Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Публична продан, договор за наем и право на строеж

18.06.2019 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
през месец март миналата година /2018-та/ закупих имот чрез ЧСИ.
Имаше ипотека от 2010-та, след това през 2011-та сключен и вписани договор за наем и учредено право на строеж и през 2016-та възбрана.
Съдебният изпълнител заличи ипотеката и премахна възбраната през месец май 2018-та.
Вчера ходих в службата по вписвания в Самоков /в самоковско село е имотът/ с въпрос към съдията по вписвания, какъв документ трябва да подам за да бъдат заличени и договорът за наем и правото на строеж.
Цитирах му чл. 175 от ЗЗД, в който се казва, " С извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него, както и всички вещни права, учредени след първата ипотека, се погасяват.", т.е. това касае правото на строеж като вещно право.
По отношение на договора за наем му цитирах чл. 237 , а именно "Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето."

									Валентин Иванов

Валентин Иванов

Отговори (3)    Коментара (3)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.06.2019

Отговор: Здравейте, г-н Иванов,

необходимо е да предоставите влязлото в сила Постановление за възлагане, както и евентуално договора за наем, с който можете да се снабдите като копие от Службата по вписванията в Самоков.За контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: /Продължавам, че не ми стигнаха броя символи./
Не повече от една година от прехвърлянето на имота - повече от една година е минало.
И накрая му показах речение на ВКС, в което се казва "След като при извършване на публична продан се погасява ипотеката като вещна тежест, по арг. от по-силното основание, не може да се приеме, че имотът се следва от друга „тежест” – облигационно правоотношение, възникнало от вписан по реда на чл.237, ал.1 ЗЗД наемен договор преди публичната продан."
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/84fb8c0d9b168a1dc2258155004a32a7?OpenDocument&Click=

Съдията по вписвания събра няколко служителя и на въпроса ми "В крайна сметка какъв документ да подам за заличаването на договора за наем и правото на строеж , предвид гореизложеното" отговорът беше - "Не знам"!
Затова се обръщам към вас, ако някой може да помогне какво да подам за да бъдат заличени тежестите?
Благодаря ви предварителноЗа контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: Здравейте, адвокат Митова,
договорът за наем го отвориха в службата по вписвания, аз бях с Постановлението за възлагане /оригинал и копие/, но те така и не ми казаха какво трябва да подам - Искане, молба, заявление?За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

18.06.2019

Отговор: Здравейте, г-н Иванов!

Виждам, че сте добре запознат с нормативната база.
За съжаление, за практиката не винаги е достатъчно да знаете законовите и подзаконови разпоредби.

Вие имате право и сам да поискате заличаване на вписания договор за наем от Агенцията по вписванията, като представите документите, които колегата Митова Ви е посочила - постановлението за възлагане и договора за наем, който се съхранява в архива на Агенция по вписванията, Имотен регистър, гр. Самоков.
Ако ЧСИ не може, не знае или не иска да направи заличаването, можете и сам да подадете такова искане, което не сте длъжен да мотивирате.
Ако пък държите да го мотивирате, изпишете нещата, които сте цитирали тук - би трябвало да са достатъчни.
За да сте напълно сигурен е възможно да помолите за лична среща с длъжностното лице по вписванията (по-старото название е "съдия по вписванията") и да му обясните ситуацията.

Успех Ви пожелавам!


С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Валентин Иванов

Валентин Иванов

18.06.2019

Коментар: Мисля утре или вдругиден да отида ОТНОВО до Самоков за подаване на мотивирано искане. Дано да не е напразно за пореден път, предвид компетентността на служителите там.
А има ли законовоустановен срок за заличаване на тежестите след подаването на искането?За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.06.2019

Отговор: Вписването съгласно Правилника за вписванията следва да бъде извършено незабавно от съдията по вписванията, като на практика в зависимост от натовареността на съответната служба по вписванията се изчаква период от няколко дни - за Самоков вероятно срокът ще е кратък, тъй като ме съмнява да има голяма натовареност при вписването и заличаването на актове.


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Добър ден , умни и полезни,хопа, благодаря ,че помагате. Въпроса ми е предстои ми покупка на къща в Самоков с Горни Окол. Собственика не желае да пусне... Последен отговор - 15.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

оценка на имот Бих искал да знам каква цена би била нормална за първи етаж от двуетажна къща намираща се в град Кюстендил, Могилата, къщата е градоред, състои се от... Последен отговор - 4.09.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори

Покупка на имот Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив