Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

разделяне на общ парцел с две жилищни сгради на трима собственици

07.05.2020 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте!Предстои ни да продадем два имота с различни собственици, които се намират в общ парцел от 580 кв.м.Една част от 200кв.м.баща ми приживе е предостъпил право на строеж на брат ми.Застроената жилищна сграда в тази част е 97 кв.м. В останалите 380 кв.м.има едноетажна жил.сграда с площ 58 кв.м. и стопанска постройка 29 кв.м.Родителите ми приживе продават този имот на внуците си./моите синове/Въпросът ми е:Законно допустимо ли е разделянето на отделните жилищни сгради в този общ парцел и ако е да към кого трябва да се обърнем?

									Ана Стоянова

Ана Стоянова

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

08.05.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Стоянова!

Съдейки по начина на задаване на въпроса (пони в обясненията), смятам, че сте наясно, че самият парцел е много трудно да бъде разделен законно, особено ако не се намира в село или част от него с преобладаващ стръмен терен, което се определя по решение на Общинския съвет. Има изключения, които трябва да се обсъдят конкретно.

Въпреки това няма пречка да направите доброволна делба на сградите, в случай, че са в съсобственост и да уговорите ползването на двора без да го делите (това не е пречка за поставянето на лека ограда). Законът допуска т. на. "разпределение на ползването", което може да бъде направено както с договора за доброволна делба, така и в отделен договор.
Ако се налага, то може да се иска и по съдебен път.

При такова положение може да продавате всяка от сградите на основно застрояване с идеална част от двора.

Колкото до въпроса Ви към кого трябва да се обърнете - към съсобствениците. Само със съгласието на всички съсобственици може да се направи делба и разпределение на ползването по доброволен ред. Ако няма съгласие - към съда.

Ако пък искате да питате за специалист - обикновено разпределението за ползване (ако не можете да стигнете до консенсус) се прави от вещо лице архитект-градоустройственик.

Юридическата част е най-добре да се "пипне" от опитен адвокат.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.05.2020

Отговор: Здравейте госпожо Стоянова!
Не сте посочили в питането си тези имоти КЪДЕ СЕ НАМИРАТ - в град, село, вилна зона и прочие.
Това е важно , за да Ви се отговори правилно.
За да бъдат оформени два нови УПИ / урегулиран поземлен имот/ към каквито Вие се стремите, задължително следва да бъдат спазени изискванията на чл.19 от ЗУТ, където е посочено , че следва да бъдат спазени следните отстояния при жилищно застрояване до 10 метра:
В градовете – повърхност 300 кв.м с лице най-малко 14 м;
В курортните населени места – повърхност 500 кв.м и лице най-малко 16 м;
Във вилните зони – повърхност 600 кв.м и лице най-малко 18 м;
В селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен – повърхност 500 кв.м и лице най-малко 16 м, а при специфични терени и стопански условия, както и на главни улуци – повърхност 300 кв.м и лице най-малко 14 м;
В селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен – повърхност 250 кв.м и лице най-малко 12 м.
Лично моето мнение е, че парцел от 580 кв.м. площ не може да бъде разделен, не само въз основа на ЗУТ за размер на парцела, но също така всичко трябва да бъде в синхрон и със ЗРП на населеното място.
Няма пречка всяка една от построените сгради да бъде продадена, а по отношение на парцела да остане в съсобственост и всеки един съсобственик да има определено място на ползване.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

хоризонтална съсобственост По време на съдебна делба на наследствен имот между две сестри ни беше отредена хоризонтална съсобственост. Сестра ми иска да дадем право на строеж на... Последен отговор - 27.09.2023 от Адвокат Николина Митова

7 Отговори

Покупко-продажба на имот след парцелиране Здравейте, подадени са необходимите документи за парцелиране на имот на по-малки парцели, като проектът е одобрен и предстои нанасяне на новите... Последен отговор - 21.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на апартамент Искам да продам тристаен апартамент, намиращ се в саниран блок в кв. Изток, гр. Перник, 84 кв.м., ТЕЦ, слънчев, на комуникативно място, с 3 просторни,... Последен отговор - 24.06.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Съсобственик Здравейте,знаете моя казус съсобствен парцел с две сгради,всяка индивидална собственост.Официално вече се знае,че парцела е неделим и не мога да се... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив