Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на имот

03.06.2020 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте!Искам да продам апартамент,наследен чрез завещание,изповядано пред нотариус,разбира се.Та въпросът ми е-мога ли само чрез този документ да извърша продажбата,тъй като преди време не ми достигнаха парите да си извадя нотариалният акт?Това ще бъде ли проблем за извършване на покупко-продажба?Благодаря предварително!

									Вася Йорданова

Вася Йорданова

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

04.06.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Йорданова!
Доколкото разбирам от въпроса Ви, Вие сте наследили имот и сте обявили завещанието. Самото то е документ за собственост, няма нужда да си вадите друг нотариален акт.
За продажбата Ви съветвам да си извадите и копие от нотариалния акт или друг документ за собственост на името на завещателя. Това може да се случи в съответния Имотен регистър към Агенцията по вписванията, където ще се легитимирате като наследник с вписаното завещание и така ще може да Ви бъде издаден дори заверен препис от акта за собственост, стига той да е вписан.
Ако не е (това обикновено са договори с общината или с някои ведомства), трябва да потърсите екземпляр от самата община или ведомството.

Бъдете спокойна, нещата ще се случат!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

14.06.2020

Отговор: Здравейте госпожо Йорданова!
От питането Ви става ясно, че сте станали собственик на недвижим имот - апартамент чрез нотариално завещание.
Завещанието е вид разпоредителна сделка, в която едно физическо лице се разпорежда с имуществото си в полза на друго физическо лице.
Най-важното, което трябва да се знае при такъв вид разпореждане е, че завещание СЕ ОСПОРВА, ако завещателят е нарушил запазената част на други правоимащи, защото всеки завещател може да се разпорежда само с разполагаемата част.
Срокът, в който всеки правоимащ лишен от запазената си част може да оспорва завещанието е 5- годишен и започва да тече от момента, в който лицето, в чиято полза е разпореждането упражни своето право по завещанието.
Това означава, че не липсата на нотариален акт би Ви спряла при една разпоредителна сделка, а ако са налице условията за оспорване на запазена част.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Непредоставен отариален акт Здравейте, след продажба на недвижим имот (парцел, земя, сграда), нотариуса не предоставя документ за продажба на продавачите. Това нормално ли е?... Последен отговор - 8.11.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Продажба на имот след предварителна делба Здравейте, Имахме общ парцел със други съсобственици. Направихме предварителна доброволна делба, проект за изменение на ПУП-ПР и ПЗ и има вече заповед... Последен отговор - 28.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Непредоставен нотариален акт Здравейте, след продажба на недвижим имот (парцел, земя, сграда), нотариуса не предоставя документ за продажба на продавачите. Това нормално ли е?... Последен отговор - 3.11.2021 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Срок за вдигане на възбрана ? Срок за вдигане на възбрана ? Имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху имот. 2018г. купувам от баба си следния недвижим... Последен отговор - от

0 Отговори

вдигане на възбрана ? Срок за вдигане на възбрана ? Имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху имот. 2018г. купувам от баба си следния недвижим... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив