Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

правни въпроси

13.01.2022 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Съсобственник с 1/2 ид.част от къща По новия кадастр.план е двуетажна , а по стария едноетажна.Другият съсобственик е зет ми с когото не сме в добри отношения и той нито подписва ,нито участвува финансово когато се наложи.Има построен гараж,който няма необходимите книжа .Необходимо е издаването на удостоверение за търпимост, а това не може да стане поради категоричното негово нежелание.Също е неообхоимо издаване на удостверение за търпимост и за къщата ,защото има пристроени стълбища- приблизително
равни по квадратура 3-4 кв.м.Преди10-ина години се наложи ремонт на покрива ,като над- зида от 0,6м направих на 1,2м.Подготвих необходимите документи , но поради казуса с гаража не ми ги разгледаха.В тази връзка имам няколко въпроса: Земятя е ОПСтроеж.
1.Има ли законов начин да накарам зет ми да ми съдейства както документално,така и финансово.
2.Разглеждайки необходимитте документи за издаване на УТърпимост прочетох , то може да се издаде и по " административна услуга 2084 "
2.

									Тодор Юруков

Тодор Юруков Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

13.01.2022

Отговор: Удостоверение за търпимост се издава от главния архитект въз основа на геодезическо заснемане и нотариално заверена декларация от непосредствените съседи. Без нотариално заверено съгласие на зет Ви не можете да се снабдите с удостоверение за търпимост, като естествено няма правно основание да го задължите за подобно съгласие.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.01.2022

Отговор: Здравейте господин Юруков!
Отговорът на Вашия въпрос е регламентиран в & 127, алинеи 6,7,8 от Закона за устройство на територията и за да не обяснявам пишейки, направо ще Ви ги публикувам:
(6) Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон. Ако строежът е изграден от несобственик, отношенията между строителя и собственика се уреждат съгласно изискванията на чл. 72 - 74 от Закона за собствеността.
(7) За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.
(8) Узаконяването се състои в съгласуване на инвестиционен проект - заснемане за узаконяване, привеждане на строежа в съответствие със съгласувания проект, заплащане на дължимите глоби и такси и издаване на акт за узаконяване. Проектът - заснемане за узаконяване, се изработва в обхват, определен с наредбата по чл. 139, ал. 5.
(9) Времето за извършване на незаконния строеж се установява с всички доказателствени средства, допустими по Гражданския процесуален кодекс, включително и с декларации. За вписване на неверни данни в декларациите лицата носят наказателна отговорност.
Моят съвет е да се обърнете към адвокат на место и така ще достигнете до по-ефективно решение на въпроса Ви.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив