възходящ, брат или сестра на длъжника."

Както виждате, за банката ще е много трудно, дори невъзможно да докаже, че Вие сте знаели за задължението на наследодателя на продавачите. Реално, Вие сте разбрали едва от писмото, изпратено от Банката.

Живейте спокойно!

А чл.60, ал.2 от ЗКИ е заплаха за продавачките на имота, не за Вас. Изобщо не се притеснявайте! От Банката са говорели за секвестируемото имущество на трите продавачки, не за Вашето.

За Вас не съществува опасност (ако това е всичко по казуса - няма ипотеки, възбрани и пр.) да изгубите имота си, защото покойният собственик е имал задължение за изплащане на потребителски кредит.
Дано само внимателно сте проверили имота преди покупката - ако няма вписани тежести за него, не се притеснявайте!

Разбирам, че всеки трябва да си събере вземанията в максималния възможен размер, но е твърде жестоко по този начин да стресираш напълно невинни хора - без каквото и да било отношение към задължението!

Ако знаех коя е банката, сериозно бих се замислила да ги стресирам, ако не с иск за непозволено увреждане (неимуществени вреди), то поне с едно предупреждение, че нямат право да причиняват това на хората!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

13.07.2017

Отговор: Здравейте!
Какво е трябвало да направят преживелият съпруг и двете деца е тяхно, а не Ваше задължение.
Вие сте закупили жилище, необременено с вещни тежести и при това положение се смятате за 3- ТО ДОБРОСЪВЕСТНО ЛИЦЕ, което означава, че за нищо не можете нито Вие, нито с придобитото имущество да отговаряте пред Банката.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон - 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Високо плащане по предварителен договор Здравейте, На път сме да закупим имот чрез самоучастие и финансиране от банка. Сградата е напълно завършена, с придобит АКТ 15 и подадени документи за... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

7 Отговори

Крайна цена на имот от съдя изпълнител Здравейте, интересува ме при покупка на имот от съдя изпълнител цената на която се провежда търга /публичната продан/ крайна ли е? В обявата на съдя... Последен отговор - 5.10.2020 от Веселинов

5 Отговори

Покупка на имот от съдя изпълнител Когато се закупува къща от съдя изпълнител и примерно се продава 1/2 от постройка, кояно не може да бъде разделена или няма два входа как се влиза във... Последен отговор - 5.10.2020 от адв. Симеонова

3 Отговори

Законност на постройка Закупих имот за който получих само нотариален акт без други документи за постройката, която е в него. В документа е описан имота и сградата е описана... Последен отговор - 19.10.2020 от Кристина Найденова

2 Отговори

Нотариален акт за постройка. Има някакъв проблем с платформата и немогат да пиша коментари на предходната си тема. Затова пускам нова. Закупих имот с нотариален акт където са... Последен отговор - 30.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив