Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Притискане да напусна/преместя в друг екип

28.07.2017 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
Имам дете, което Декември т.г. ще навърши 3 год. От 13 месеца работя на постоянен трудов договор. Наскоро имах личен разговор с прекия ми ръководител, който ме уведоми, че обратната връзка с колегите, с които работя в чужбина е негативна, след което ме попита дали не бих желала да отида в друг екип (в същия отдел) и накрая неколкократно ми предложи да си помисля дали компанията, в която работя, е подходяща за мен. Повдигнах темата с отговорното лице от отдел Човешки ресурси и бях внимателно изслушана. В последствие стана ясно, че отдел ЧР не са запознати с намеренията на моя пряк ръководител и не са инициирали те гореописания устен разговор. В допълнение, поведението на прекия ми ръководител е абсолютно неадекватно на позицията му - прехвърля отговорности, пренебрегва и не защитава интересите на служителите си, не спазва в известна степен вътрешнофирмените стандарти за позициите на неговото ниво. Какви са правата ми в този случай и какви са тези на работодателя?

Благодаря!

									Mihaylova

Mihaylova

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

29.07.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Михайлова!

Като се има предвид как сте започнали въпроса си, следва да Ви кажа, че имате закрила от уволнение, като майка на дете под тригодишна възраст. Закрилата се изразява в искане на съгласие от инспекцията по труда, а такова се дава трудно.
От друга страна, смятам, че въпросът Ви е повече от психологическо, отколкото от юридическо естество.
Вие имате всички права да се оплачете от прекия си ръководител, и за това не може да бъдете наказана официално.
Въпросът е какво ще се случи неофициално...

На Ваше място с удоволствие бих напуснала екипа, ръководен от такъв лийд. Това, което описвате, не може да не се отрази както на екипния дух, така и на резултатите от работата...

Според мен, съветът от който се нуждаете е "Спасявайте се!". Ако смятате, че имате място в компанията, просто сменете екипа. Не, че ще Ви е лесно да се адаптирате в нов, вероятно вече изграден екип, но пък вероятността във Вашия екип нещата да се подобрят, докато този човек Ви ръководи, клони към нула. А и, явно, той не Ви харесва. Държите ли да сте в компанията на човек, който не Ви иска в обкръжението си?

На Ваше място не бих се колебала.

А чисто юридически, няма законово уредени права на работника да се оплаква от началника си, независимо от какво. Имате право да работите и да получавате заплата, да почивате и да ползвате платен годишен отпуск, да бъдете осигурявана, да се сдружавате... Но нищо конкретно, което да ползвате в случая.
Колкото до работодателя - той има множество възможности да се освободи от Вашето присъствие, ако прецени за необходимо. В момента сте под закрила и основният им вариант е чл.331 от Кодекса на труда - Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, което не може да е по-малко от размера на 4 БРУТНИ заплати.
Но след декември, нещата няма да стоят по този начин...
Все пак, работодателят и тиймлийда не са един и същи човек, доколкото разбирам. Ако е така, ще е добре за Вас да разберете какво е влиянието на лийда върху работодателя/работодателите. От това ще зависи и вашето положение в компанията.
Но всичко това отново е в областта повече на психосоциалните умения, отколкото на юридическите съвети...

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Mihaylova

Mihaylova

30.07.2017

Коментар: Здравейте, адвокат Симеонова,

Благодаря Ви много за отговора и за съвета!

Ако остана в компнията и в отдела (независимо в чий екип), какво ще се случи след като детето навърши 3 години? Могат ли така лесно да ме уволнят? Със сигурност отдел ЧР не са запознати с тези намерения, според мен нещо се крои в отдела, а пред ЧР ще представят ситуацията по друг начин.

С уважение,
МихайловаЗа контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

31.07.2017

Отговор: Здравейте отново!

Възможностите да бъдете уволнена значително се увеличават с навършване на тригодишна възраст на детето - практически през декември ще "падне" закрилата, която сега ползвате.
Това обаче не значи, че със сигурност ще бъдете уволнена. Просто, ако искат да Ви уволнят, ще им е много по-лесно.
Колкото до информацията, която ЧР нямат, не разчитайте на това - най-често те последни разбират какво са решили или уговорили шефовете.
За сега явно не е взето решение за уволняването Ви. Това не значи, че няма да вземат такова.
Но и категорично не значи, че ще вземат. Може да останете на работа още дълги години -
най-често опитните работници са предпочитани пред новите. Ако проблемът не е сериозен, може изобщо да не стигне до шефовете, че им неразбирателство между Вас и тиймлийда.
Все пак, на Ваше място, аз бих се оглеждала и за друг вариант за себе си...

Ако държите да останете на същата позиция, направете го. За сега нямате категорични основания да се съмнявате. Това са само индикации за мнението на "малкия" шеф.
Работете спокойно, пък - каквото сабя покаже!


Успех и здрави нерви Ви пожелавам!

П.П. Аз съм в стихията си при трудовите дела - ако възникне проблем, винаги може да се свържете с мене. ;)

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Възбрана на КПКОНПИ През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - 1.10.2023 от Ренета Стоянова

8 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - 3.10.2023 от Кристина Найденова

3 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори

Възбрана През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - от

0 Отговори

съсобственост на ид ч в УПИ УПИ от 1000 м2 - 22% ид ч са на собственик ,който не е декларирал ид ч и не плаща данъци от 25 год.Документите не са в ред. Останалите 78 % ид ч са на съсобственици... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив