Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Публична продан от ЧСИ - подаване на няколко наддавателни предложения от един участник

18.03.2015 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте,

бих искал да попитам, как да тълкувам втората част от Чл. 489. (2) на ГПК - "... Наддавачът може да направи повече наддавателни предложения. Всяко наддавателно предложение се прави отделно." ?

Хипотетично, ако участвам в Публична продан и има трима участника (аз и още двама).
Останалите двама внесат по 1 писмено наддавателно предложение - 41 000 лв. и 41 500 лв., а аз примено съм направил 3 писмени наддавателни предложения - съответно 40 500 лв., 42 000 лв. и 51 000 лв.
Интересува ме, кое от двете най-големи мои наддавателни предложение (42 000 лв. или 51 000 лв.) ще се вземе предвид и ще бъде обявено за печелившо при тайното наддаване и респективно устното (явно) наддаване в конкретния пример от 42 000 лв. или 51 000 лв. ще започне?

Преди промените в ГПК от 2010 г. е имало възможност за спекулации чрез внасяне на няколко НП от един участник.
Какъв в смисълът като цяло на внасянето на няколко наддавателни предложения (НП) от един участник към днешна дата?

Благодаря :)

									lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

Отговори (4)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.03.2015

Отговор: Смисълът на няколко наддавателни предложения е да ограничите устното наддаване. За купувач се обявява, наддавачът с най-висока цена, тоест 51 000, в случая. От тази сума ще започне и устното наддаване.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

18.03.2015

Коментар: Благодаря Ви за бързия отговор.

Но все пак не ми става ясно, защо е нужно да направя няколко наддавателни предложения (в дадения от мен пример - 3), за да огранича устното наддаване, при положение, че се взема предвид най-високото, предложено от мен наддавателно предложение (51 000 лв.).
Логиката ми казва, че внасяйки САМО най-високото ми наддавателно предложение (51 000 лв.), отново бих постигнал същия резултат.

С какво би се променила ситуацията, ако съм направил още 2 наддавателни предложения на по-малко стойност, както в примера, който дадох в първия ми пост?
По какъв начин по-точно би ми помогнало това?

Ако се вземаше под внимание 2-рото ми наддавателно предложение от дадения пример (42 000 лв.), тъй като то също е по-високо от предложенията на другите двама участници, тогава вече има смисъл. Но в противен случай не ми става ясно, каква е логиката и какъв е смисълът на внасянето на повече от едно наддавателно предложение от един участник, при положение, че се взема под внимание НАЙ-ВИСОКОТО му.

Предварително благодаря за отделеното време и за отговора Ви.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.03.2015

Отговор: Обявяват Ви за купувач на 51 000 лева, отазвате се, губите задатъка /4 000/ лева, обявяват следващ купувач - отново Вие за 42 000 и реално придобивате имота за 46 000. Другите биха могли да наддават устно над 42 000, но над 51 000 вече е безмислено. Това е.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											lesn8@mail.bg

lesn8@mail.bg

20.03.2015

Коментар: Отново благодаря за компетентния Ви отговор.

След последния Ви коментар, вече мога да кажа, че нещата ми се изясниха.

С риск да стана нахален, бих искал да попитам още нещо, което не ми е ясно, когато става въпрос за подаване на няколко наддавателни предложения от един участник.

Интересува ме следния казус, ако използваме горепосочения от мен пример, но наддвателните ми предложения вместо 3 са 4 на брой - 40 500 лв., 42 000 лв., 48 000 лв. и 51 000 лв.

При този случай отново ме обявяват за купувач на 51 000 лв., отазвам се и губя задатъка /4 000 лв./, обявяват следващ купувач - отново съм аз за 48 000 лв. Ще загубя ли и този (втория) задатък, ако се откажа и от това наддвателно предложение с идеята да платя по-ниската цена от 42 000 лв., тъй като и следващото наддавателно предложение от 42 000 лв. също е мое?

Също така да попитам правилно ли съм разбрал - реално риска при едно такова "спекулативно" високо наддавателно предложение + още няколко по-ниски от моя страна е, че евентуално ако има примерно едно чуждо НП между моето най-високо и това, на чиято стойност реално искам да закупя имота, бих могъл да загубя първия задатък от "спекулативното" наддавателно предложение, в случай, че другия участник с НП между моите две ("спекулативното" и реалното) реши да закупи имота след като получи предложение от ЧСИ. Принципно той може ли да се откаже от покупката, но БЕЗ да загуби задатъка си?

Надявам се, че не прекалих с броя на въпросите, но никъде в интернет, въпреки обстойното ми търсене, не намерих отговор за тях. Надявам се това да бъде от полза и на други.

Благодаря Ви за съдействието и за отзивчивостта.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

20.03.2015

Отговор: Ако се откажете и от второто си предложение, губите и задатъка за него. Канят следващия наддавач да закупи имота /може пак да сте Вие/. И да, рисково е, ако има НП от друго лице, което като сума е между Вашите.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.03.2015

Отговор: Тая "врътка" с многото предложения вече не е така ефективна...
Ако има друг участник с НП между Вашите две, просто няма да се откажете и ще платите по първото. Това му е смисълът. Т.е. не НП с висока цена с цел спекулация, а две (рядко е изгодно да са повече) цени, като сте готов да купите и на високата, но ако не се появи НП между двете, ще спестите нещичко (сумата, с която по-ниското Ви наддавателно предложение се различава от високото, намалена със задатъка, който ще изгубите). Другото е твърде рисковано и всъщност се явява безмислено - ако има НП между Вашите, полза няма, само загуба. Ако няма - тогава за какво Ви е бил рискът? Какво реално ще спечелите?
Ако става дума за София, имайте предвид, че рядко се остава само на писмените наддавателни предложения. Напоследък почти винаги има и устно наддаване, а тогава множеството предложения съвсем не са полезни...

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съсобственици на ПИ с идеални части , надвишаващи 100 % На какви наказателни мерки са подложени съсобственици на ид ч на земя , които дават невярни данни за ид. ч на парцела с цел да се облагодетелствуват при... Последен отговор - 10.12.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив