Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

след покупка на имот

12.07.2017 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте,закупих имот от наследници /съпруга и две дъщери/ и пет месеца след това идва писмо от банка че починалият съпруг дължи пари по потребителски/не ипотечен/ кредит с просрочени взимания.обадих се на посочен телефон в банката да питам за какво точно става дума и да съобщя че човекът е починал преди повее от година.Оттам ми съобщиха че по някакъв закон от 2015 г. наследниците му е трябвало да погасят кредита и че са не могат да продават апартамента.В писмото пише че банката ще пристъпи към принудително събиране на взиманията си,като упражни правата си по член 60,ал.2 от закона за кредитните институции върху цялото секвестеруемо имущество.За съжаление аз не знам как да тълкувам това.Въпросът ми е какъв е рискът за мен да ми вземат жилището , а имам две малки деца.От банката ми казаха че кредита е от 2015 г.,и няколко месеца след смърта на човека е обслужван/може би до месеца на продажбата на имота/,което означава че наследниците са знаели за кредита.В неведение съм.Помогнете ми

									Георгиев

Георгиев

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.07.2017

Отговор: Здравейте, г-н Георгиев!

Не се притеснявайте толкова - нещата не са страшни.
Щом апартаментът не е ипотекиран в полза на банката или върху него не е била вписана възбрана или евентуално искова молба, директно изпълнение върху него не може да има. За да Ви "вземат" жилището, те трябва да водят т. нар. "Павлов иск", по смисъла на чл.135 от Закона за задълженията и договорите:
"Чл. 135. Кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът го уврежда, ако длъжникът при извършването им е знаел за увреждането. Когато действието е възмездно, лицето, с което длъжникът е договарял, трябва също да е знаело за увреждането. Недействителността не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили възмездно преди вписване на исковата молба за обявяване на недействителността.
Знанието се предполага до доказване на противното, ако третото лице е съпруг, низходящ, възходящ, брат или сестра на длъжника."

Както виждате, за банката ще е много трудно, дори невъзможно да докаже, че Вие сте знаели за задължението на наследодателя на продавачите. Реално, Вие сте разбрали едва от писмото, изпратено от Банката.

Живейте спокойно!

А чл.60, ал.2 от ЗКИ е заплаха за продавачките на имота, не за Вас. Изобщо не се притеснявайте! От Банката са говорели за секвестируемото имущество на трите продавачки, не за Вашето.

За Вас не съществува опасност (ако това е всичко по казуса - няма ипотеки, възбрани и пр.) да изгубите имота си, защото покойният собственик е имал задължение за изплащане на потребителски кредит.
Дано само внимателно сте проверили имота преди покупката - ако няма вписани тежести за него, не се притеснявайте!

Разбирам, че всеки трябва да си събере вземанията в максималния възможен размер, но е твърде жестоко по този начин да стресираш напълно невинни хора - без каквото и да било отношение към задължението!

Ако знаех коя е банката, сериозно бих се замислила да ги стресирам, ако не с иск за непозволено увреждане (неимуществени вреди), то поне с едно предупреждение, че нямат право да причиняват това на хората!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

13.07.2017

Отговор: Здравейте!
Какво е трябвало да направят преживелият съпруг и двете деца е тяхно, а не Ваше задължение.
Вие сте закупили жилище, необременено с вещни тежести и при това положение се смятате за 3- ТО ДОБРОСЪВЕСТНО ЛИЦЕ, което означава, че за нищо не можете нито Вие, нито с придобитото имущество да отговаряте пред Банката.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон - 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Протокол за оглед на недвижим имот Здравейте! Преди време си харесахме обява за апартамент от интернет и се обадихме на брокера за оглед. При огледа ни бе връчен Протокол за оглед,който... Последен отговор - 15.02.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Нотариален акт за новопостроена къща Здравейте, казусът е следният: През 2015г. закупихме празен парцел с идеята да се построи къща в него. Къщата е вече факт, напълно законна и с АКТ 16.... Последен отговор - 23.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Закупуване на общинско дворно място без идеални части от право на строеж ? 1.Построен 1984г. с отстъпено право на строеж-НАДСТРОЯВАНЕ трети етаж върху двуетажна жилищна сграда/построена 1961г./, продаден в последствие на трети... Последен отговор - 26.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Стоп-капаро Здравейте,имам следния въпрос: Харесах апартамент,подписах споразумение че до 7 дена ще сключим предварителен договор и преведох по банков път 2000лева... Последен отговор - 7.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закупих си земеделска земя и сега какво следва? Въпроса ми е следния: къде трябва да отида да си впиша земеделската земя ,която купих? Трябва ли да я декларирам или нещо подобно в общината? Последен отговор - 21.02.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив