Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Проблем със съсед

16.11.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съседът ми от долния етаж е пуснал жалба в общината,твърдейки,че има теч при него от моята баня.предишният собственик твърдеше същото,правих ремонт по негови искане и той каза,че всичко е ок.сега общината иска пак да ремонтирам.как да се защитя?не мога да ремонтирам при всеки нов собственик.

									Анастасия Чорбаджиева

Анастасия Чорбаджиева

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

17.11.2019

Отговор: Здравейте, г-жо Чорбаджиева!

За съжаление, няма юридическа защита от това, което Ви се случва.
Обаче, като човек, който е изживял и лично подобно нещо (макар и от другата страна), а и като адвокат, водил дела за подобни течове, както за пострадалия, така и за вероятния "причинител", мога да Ви дам един съвет - преди ремонта трябва да бъде открита причината за теча, ако се налага, със специални средства - термокамера, скенер и пр.
Възможно е да се окаже, че течът не е от Вашия апартамент (хоризонталната разводка на тръбите), а от някоя обща част. В такъв случай целият вход/блок следва да участва в разходите по отстраняването.
Ако действително има теч, не можете да оставите нещата така, въпреки че вече сте ремонтирали банята си. Щом теч съществува, той трябва да бъде отстранен. Но, преди да се разбива, първо трябва да се провери къде е истинската причина и, при евентуален необходим ремонт, тя да се отстрани окончателно. Сега има неинвазивни методи за откриване на причините за теч. В интернет има множество предложения, но е най-добре да се доверите на препоъръчан майстор.
Най-напред, обаче, проверете състоянието при съседите - мокро ли е, т. е. действащ ли е теча. Ако не е - ремонт във Вашата баня не е необходим. Ако е действащ - вече ще трябва да се търси причината. Но, непременно от специалист, който да може и да я отстрани окончателно.

Ако се окаже, че причината не е във Вашия имот, може да откажете разбиване, като се позовете на становището на специалиста по ВиК. За случаи като Вашия, те изготвят специална експертиза или доклад, прилагат снимки от термокамера, резултати от скенера и завършват с изводи. Такъв документ може да представите в общината, в случай, че основателно откажете да разбивате банята си. Те не би трябвало да Ви наложат глоба, а ако го направят - ще можете да обжалвате и да спечелите евентуалния процес.

Стискам Ви палци и Ви пожелавам здрави нерви!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.11.2019

Отговор: Здравейте госпожо Чорбаджиева!
За да бъдат спрени всякакви искания от страна на Ваши съседи, респективно съсобственици и наематели към Вас, че причината е у Вас, понеже не отстранявате теча, най-доброто, което можете да направите е да поискате от Домоуправителя да свика Общо събрание, на което да бъде взето решение за установяване състоянието на тръбите в блока чрез термокамера.
Така ще бъде установено с точност от къде идва теча и ще следва да бъде отстранен теча от този собственик на апаратмент където е.
Важно е решението за изследване със специални средства да бъде взето от Общото събрание, за да бъдат ангажирани всички собственици.
Много пъти теча е например на първи или втори етаж, но в действителност идва примерно от пети етаж, а не непосредствено от апартамента, находящ се над този, при който има теч.
Така ще бъдат разсеяни всякакви съмнения.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на мазе по давност Здравейте, може ли мазе да бъде придобито по давност след като не е самостоятелен обект и по този начин да се лиши апартамент от избено помещение - тъй... Последен отговор - 3.11.2021 от Иван Иванов

6 Отговори

Събаряне на селскостопанска постройка. Здравейте! В парцела ми освен двуетажна къща и гараж като самостоятелен обект има и едноетажна селскостопанска постройка със застроена площ 32... Последен отговор - 23.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имот срещу гледане и издръжка на възрастен човек Здравейте, имам нотариален акт за имот срещу издръжка и гледане на човек, който неодавна почина. Трябва ли да подавам някъде документи или помправо... Последен отговор - 31.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с мазе Здравейте По Нот. акт от 2013г.имам мазе, но за него има претенции и друг съсед. Той отказва да представи своя док. за собственост. Доголкото разбрах... Последен отговор - 28.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заварено Незаконно надстрояване Живеем на 2 етаж на двуетажна къща. На 1 етаж живее друго семейство, което притежава 100 кв от общо 400 кв имот. На 2 етаж има голяма тераса на която има 2 стаи,... Последен отговор - 8.11.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив