Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Разрешение за ползване на покривна тераса.

13.06.2019 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте.Закупихме апартамент на последен 5-ти етаж на жилищна сграда.
Има нотариално заверена декларация съгласие /подписана от част от собсвениците/ взето на общото събрание , да бъде извършен ремонт и преустройство на покривната тераса на сградата от двамата собственици на апартаменти, находящи непосредствено под покрива на сградата. Във връзка с това на посочените лица се възлагат правата и задълженията за последващи безвъзмездни: грижи по поддръжка,обновяване,ПОЛЗВАНЕ и периодично саниране на терасата. Изградена е дървена покривна конструкция за която има план и одобрен проект от Главен архитект на район.......
Закупихме апартамента от единия гореспоменат собственик с право на ползване.
Въпросът ни е, може ли да прехвърли правата и задълженията си за ползване на нас, като нови собственици на апартамента на последен 5-ти етаж на жилищна сграда? Може ли след изтичането на 5-годишен срок на добросъвестно владеене, недвижимият имот да се придобие от нас?Благодаря.

									Юлиана Василева

Юлиана Василева

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

13.06.2019

Отговор: Здравейте,

както описвате случая, се касае за общи части по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, които не могат да се придобиват по давност.
Препоръчително е въпросната декларация съгласие да бъде прегледана от адвокат за категоричен отговор на поставения въпрос, но доколкото става ясно декларацията е по отношение на конкретни лица, собственици на апартамент в сградата и би следвало да бъде подписана нова декларация за Вас от останалите етажни собственици.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.06.2019

Отговор: Здравейте, г-жо Василева!

Провокирана съм от последния Ви въпрос и се намесвам - общи части НЕ могат да се придобиват по давност, още по-малко с кратката 5-годишна такава.
Налага се да потърсите друг път за придобиване, като най-добре е да се допитате до опитни юристи.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.06.2019

Отговор: Здравейте госпожо Василева!
Съгласно Закона за собствеността не може да се придобиват общи части на сграда по давност, което означава, че отговора на Вашия въпрос е отрицателен.
От обстоятелствата, които сте изнесли, навежда на мисълта, че собствениците на последния етаж се задължават да поддържат терасата в добър вид, като за целта ще правят ремонт за тяхна сметка, като за сметка на това ще могат само те да ползват терасата. Да, това е възможно на практика.
Това, което Вас най-много Ви притеснява е как да станете собственик на тези общи части и възможно ли е това на практика?
Да, възможно е , но при определени условия.
Общите части на една сграда не могат да променят своето предназначение, ако става въпрос за носещи стени, конструкции и прочие. Това означава, че не на всяка обща част от сградата може да се промени предназначението и. Съгласно чл. 11, т.10, буква "Г" и чл.17, ал.1, т.1 от Закона за управление на етажната собственост , за да се промени предназначение на обща част следва задължително да има решение на Общото събрание на ЕС и задължително да има съгласие на всички собственици. Едва тогава вече може да се извади помещението от общата част на сградата.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив