Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

РЕНТА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА СЕМЯ

05.12.2017 - Земеделска земя - 5 Отговори     (0)

ЗДРАВЕЙТЕ,
предстои ми да получа рента за земеделска земя от 2007 -2017 година.От момента на възстановяването-1993год. и към този момент земята се обработва от арендатор,с който нямам никакви проблеми,получавам рентата ежегодно .Когато ми прехвърлиха земята с нотариален акт, една част от нивата остана да се обработва без уточнен наследник-за която не съм получавала рента'.Сега обаче се оказа,че аз наследявам тази земя..Въпросът ми е -за колко години назад трябва да се изплати рентата.Има ли закон
и ако ДА-кой,или е по договаряне .БЛАГОДАРЯ!

									Дора Маринова

Дора Маринова

Отговори (5)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.12.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Маринова!

За съжаление, новините не са много добри за Вас - законът казва, че погасителната давност за периодични плащания е 3 годишна (чл. 111, ал.3 от ЗЗД).
Тук-таме срещам и мнения, че може да се приложи общата 5 годишна давност, но не виждам основание за това.

Все пак, давността е само възможност за длъжника. Той може и да не се възползва от нея (независимо по какви причини - защото не знае или защото сте му много симпатична - няма значение) и да Ви плати дори цялата дължима сума. И тя ще е напълно правилно и законно платена. С погасяването по давност се погасява само правото вземането да бъде събирано принудително (напр. чрез ЧСИ), но не и самото задължение. Така че, ето какво се получава:
По всички правила и закони следва да Ви бъде изплатена рента поне за стопанските 2014/2015, 2015/2016 и 2016/2017г., доколкото плащането се дължи след изтичането на стопанската година `Съгласно § 2, т. 3 от Допълнителните разпоредби на Закона за арендата в земеделието “стопанска година” е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година.)
Всичко, което Ви дадат отгоре, вземете с благодарност и знайте, че Ви е дошло поради благоволението на арендатора. Но, това не значи, че не Ви се дължи - просто не можете да си го съберете принудително, освен ако арендаторът междувременно е признал, че Ви дължи арендна вноска и за предишни стопански години или давността не е прекъсната по друг начин.
И още нещо - ако Вие следва да платите нещо на арендатора, то можете спокойно да направите едно изявление за прихващане и да прихванете Вашето задължение с част от сумата за аренда за по-стари години - погасяването по давност НЕ засяга възможността да прихващате с тези вземания- това е най-ефикасният начин да не се загуби цялата сума.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com

За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

05.12.2017

Отговор: Здравейте!
Законът, който регламентира отношенията между арендатор и собственик на земеделска земя, респективно правата и задълженията им, начинът на сключване и прекратяване на аренден договор, право на получаване на рента се нарича Закон за арендата в земеделието.
Конкретно на въпроса Ви - рента за минало време може да се получи по доброволен и съдебен ред.
По доброволен ред следва да я поискате с писмена молба от арендодателя. По съдебен ред - чрез съда. До вторият начин се прибягва тогава, когато по доброволен ред Ви откажат да я заплатят.
Що се отнася до давността, то тук важи 5- годишната давност, тъй като не става въпрос за периодично плащане по което има произнасяне с тълкувателно решение ВКС.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши,1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.12.2017

Отговор: И кое е това тълкувателно решение, г-жо Чанкова?

Говоренето (писането) на ангро е срамно в нашата професия!

Внимавайте, много често изказванията Ви "по принцип" подвеждат питащия за конкретния казус!

Не засрамвайте професията, мислете преди да пишете!За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

05.12.2017

Отговор: Уважаема адвокат Симеонова,
За разлика от Вас , ще си послужа без квалификации, кое било срамно и кое не било.
Съвсем точно съм посочила, че с Тълкувателно решение № 3/ от 18.05.2011 година на ОС на Гражданската колегия и Търговската колегия на ВКС се дава ЛЕГАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОИ ПЛАЩАНИЯ СЕ ПРИЕМАТ ЗА ПЕРИОДИЧНИ И КОИ НЕ.
За тези, които спадат в категорията на ПЕРИОДИЧНИ / заплащане на ток, вода и парно отопление/ важи 3- ГОДИШНАТА ДАВНОСТ.
За ОСТАНАЛИТЕ - 5 ГОДИШНА ДАВНОСТ.Рентата не попада в категорията на периодични плащания, поради което следва да важи 5-годишната давност.
Ето и точният диспозитив на Т.Р: "Понятието „периодични плащания” по смисъла на чл.111, б.”в” от Закона за задълженията и договорите се характеризира с изпълнение на повтарящи се задължения за предаване на пари или други заместими вещи, имащи единен правопораждащ факт, чиито падеж настъпва през предварително определени интервали от време, а размерите на плащанията са изначално определени или определяеми без да е необходимо периодите да са равни и плащанията да са еднакви.
ИЗПОЛЗВАМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ СПАЗВАНЕТО НА СПОКОЕН И КОРЕКТЕН ТОН В САЙТА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ И ПОЛЗА ЗА ВСЕКИ.
В общуването човек може да изрази мнението си и без да отправя злобни забележки.
Благодаря за разбирането!
С уважение,
адв.ЧанковаЗа контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.12.2017

Отговор: На НИТО ЕДНО място в цитираното от Вас решение НЕ пише, че рентата (като вариант на наем) не е периодично плащане - напротив, арендното плащане дори е споменато в това тълкувателно решение. Моля, четете внимателно!
Ето го Вашия текст" За тези, които спадат в категорията на ПЕРИОДИЧНИ / заплащане на ток, вода и парно отопление/ важи 3- ГОДИШНАТА ДАВНОСТ.
За ОСТАНАЛИТЕ - 5 ГОДИШНА ДАВНОСТ."
Тъй като не сте ги изредили тук - лихвите и наемите с петгодишна давност ли се погасяват?
А заплатите?

Опитвам се не просто да спазвам коректен и спокоен тон, а изобщо да не реагирам на това, което пишете. Но е трудно, когато подвеждате питащите ...
Обърнете внимание - тук е място за конкретни отговори, на конкретно зададени въпроси, а не рекламна колонка - общите приказки често заблуждават.

Моля, въздържайте се, за да не променяме общия доста спокоен тон тук.

Колкото до коректност - намирам, че повечето отговарящи тук са коректни към питащите и в общия случай подкрепям тези, които са публикували преди мен. Вашите отговори обаче често са некоректни, за това не мисля, че Ви дължа търпение. Особено когато открито оспорвате твърдяното от мен без мотиви. Както е и в настоящия случай.
НЯМА тълкувателно решение, което да определя арендното плащане като непериодично!
Не подвеждайте, моля!За контакти

Тагове

здравейте
  
рента
  
земеделска
  
земя
  

година

  
земята
  
обработва
  
арендатор
  
рентата
  
част
  
обаче
  
години
  
закон
  
благодаря
  
г-жо
  
законът
  

давност

  

периодични

  
плащания
  
годишна
  
давността
  
значение
  
дори
  
цялата
  
сума
  
погасяването
  
принудително
  
чрез
  
задължение
  
следва
  
2015
  
2016
  
дължи
  
закона
  
арендата
  
земеделието
  
октомври
  
поради
  
арендатора
  
начин
  
възможността
  
софия
  
задълженията
  
конкретно
  
време
  
доброволен
  
съдебен
  
важи
  
годишната
  
периодично
  
плащане
  

тълкувателно

  

решение

  
уважение
  
чанкова
  
срамно
  
често
  
преди
  
пишете
  
колегия
  
спадат
  
категорията
  
заплащане
  
вода
  
парно
  
отопление
  
останалите
  
определени
  
плащанията
  
спокоен
  
коректен
  
място
  
арендното
  
моля
  
питащите
  
отговори
  
общия
  
случай
  

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив