Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ремонт на асансьора

22.05.2017 - Съседи - 1 Отговори     (0)

Длъжни ли са живущите на първия и втори етаж да плащат за ремонт на аснасьора? Все пак асансьора е част от етажната собственост.

									Tanova

Tanova

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

22.05.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Танова!

Да, принципно, собствениците на жилища на ВСИЧКИ етажи в една етажна собственост, участват в разноските, необходими за нейните общи части, каквато безспорно се явява и асансьорът.
Това е продиктувано от факта, че ако асансьорът не работи, ще спадне цената и на апартаментите на първите два етажа (тъй като ще е видно неразбирателство между членовете на етажната собственост).
Друг е въпросът, обаче, когато на общо събрание на ЕС е взето решение, собствениците на имоти на първите два етажа, съответно техните наематели, да не заплащат такса за асансьора. Това обикновено се отнася само за месечните такси за поддръжка на асансьора и електрическия ток за него, които се разпределят между останалите членове на ЕС, защото само те ползват.
Обикновено нещата стоят така.
Но има и една друга възможност - на Общо събрание да е взело някакво по-различно решение - например, всичко, засягащо асансьора да се плаща само от ползващите го.
Проверете какви точно решения са взимани, приет ли е правилник на ЕС и ако нищо не е уредено, жителите на първите два етажа също следва да плащат за ремонта на асансьора.
Само внимателно проследете, ако има гласувано освобождаване, от какво точно са освободени - само от разноските по ползването на аснасьора или от всички разноски.

Успех и здрави нерви Ви желая!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София,
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 15.05.2020 от Кристина Найденова

4 Отговори

Разбита от съсед улица Здравейте! Става дума за улица, намираща се в Селищно Образование. Преди 10 години съвместно със други съседи и за наша сметка бетонирахме по-голямата... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Течове от общинско жилище Здравейте! Имаме собствен апартамент, който се наводнява от общинско жилище над нас. Подадохме жалба в общината, за да си проверят имуществото. В какъв... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

етажна собственост Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на... Последен отговор - 10.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 14.05.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив