Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на наследствен апартамент

11.07.2018 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

наследяваме апартамент от леля и калеко които са бездетни. Калеко ми почина преди 22 години, леля ми 2017. Леля ми има дама братя които са починали, ние съответно сме 4 техни деца, наследници на леля. Въпроса ми е ....понеже в моя град адвокатите ни дават различни отговори....имат ли право наследниците на калеко ми на претенции към този апартамент, и какви пари трябва да изплатим по закона. Апартамента се продава за 43 хиляди лева. Смятахме, че леля ми го онаследява по давност, но май не е така...очаквам отговора Ви с интерес. Поздрави от Смолян.

									София Данина

София Данина

Отговори (3)    Коментара (1)

											адвокат Ивалина Димитрова

адвокат Ивалина Димитрова

11.07.2018

Отговор: Здравейте,
На първо място ще посоча, че не съществува "онаследяване по давност", няма такъв правен институт.Това са два различни способи за придобиване на вещни права.Преживелият съпруг наследява имуществото на починалия заедно с трите реда наследници.Т.е., след като са нямали деца първи ред за наследяване се изключва.Във втори ред влизат най-близките роднини по по права възходяща линия-родителите на починалия, ако и те са били починали към датата на смъртта на калеко Ви остава 3-ти ред- братя и сестри на калеко Ви и по право на заместване техни нисходящи/племенниците му/, както и баби и дядовци на калеко Ви, ако е имало живи към датата на смъртта.Ако калеко Ви е имал братя и сестри, респективно племенници, леля Ви е наследила заедно с тях, какъв размер е бил наследственият й дял зависи дали брака им е продължил повече от 10г.За да се даде точен отговор на въпроса Ви е необходимо да се знае:
1.Колко време е продължил бракът им?
2.Имал ли е живи родители към датата на смъртта калеко Ви?Ако- не, имал ли е живи братя и сестри, техни деца и баби и дядовци.
адв.Ивалина ДимитроваЗа контакти

											София Данина

София Данина

11.07.2018

Коментар: Много благодаря г-жо Димитрова за бързото включване. Да бракът им над 40 години, и то щастлив. Това с наследниците е така, и е изяснено към момента. Племенниците които всъщност са наследниците на калеко ми, какъв процент трябва да получат върху тази сума 43 хиляди лева. И въпросът който се яви току що, а сделката е насрочена за петък, нотариусът ми се обади за документ за тежести на другите наследници. Ние наследниците на леля ми, сме декларирали този апартамент след смърта на леля ми миналата година и за тази и платени, те обаче след смъртта на калеко не са деклариралили нищо до днес, и не са плащали. На мен обаче тук нещо не ми е ясно. Нямаме проблем по принцип с това, че ще им платим полагащото им се, това е и заръката на леля ни, но те възпрепятстват всяко начинание, като искат парите на половина...та въпросът е принципен...това се 4 племенника, родителите му не са живи...брат и сестра починали, та и техните синове при инцидент също, и това са техните деца...дано да съм написала ясно...


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.07.2018

Отговор: Здравейте!
От написаното се подразбира, че става въпрос за жилище, което е било придобито приживе по време на брака на Вашата лея и нейният съпруг.
НАЙ-НАПРЕД, със смъртта на съпруга на Вашата леля, тя като ПРЕЖИВЯЛА СЪПРУГА унаследява жилището заедно с децата на нейният съпруг.
Не би могло да се изчислят в момента квотите на съделителите, тъй като Вие не сте посочили колко време е продължил брака, а това е критерият, според който Закона за наследството определя частта на леля Ви.
След смъртта на леля Ви, нейната вече маст се наследява от Вас и Вашите братя и сестри.
НАЙ- КРАТКО КАЗАНО, за да е по-разбираемо за Вас - децата на съпруга на леля Ви са наследници на неговата част, а Вие и Вашите братя и сестри на частта на леля Ви.
Т.е., оформят се две колена.
По- въпроса за частта на леля Ви - по-нагоре Ви обясних.
ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, че има значение как е придобито жилището от леля ви и нейният съпруг - закупено по време на брак от двамата съпрузи, наследено по линия на единият съпруг, закупено изцяло със средства на единият съпруг.
Съветът ми към Вас е задължително да се обърнете към адвокат и заедно с него и под негово ръководство можете да осъществите както доброволна делба, така и съдебна , ако, разбира се не стигнете до разбирателство.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

14.07.2018

Отговор: Здравейте, г-жо Данина!

Ако правилно разбирам прочетеното, неизяснени са останали само квотите.
За това ще бъда максимално конкретна:
1. Ако апартаментът е бил съпружеска имуществена общност (т.е. придобит по възмезден начин по време на брака) леля Ви е имала 1/2 от него по право. При смъртта на калеко Ви, тя е наследила 2/3 от неговия дял, а останалата 1/3 е наследена от децата на племенниците му.
Следователно, в такъв случай, Вие четиримата сте наследили от леля си 5/6 от имота, а децата - общо 1/6.
2. Ако пък апартаментът е бил само на калеко Ви - придобит преди брака или дарен, наследен или заменен срещу друг, само негов си имот, тогава квотите са 2/3 за Вас четиримата и 1/3 за децата на племенниците.
Тъй като многократно споменавате точната цена, разбирам, че искате и суми. Ето ги:
В първия случай - 7 167 лева за всички тях, общо, или по 1 792 лева за всеки. Приближението е към пълен лев.
Във втория случай - двойно на посоченото по-горе.

Ако има и друго, питайте!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на апартамент с паркомясто Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Преупълномощаване на агенция ( прехвърляне права)-рискове? Здравейте, Продавам 2 мои поземлени имота по нотариален акт и три на баща ми като наследник на дядо ми в едно и също землище. Иска да ги купи агенция за... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на имоти след три години от покупката Здравейте Искам да продам апартамент с паркомясто които съм закупил преди 4 /четири/ години. Съгласно ЗДДФЛ - Чл. 13. (1) не са облагаеми: 1. доходите,... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив