Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Публична продан, договор за наем и право на строеж

18.06.2019 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
през месец март миналата година /2018-та/ закупих имот чрез ЧСИ.
Имаше ипотека от 2010-та, след това през 2011-та сключен и вписани договор за наем и учредено право на строеж и през 2016-та възбрана.
Съдебният изпълнител заличи ипотеката и премахна възбраната през месец май 2018-та.
Вчера ходих в службата по вписвания в Самоков /в самоковско село е имотът/ с въпрос към съдията по вписвания, какъв документ трябва да подам за да бъдат заличени и договорът за наем и правото на строеж.
Цитирах му чл. 175 от ЗЗД, в който се казва, " С извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него, както и всички вещни права, учредени след първата ипотека, се погасяват.", т.е. това касае правото на строеж като вещно право.
По отношение на договора за наем му цитирах чл. 237 , а именно "Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето."

									Валентин Иванов

Валентин Иванов

Отговори (3)    Коментара (3)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.06.2019

Отговор: Здравейте, г-н Иванов,

необходимо е да предоставите влязлото в сила Постановление за възлагане, както и евентуално договора за наем, с който можете да се снабдите като копие от Службата по вписванията в Самоков.За контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: /Продължавам, че не ми стигнаха броя символи./
Не повече от една година от прехвърлянето на имота - повече от една година е минало.
И накрая му показах речение на ВКС, в което се казва "След като при извършване на публична продан се погасява ипотеката като вещна тежест, по арг. от по-силното основание, не може да се приеме, че имотът се следва от друга „тежест” – облигационно правоотношение, възникнало от вписан по реда на чл.237, ал.1 ЗЗД наемен договор преди публичната продан."
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/84fb8c0d9b168a1dc2258155004a32a7?OpenDocument&Click=

Съдията по вписвания събра няколко служителя и на въпроса ми "В крайна сметка какъв документ да подам за заличаването на договора за наем и правото на строеж , предвид гореизложеното" отговорът беше - "Не знам"!
Затова се обръщам към вас, ако някой може да помогне какво да подам за да бъдат заличени тежестите?
Благодаря ви предварителноЗа контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: Здравейте, адвокат Митова,
договорът за наем го отвориха в службата по вписвания, аз бях с Постановлението за възлагане /оригинал и копие/, но те така и не ми казаха какво трябва да подам - Искане, молба, заявление?За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

18.06.2019

Отговор: Здравейте, г-н Иванов!

Виждам, че сте добре запознат с нормативната база.
За съжаление, за практиката не винаги е достатъчно да знаете законовите и подзаконови разпоредби.

Вие имате право и сам да поискате заличаване на вписания договор за наем от Агенцията по вписванията, като представите документите, които колегата Митова Ви е посочила - постановлението за възлагане и договора за наем, който се съхранява в архива на Агенция по вписванията, Имотен регистър, гр. Самоков.
Ако ЧСИ не може, не знае или не иска да направи заличаването, можете и сам да подадете такова искане, което не сте длъжен да мотивирате.
Ако пък държите да го мотивирате, изпишете нещата, които сте цитирали тук - би трябвало да са достатъчни.
За да сте напълно сигурен е възможно да помолите за лична среща с длъжностното лице по вписванията (по-старото название е "съдия по вписванията") и да му обясните ситуацията.

Успех Ви пожелавам!


С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: Мисля утре или вдругиден да отида ОТНОВО до Самоков за подаване на мотивирано искане. Дано да не е напразно за пореден път, предвид компетентността на служителите там.
А има ли законовоустановен срок за заличаване на тежестите след подаването на искането?За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.06.2019

Отговор: Вписването съгласно Правилника за вписванията следва да бъде извършено незабавно от съдията по вписванията, като на практика в зависимост от натовареността на съответната служба по вписванията се изчаква период от няколко дни - за Самоков вероятно срокът ще е кратък, тъй като ме съмнява да има голяма натовареност при вписването и заличаването на актове.


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на парцел с разминаване регулация-кадастър Здравейте, Интересува ме дали може да се изповяда сделка при покупка на УПИ при положение, че се разминават кадастър-регулация и крие ли големи... Последен отговор - 15.09.2021 от Кирил Евтимов

4 Отговори

Непълен нотариален акт Здравейте, искам да закупя стара къща с дворно място, в нотариалния акт на която е записано че собственика купува "застроена и незастроена площ ххх... Последен отговор - 22.07.2021 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Узаконяване на място зад блока Здравейте! Искам да си узаконя място зад блока за гаражна клетка. Какво трябва да направя? Къде трябва да отида? Какви документи са ми необходим? Колко... Последен отговор - 14.09.2021 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Покупка на имот Миналата година август месец /08.2020година/ ,закупих вилен парцел с вилна сграда. След изповядване на сделката попитах при нотариуса секретарките дали... Последен отговор - 21.07.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Разлика в натуралния акт и скица Здравейте, искам да закупя имот в нотариалния акт на който е записано че е с площ 1000 кв.м, по кадастрална карта с площ от 1350 кв.м..... От общината казват че... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив