Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

поръчител - запор върху заплата

03.05.2017 - Кредити - 3 Отговори     (0)

Здравейте.
Поръчител съм по необслужван кредит. Кредитът е даден на колекторска фирма. Вчера получих запор на заплатата от ЧСИ. Имам следните въпроси:
1. Какво бих могъл да направя оттук нататък?
2. Има ли възможност и кога мога да отпадна като поръчител?
3. Има ли възможност и кога да осъдя длъжника?
4. Когато длъжникът няма нищо на негово име в България, а има в друга държава, мога ли да имам претенции върху чуждите му сметки?
Благодаря предварително!

									Милева

Милева Друго

Отговори (3)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

03.05.2017

Отговор: 1. Можете да изплащате задължението, като Ви удържат от заплатата или да го платите на няколко пъти, ако можете.
2 и 3. Като поръчител не можете да отпаднете. Но ако изплатите дължимото, можете да встъпите на мястото на кредитора и ЧСИ да събира от главния длъжник и/или другите поръчители, ако има, суми за Вас.
4. За събиране на суми от сметки в държави от ЕС има особен регламент и съдебна процедура по издаване на европейска заповед за запор.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Милева

Милева

04.05.2017

Коментар: Тъй като длъжника няма нищо на негово име и е на МРЗ, може ли съпругът/съпругата да бъде принудена да плаща задъженето му. Респективно могат ли моята съпруга/моят съпруг да я/го задължат да плаща, ако аз не мога?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

05.05.2017

Отговор: Може, но трябва да водите дело, за да я привлечете като солидарно отговорна, на основание, че кредитът е бил за задоволяване на семейни нужди на длъжника.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.05.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Милева!

Има няколко уточнения, които бих искала да внеса в отговора на колегата Митева.

Всъщност, има възможност да отпадне отговорността на поръчителя, ако е пропуснат срокът по чл. 147 ЗЗД. А, като гледам, че е вземането е прехвърлено на събираческа фирма, е много вероятно да е пропуснат.

Освен това, щом сте получили запор, а не пишете нищо за дело, вероятно делото е водено по реда на заповедното производство - чл.417 ГПК. Което пък означава, че все още имате възможност да подадете възражение за недължимост и да оставите банката (др.финансова институция) да доказва, че дължите в реален исков процес.
Събирането на вземането от длъжника доста ще Ви затрудни, за това трябва да използвате възможността да се борите срещу кредитора! Аз, лично, бих се борила. Само не се бавете - срокът тече!

Искам да добавя нещо и по допълнителния Ви въпрос - Вашият съпруг НЕ може да бъде задължен да отговаря за задължението, което сте поел/-а като поръчител.
То определено не е задължение за задоволяване нуждите на семейството, при каквато хипотеза е възможно да се търси солидарна отговорност.

Успех Ви пожелавам!
С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Милева

Милева

17.05.2017

Коментар: Благодаря за отговорът! Срокът по чл.147 от ЗЗД почти съм убедена, че не е пропуснат. Има изпълнително дело. В какво се изразява "да се борите срещу кредитора" и какъв е срокът, който споменавате?За контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична... Кредити без обезпечение. бързо одобрение Предлагаме финансова помощ от 10 000 до 500 000 евро без обезпечение. Нашите услуги са гарантирани. свържете се с... Последен отговор - 10.09.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори

частни / бизнес кредити, без обезпечение заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична употреба? това е мястото, където да получите тези пари. лихвеният процент е 3%... Последен отговор - от

0 Отговори

заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична... заеми без обезпечение. имате нужда от пари за бизнес, инвестиция или лична употреба? това е мястото, където да получите тези пари. лихвеният процент е 3%... Последен отговор - от

0 Отговори

Предлага се бърз и надежден заем Здравейте, аз съм olek и работя за кредитна компания, която предлага до 10 милиона евро на всички в Европа, включително Хърватия, Сърбия, Цюрих, Австрия,... Последен отговор - от

0 Отговори

Easy Loan offer Apply Now Do you need a genuine Loan to settle your bills and startup business? contact us now with your details to get a good Loan at a low rate of 3% per Annual email us: Do you need Personal Finance? Business Cash Finance? Unsecured Finance Fast and Simple Finance?... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив