Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Разминаване в квадратури

19.04.2023 - Други - 3 Отговори     (0)

Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на мен и сестра ми. Проблема идва от тук, че по документи за собствност имота е 516м2, а по кадастрална карта 505м2. Правена е комбинирана скица, като разликите са извън допустимите граници. Консултирали сме се с нотариус, който казва, че квадратите трябва да се оправят, за да направим сделката.
Моля за насоки какви са вариантите, какво да направим за да уеднаквим тези квадратни метри - на кое трябва да искаме изненение, на кадастралната карта или на регулационния план?
С уважение,
Димитрова

									Димитрова

Димитрова

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

19.04.2023

Отговор: Силно препоръчително е да подходите както Ви е посъветвал нотариусът, тъй като същият е предоставил съвет след като е прегледал документите за собственост и кадастралната скица. Възможно е да се наложи геодезическо заснемане и промяна в кадастралната карта.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

20.04.2023

Отговор: Първо трябва да се изясни причината за разликата. Това обикновенно се вижда от комбинирана скица. Какво ще направите след това зависи от причината за разликата. Нотариусът, с когото сте се консултирали би трябвало да ви е казал на какво се дължи разминаването и да ви е посъветвал какво точно да направите.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.04.2023

Отговор: В огромен процент от случаите, има разлика между акта за собственост и кадастралната карта. Това най-често се дължи на методите на измерване. Сега се мери цифрово и с точност до сантиметър, а преди години се е мерело доста по-неточно, поради липса на толкова прецизна техника. Следващата причина за неточности е неправилно поставени някога огради, пак следствие на непрецизно измерване. Кадастралното заснемане фиксира съществуващите материални огради.
Разбира се, възможно е да е имало промени в регулационния план, като от имота да са отнета площ, която е за изграждане на улица, например. Но това би се видяло ясно в комбинираната скица.
Но при всички положения, за да измените кадастралната карта в посока увеличаване площта, то това ще стане за сметка на съседите. И никак няма да е кратка процедура. Възможно е да се стигне и до материален спор за имотна граница, тоест, съдебно дело между Вас и съседите Ви, чийто граници се засягат.
Ако ще променяте нещо, то това е кадастралната карта, тъй като нотариусът иска кадастрална скица, отразяваща същата площ, като в акта за собственост.
В заключение, не съм съгласна, че тази разлика под 10% е пречка за сделка. Ако сте в по-голямо населено място, потърсете друг нотариус и не започвайте разговора с разликата, тъй като тя е в допустимите рамки.
Подайте и заявление в общината, да Ви издадат удостоверение, че за имота няма неуредени сметки по регулация.За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив