Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Преотстъпване право на строеж в наследствен имот при несъгласие на един от наследниците

25.05.2018 - Строителство - 2 Отговори     (0)

Имам наследствен имот къща с дворно място.Искам да преотстъпя право на строеж на фирма с/у обезщетение.Притежавам 4/6 от целия имот.Останалите 2/6 са собственост на двама други наследници.Не е правена делба на имота.Повече от 25 години само аз живея и се грижа за имота,като до момента нито един от останалите собственици не е поискал и не му е отказвано правото да ползва имота и не е плащал разходи /данъци,сметки и т.н./по имота.
Наскоро след като взех решение за преотстъпване правото на строеж , успях да издиря единият от другите двама наследници,който категорично отказа съгласие.Предложи ми той да строи в/у целия имот и да ми даде същото обезщетение ,каквото бих получила от фирмата, а останалото да е негова собственост.
При разговора с него у мен се породиха съмнения относно намеренията му.Строи до някъде, продава ,,на зелено'' и заминава в чужбина оставяйки хора включително и мен със започнат и недовършен строеж.
Има ли начин да сключа договор с другата фирма без съгласието му?

									Елеонора

Елеонора Друго
София

Отговори (2)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.05.2018

Отговор: За продажба на право на строеж върху съсобствен имот срещу обезщетение е необходимо да спазите разпоредбата на чл. 33 от Закона за собствеността - "съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение." Въпросната клауза важи само за продажба, но не и за безвъзмездна сделка като например за дарение.


За контакти

											Елеонора

Елеонора

25.05.2018

Коментар: Благодаря за отговора!Аз не искам да продавам своята част,а и нямам възможност да купя неговата.Той не би ми и предложил.Имам някакъв спомен,че съществува законова възможност ,когато един съсобственик не е плащал разходи,не е поддържал и не се е интересувал от имота повече от 10 години,да губи права върху неговата част. Дали е така ?Може и да бъркам,но не съм запозната добре и затова все пак търся помощ тук :)
Не разбрах опцията за дарение.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.05.2018

Отговор: Здравейте!
Това, че притежавате 4/6 идеални части от съсобствен имот, означава, че имотът е СЪСОБСТВЕН. Ако искате да продадете, както правото си на собственост, или преотстъпите правото си на строеж, то ,задължително ще трябва да Ви дадат съгласие останалите двама съсобственици, съгласно Закона за собствеността.
Ако, искате да ги избегнете, то тогава можете да дарите , както на физическо лице, така и на юридическо лице своите идеални части, респективно отстъпите срещу право на строеж, без да искате съгласието на другите двама съсобственици. При извършеното дарение на фирма / Ю.Л./ , можете да се споразумеете да преотстъпите правото си на строеж срещу получаване на апартамент.
Преди да се заемете с тази задача обаче, добре да помислите, след като 25 години непрекъснато владеете имота да се снабдите , или с констативен нотариален акт за собственик на целият имот, придобит по давност, или по съдебен ред, чрез завеждане на положителен установителен иск.Преди да предприемете каквото и да е действие, упълномощете и адвокат, който да Ви помага и напътства, както защитава интересите и правата Ви.
Успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Елеонора

Елеонора

28.05.2018

Коментар: Адв.Чанкова,благодаря Ви за изчерпателния и ясен отговор.Ще се свържа с Вас за повече информация и конкретни стъпки.
Хубав ден! :)За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

узаконяване на къща в собствен имот Здравейте, През 2008 г. извадихме разрешително за строеж на къща в собствен двор. Грубия строеж завърши през 2011, но парите бяха рязко намалели и трябваше... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Строеж на ''калкан" През 2015г. закупих къща , която по късно разбрах е била предвидена за калкан с евентуална друга къща в съседния парцел(ако бъде построена) Явно съм бил... Последен отговор - 21.08.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

узаконяват ли се бараки Здравейте ! Не за първи път задавам този въпрос ,но нещо не мога да разбера . Имам ги вече построени второстепенни постройки /бараки за дърва и... Последен отговор - 8.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

строителство Здравейте ! Имам издадено разрешение за строеж за бараки и то е вече реализирано. Построени са вече второстепенните постройки /бараки за дърва и... Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив