Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Преотстъпване право на строеж в наследствен имот при несъгласие на един от наследниците

25.05.2018 - Строителство - 2 Отговори     (0)

Имам наследствен имот къща с дворно място.Искам да преотстъпя право на строеж на фирма с/у обезщетение.Притежавам 4/6 от целия имот.Останалите 2/6 са собственост на двама други наследници.Не е правена делба на имота.Повече от 25 години само аз живея и се грижа за имота,като до момента нито един от останалите собственици не е поискал и не му е отказвано правото да ползва имота и не е плащал разходи /данъци,сметки и т.н./по имота.
Наскоро след като взех решение за преотстъпване правото на строеж , успях да издиря единият от другите двама наследници,който категорично отказа съгласие.Предложи ми той да строи в/у целия имот и да ми даде същото обезщетение ,каквото бих получила от фирмата, а останалото да е негова собственост.
При разговора с него у мен се породиха съмнения относно намеренията му.Строи до някъде, продава ,,на зелено'' и заминава в чужбина оставяйки хора включително и мен със започнат и недовършен строеж.
Има ли начин да сключа договор с другата фирма без съгласието му?

									Елеонора

Елеонора Друго
София

Отговори (2)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.05.2018

Отговор: За продажба на право на строеж върху съсобствен имот срещу обезщетение е необходимо да спазите разпоредбата на чл. 33 от Закона за собствеността - "съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение." Въпросната клауза важи само за продажба, но не и за безвъзмездна сделка като например за дарение.


За контакти

											Елеонора

Елеонора

25.05.2018

Коментар: Благодаря за отговора!Аз не искам да продавам своята част,а и нямам възможност да купя неговата.Той не би ми и предложил.Имам някакъв спомен,че съществува законова възможност ,когато един съсобственик не е плащал разходи,не е поддържал и не се е интересувал от имота повече от 10 години,да губи права върху неговата част. Дали е така ?Може и да бъркам,но не съм запозната добре и затова все пак търся помощ тук :)
Не разбрах опцията за дарение.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.05.2018

Отговор: Здравейте!
Това, че притежавате 4/6 идеални части от съсобствен имот, означава, че имотът е СЪСОБСТВЕН. Ако искате да продадете, както правото си на собственост, или преотстъпите правото си на строеж, то ,задължително ще трябва да Ви дадат съгласие останалите двама съсобственици, съгласно Закона за собствеността.
Ако, искате да ги избегнете, то тогава можете да дарите , както на физическо лице, така и на юридическо лице своите идеални части, респективно отстъпите срещу право на строеж, без да искате съгласието на другите двама съсобственици. При извършеното дарение на фирма / Ю.Л./ , можете да се споразумеете да преотстъпите правото си на строеж срещу получаване на апартамент.
Преди да се заемете с тази задача обаче, добре да помислите, след като 25 години непрекъснато владеете имота да се снабдите , или с констативен нотариален акт за собственик на целият имот, придобит по давност, или по съдебен ред, чрез завеждане на положителен установителен иск.Преди да предприемете каквото и да е действие, упълномощете и адвокат, който да Ви помага и напътства, както защитава интересите и правата Ви.
Успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Елеонора

Елеонора

28.05.2018

Коментар: Адв.Чанкова,благодаря Ви за изчерпателния и ясен отговор.Ще се свържа с Вас за повече информация и конкретни стъпки.
Хубав ден! :)За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

Таванско помещение като отделно ателие Имам таванско помещение с ток и вода. 1983г има разрешение за строеж и изградена капандура и е превърнато в стая за творческа дейност по чл.63 от наредба 5... Последен отговор - 2.11.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Семейство и имот С моят съпруг ( нямаме брак) живеем на семейни начала с неговото семейство в къщата им. Преди 7 години решихме, че ще вдигнем етаж на къщата и така малко... Последен отговор - 2.12.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Дървено бунгало Здравейте, имаме изработено дървено 32м2 бунгало в собствен упи имот. Бунгалото е изцяло от дърво, поставено на бетонни постаменти. Може ли да се... Последен отговор - 16.10.2023 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

електрозахранване Здравейте,допустимо ли е да се направи отклонение от далекопровод средно напрежение, с цел захраване на частен имот,отстоящ на около 100 метра от... Последен отговор - 15.12.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

Смяна на ПУП без мое съгласие за строителство на Калкан. Може ли да се обжалва смяната на ПУП?Къщата ми е на границата на съседният имот,и за да може да се застроява е сменен ПУП без мое съгласие.А именно да се... Последен отговор - 1.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив