Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Размяна на идеални части в сграда между двама съсобственици

27.01.2013 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Двуетажна къща.Двамата съсобственици притежаваме по етаж и по 1/2 идеални части от сутерена и тавана.И двамата сме съгласни да разменим идеалните си части,като този от първия жилищен етаж стане собственик на целия сутерен,а този от втория жилищен етаж на целия таван.Как документално да се уреди това и може ли тази собственост да бъде вписана в нотариалните ни актове,тяака че размяната да е законна и неоспорима във времето.

									Stan

Stan Друго

Отговори (3)    Коментара (1)

											Лазар Белев

Лазар Белев

27.01.2013

Отговор: Ако още не сте направили делба, просто направете доброволна делба пред нотариус и уредете въпроса така както желаете. Ако обаче вече е имало делба - пак при нотариус, нотариален акт за замяна на съответните части.


За контакти

											Stan

Stan

28.01.2013

Коментар: Най-напред благодаря за отзивчивостта.
Но моля за извинение.Въпросът ми е зададен некоректно.От него не става ясно,че тавана и сутерена са общи части.Притежавам нотариален акт за собственост на втория жилищен етаж и на 1/2 идеална части от тавана и сутерена,които са обща собственост със съсобственика ми.Как да уредим нотариално размяната на моята собственост -1/2 сутерен срещу неговата 1/2 таван.И двамата сме съгласни на такава размяна.Може ли това да влезе в нотариалните ни актове за собственост?Т.е.при него да бъде записано,че е собственик на 1-ви жилищен етаж и целия сутерен,а в моя нотариален акт,че съм собственик на 2-ри жилищен етаж и целия таван?
И двамата сме на мнение,че е не е приятно пресичането на живущи от първия етаж към тавана с другите от втория етаж към сутерена.Желаем и нашите наследници да нямат проблеми и оспорвания.



За контакти

											Лазар Белев

Лазар Белев

28.01.2013

Отговор: На тези въпроси най-точен отговор ще Ви даде нотариусът, пред когото ще изповядате сделката за замяната. Замяната ще бъде направена с отделен нотариален акт и едва ли ще бъдат вписани в настоящите Ви актове. Но това са технически нотариални въпроси, които не се ангажирам да коментирам в детайли.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.01.2013

Отговор: Най-лесният вариант е Вие да прехвърлите, чрез продажба или дарение собствената си 1/2 идеална част на Вашия съсед, той също пък на Вас. Така, всеки ще стане изключителен собственик съответно на сутерен и таван.
За съжаление, делба само на прилежащи части и обслужващи помещения /мазета, тавани, килери/ е недопустима. Евентуално, ако не желаете да прехвърляте, можете да направите и разпределение на ползването - единия ще ползва сам тавана, а другия - сутерена. Това с тава с договор за разпределение на ползването с нотариална заверка на подписите.
Все пак, обърнете се към нотариус по местонахождение на имота. Защото трябва да се огледат документите за собственост и проектите на къщата - как точно и както какви са записани сутерена и тавана. Едва тогава, ще може категорично да се каже кой е най-удачният вариант за Вас.



За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив