Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Преустройство на подпокривно пространсво и осигуряване на места за паркиране в съответния поземлен имот

24.10.2014 - Строителство - 3 Отговори     (0)

Здравейте,
притежавам апартамент на последен етаж в малка жилищна кооперация и искам да придобия еднолично част от подпокривното пространство, което да използвам само аз и съответно моите съседи да не могат да предявят претнции към него в даден момент. Кооперацията е построена с право на строеж върху общинска земя.

Със съседите постигнахме съгласие за това да се преустрои в моя полза, но сега главният архитект държи да се осигурят необходимите гаражи или места за паркиране, за да одобри проекта за преустройството. Това е голям проблем, защото сградата е с право на строеж върху общинска земя, в която са построени 5 сгради и съответно за изграждането на гараж е необходимо да се обособи УПИ, да се измени ПУП и всички съпътсващи процедури.

Въпросът ми е има ли форма, под която да придобия собственст върху тази част от сградата без да се налага да се осигуряват парко-места?

Предварително благодаря на всички, които желаят да помогнат за разрешаването на този казус !

									Димитър

Димитър

Отговори (3)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

24.10.2014

Отговор: Вероятно сте тръгнали на варианта да правите преустройство на тавански помещения в жилищни. Първо, купете таваните, както тавани. Второ, правете преустройство не в жилища, а в ателиета. За тях не се иска паркомясто и мазе.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Димитър

Димитър

26.10.2014

Коментар: Благодаря за вашият бърз отговор !

Първоначално имах идея да напря преустройство на таванското помещение в жилищно или ателие както вие предлагате , но след като разговарях с главният архитект в общината получих отговор че това е възможно само и единствено ако осигуря необходимото парко место в съответният имот. Той се позова на поправката на ЗУТ в "Чл. 38. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност ..." и по специално на чл.38 ал. 9 - "(9) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Не се допуска преустройство и промяна на предназначението на обекти по ал. 1 - 5, ако за новите обекти не могат да се осигурят необходимите гаражи или места за паркиране в съответния поземлен имот."

Дори и в момента никой в квартала няма собствено парко място, а се налага да го осигуря, което прави опитите за законно строителсво невъзможни.

За това се налага да обмисля вариант за придобиване на идеална част от сградата , във вариант в който не се налага да се осигуява паркоместо.

Чувал съм от ваши колеги осигуряване на парко место с договор за наем в съседен имот, но никой не цитира нищо конкретно.
За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

27.10.2014

Отговор: Вижте и чл.43 от ЗУТ. Става въпрос за нови сгради. За съществуващи сгради, се допускат изключения, ако е технически невъзможно да се осигури паркомясто в рамките на поземления имот.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Механджиев архитекти

Механджиев архитекти

02.03.2015

Отговор: Паркоместа трябва да доказвате само ако се ползва като обособено жилище.


За повече информация: http://mehandjiev-architects.com/kak-da/architectural-practice/%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8/ | За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

Таванско помещение като отделно ателие Имам таванско помещение с ток и вода. 1983г има разрешение за строеж и изградена капандура и е превърнато в стая за творческа дейност по чл.63 от наредба 5... Последен отговор - 2.11.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Семейство и имот С моят съпруг ( нямаме брак) живеем на семейни начала с неговото семейство в къщата им. Преди 7 години решихме, че ще вдигнем етаж на къщата и така малко... Последен отговор - 2.12.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Дървено бунгало Здравейте, имаме изработено дървено 32м2 бунгало в собствен упи имот. Бунгалото е изцяло от дърво, поставено на бетонни постаменти. Може ли да се... Последен отговор - 16.10.2023 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

електрозахранване Здравейте,допустимо ли е да се направи отклонение от далекопровод средно напрежение, с цел захраване на частен имот,отстоящ на около 100 метра от... Последен отговор - 15.12.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

Смяна на ПУП без мое съгласие за строителство на Калкан. Може ли да се обжалва смяната на ПУП?Къщата ми е на границата на съседният имот,и за да може да се застроява е сменен ПУП без мое съгласие.А именно да се... Последен отговор - 1.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив