Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ремонт на покрив

18.06.2019 - Други - 1 Отговори     (0)

Здравейте! Живея в малка кооперация на последен 3 етаж, под тавански стаи. Във входа сме 6 апартамента, два магазина. Трябва да се прави ремонт на покрива, такъв не е правен от 55 год. от както е кооперацията. Живеят възрастни хора, които доста трудно може да се разбере човек с тях. Имам три оферти за ремонт на покрив от 3 различни фирми. Разхода за покрива на апартамент излиза от 1500 -2000 лв. Те съответно не искат да дават такива пари.Въпроса ми е по какъв начин мога да ги задължа да се направи ремонт това лято, възможно най - скоро, защото и 3те фирми казаха, че е въпрос на време покрива да падне всеки момент. Има ли законен ред, който може да задължи собствениците да участват в ремонта на покрива?

									Nora

Nora

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

18.06.2019

Отговор: Здравейте, Нора!

Покривът е обща част на сградата, така че ВСИЧКИ собственици са ДЛЪЖНИ да участват в грижата за него.
Ето и нормативната уредба (чл.48, ал.4-7 от Закона за управление на етажната собственост):
(4) Решението за извършване на ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части между отделни етажни собствености се приема от съвместното общо събрание по реда на чл. 18.
(5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.

От тук може да се направи извод, че ако не стане по реда за решение на Общото събрание, може да предприемете действия по отстраняване на повредите, за да се избегне падането, а след това да си потърсите сумите от останалите съсобственици. Ако се налага, и по съдебен ред. А щом са възрастни, те вероятно имат пенсии, от които постепенно да им се удържат сумите...

Стискам Ви палци!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив