Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Просрочие по кредит, как да постъпя?

10.09.2016 - Кредити - 4 Отговори     (0)

Здравейте, имам потребителски кредит в размер на 50 000лв, за 10г към БНП Париба. От два месеца не съм плащал, защото съм във финансово затруднение. От банката казват, че ще ме дадът на ЧСИ. Въпроса ми е, колко пари ще се начислят при положение, че ме осъдят? Има ли някакъв вариант за излизане от ситуацията?

									Костадин

Костадин

Отговори (4)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.09.2016

Отговор: Здравейте!
Писах, писах - всичко изчезна...

Моят съвет е да направите ВСИЧКО възможно да не се стига до ЧСИ!
Заем от близки и приятели (само за просрочените вноски), други варианти на кредитиране или преговори със самата банка - предоговаряне на кредита, отсрочка, гратисен период...
Всичко е по-добре от предсрочно изискуем кредит, защото разноските по събирането му са ОГРОМНИ:
1. Държавна такса по заповедното производство в размер на 2% от интереса (т.е. от сумата, която ще искат от Вас - целия остатък по кредита + договорената неустойка + лихви върху неплатеното)
2. Адвокатски хонорар /юрисконсултско възнаграждение - минимумът се изчислява по Наредба №1 (http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135488240) и по-точно "при интерес над 10 000 лв. - 830 лв. + 3 % за горницата над 10 000 лв.", като това ще се изчислява върху ПОЛОВИНАТА от интереса.
Максимум НЯМА, но може да възразите, че е прекомерно.
3. Авансова такса на ЧСИ - обикн. ок. 124 лв. - за образуване на делото, за връчване на призовката за доброволно изпълнение, за справки, запори и пр. - пълно проучване на финансовото Ви и имотно състояние.
4. Ново възнаграждение за адвокат/ юрисконсулт - не по-малко от 350 лева, отново минимумът е по Наредба ! (по-горе), но гледайте чл.10 - половината от сумата по чл.7, т.е. от 830 лв. + 3 % за горницата над 10 000 лв., но този път изчислено върху цялата сума.
5. НАЙ-СТРАШНОТО - пропорционална такса на ЧСИ по Тарифа за таксите и разноските към Закона за ЧСИ (http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1021&Itemid=134) - определя си я ЧСИ, а те обикновено четат Тарифата както дяволът - Евангелието.
Има едно ограничение в чл.27-А - следете да го съблюдават, ако се стигне до там! (става въпрос за макс. размер на пропорционалните такси - не повече от 10%).

А тук-таме може да изникнат и някои "допълнителни" таксички - напр. всеки запор струва 18.00 лева и ако ЧСИ реши да изпрати такива до всички банки (22 лицензирани у нас и 5 клона на чужди банки - общо 27), само това са Ви 486 лева. А съм виждала и запори до банка, която не извършва дейност у нас от повече от 5г,, така че може да ги считате поне 500.
Има и още мноооооооого места, от които ще Ви се натрупат суми...

Най-добре е изобщо да не позволявате да се стига до обявяване на целия кредит за изискуем, заповедно производство и съдебно изпълнение.

Пожелавам Ви успех и Ви стискам палци!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo


За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

11.09.2016

Отговор: Здравейте, Таксите за ЧСИ са доста високи- при тази голяма сума само за образуването на делото, заедно с натрупаните лихви сумата ще е приблизително около 3500лв. В случай, че продължавате да не плащате ще ви се трупат още лихви, а ако получавате официално заплатя- тя ще бъде запорирана, заедно с всички налични средства по банкови сметки. Моля, обърнете се към колега адвокат с документите, с които разполагате за повече подробности. Моят съвет към вас е да намерите начин да погасите поне 1 вноска и да се споразумеете с банката за разсрочване на вноските по кредита. Поздрави


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.09.2016

Отговор: Колега, Ангелова, към моя отговор ли е репликата, че "Таксите за ЧСИ са доста по-високи."

Бихте ли пояснили от кое са доста по-високи?

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

12.09.2016

Отговор: Колега Симеонова,
Не сте прочела коректно отговора ми. Едно малко "по-", а каква огромна разлика. Намирам отговора ви за изчерпателен, но когато публикувам аз такъв не виждам дали друг потребител вече не е отговорил. Успешна и ползотворна работа Ви пожелавам и внимавайте с пунктуацията!
Т.АнгеловаЗа контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична... Кредити без обезпечение. бързо одобрение Предлагаме финансова помощ от 10 000 до 500 000 евро без обезпечение. Нашите услуги са гарантирани. свържете се с... Последен отговор - 10.09.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори

частни / бизнес кредити, без обезпечение заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична употреба? това е мястото, където да получите тези пари. лихвеният процент е 3%... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична... заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична употреба? това е мястото, където да получите тези пари. лихвеният процент е 3%... Последен отговор - от

0 Отговори

Предлага се бърз и надежден заем Здравейте, аз съм olek и работя за кредитна компания, която предлага до 10 милиона евро на всички в Европа, включително Хърватия, Сърбия, Цюрих, Австрия,... Последен отговор - от

0 Отговори

Easy Loan offer Apply Now Do you need a genuine Loan to settle your bills and startup business? contact us now with your details to get a good Loan at a low rate of 3% per Annual email us: Do you need Personal Finance? Business Cash Finance? Unsecured Finance Fast and Simple Finance?... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив