Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

правни въпроси

13.01.2022 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съсобственник с 1/2 ид.част от къща По новия кадастр.план е двуетажна , а по стария едноетажна.Другият съсобственик е зет ми с когото не сме в добри отношения и той нито подписва ,нито участвува финансово когато се наложи.Има построен гараж,който няма необходимите книжа .Необходимо е издаването на удостоверение за търпимост, а това не може да стане поради категоричното негово нежелание.Също е неообхоимо издаване на удостверение за търпимост и за къщата ,защото има пристроени стълбища- приблизително
равни по квадратура 3-4 кв.м.Преди10-ина години се наложи ремонт на покрива ,като над- зида от 0,6м направих на 1,2м.Подготвих необходимите документи , но поради казуса с гаража не ми ги разгледаха.В тази връзка имам няколко въпроса: Земятя е ОПСтроеж.
1.Има ли законов начин да накарам зет ми да ми съдейства както документално,така и финансово.
2.Разглеждайки необходимитте документи за издаване на УТърпимост прочетох , то може да се издаде и по " административна услуга 2084 "
2.

									Тодор Юруков

Тодор Юруков Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

13.01.2022

Отговор: Удостоверение за търпимост се издава от главния архитект въз основа на геодезическо заснемане и нотариално заверена декларация от непосредствените съседи. Без нотариално заверено съгласие на зет Ви не можете да се снабдите с удостоверение за търпимост, като естествено няма правно основание да го задължите за подобно съгласие.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.01.2022

Отговор: Здравейте господин Юруков!
Отговорът на Вашия въпрос е регламентиран в & 127, алинеи 6,7,8 от Закона за устройство на територията и за да не обяснявам пишейки, направо ще Ви ги публикувам:
(6) Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон. Ако строежът е изграден от несобственик, отношенията между строителя и собственика се уреждат съгласно изискванията на чл. 72 - 74 от Закона за собствеността.
(7) За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.
(8) Узаконяването се състои в съгласуване на инвестиционен проект - заснемане за узаконяване, привеждане на строежа в съответствие със съгласувания проект, заплащане на дължимите глоби и такси и издаване на акт за узаконяване. Проектът - заснемане за узаконяване, се изработва в обхват, определен с наредбата по чл. 139, ал. 5.
(9) Времето за извършване на незаконния строеж се установява с всички доказателствени средства, допустими по Гражданския процесуален кодекс, включително и с декларации. За вписване на неверни данни в декларациите лицата носят наказателна отговорност.
Моят съвет е да се обърнете към адвокат на место и така ще достигнете до по-ефективно решение на въпроса Ви.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222



За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив