Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупко-продажба на идеални части от наследствен имот

11.12.2017 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Аз и сестра ми сме наследници на къща. Къщата е собственост на родителите ни, като баща ни е починал. В момента е жива майка ни, като ние със сестра ми имаме по 1/6 от имота, а тя 2/3. Аз желая да закупя частта на майка ми, чрез покупко-продажба. Въпорсът ми е, при закупуване на майчината част 2/3 и реално на сестра ми остане само нейният дял от 1/6, трябвали да я уведомим и ако не го напрвим, може ли тя да оспори сделката. Общата сумата за дела на майка ми ще превеждам на части по нейна сметка, изцяло по банков път, като смятам да надвиша данъчната оценка до момента в който ще минем сделка с платежните документи пред нотариус, има ли как тя да обяви сделката за фиктивна? Благодаря Ви.

									Zimbo

Zimbo

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

11.12.2017

Отговор: Здравейте!
Да, така е. Приравнено към общ знаменател, на Вас се пада 1/6 идеална част, на сестра Ви - също 1/6 идеална част и на майка Ви - 4/6 идеални части.
С други думи казано - Вие и тримата сте съсобственици и Вие желаете да изкупите дела на майка си чрез покупко- продажба. Задължително, ако говорим за покупко- продажба, то трябва да има съгласие от сестра Ви. И да, ако сестра Ви не бъде уведомена, тя има право да оспори сделката.Това, че ще изповядате сделката по данъчната оценка на имота в никакъв случай не прави сделката фиктивна.Още повече, че става въпрос за сделка между родител и неговите деца.
Съгласие няма да е нужно от сестра Ви, ако говорим за дарение от страна на майка Ви към Вас.
Успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.12.2017

Отговор: Здравейте!

В действителност НЯМА законово изискване за уведомяване на другия съсобственик, още по-малко за неговото съгласие, когато става въпрос за прехвърляне на дялове между съсобственици.
Майка Ви може да продаде своя дял на която и да е от Вас със сестра Ви, без да иска съгласието или да уведомява другата, защото сте съсобственици на къщата. Такава сделка не може да бъде оспорена от другата сестра на основание чл.33 от Закона за собствеността, защото той се отнася САМО за третите лица, които не са съсобственици. Оспорването може да стане по-скоро на основание фиктивност на покупко-продажбата.
Това което сте намислили е разумно. Внимавайте само какво изписвате като основание за превода - следва да е нещо от типа "плащане на част от цената за покупко-продажба на дялове от съсобствен имот".
Няма пречка изплащането да продължи и СЛЕД нотариалното прехвърляне на имота - т.е. спокойно можете да направите прехвърлянето и веднага, като в самия нотариален акт запишете, че остава сума за доизплащане, която ще се изплаща по следния начин - и описвате - по банков път, колко пъти месечно/годишно, може да определите сума на вноската, краен срок за пълното изплащане и пр.
Това, което сте намислили не е най-етичното нещо, но е напълно законно и ако действате правилно, можете да не се притеснявате от законовите действия на сестра си. Тя няма шанс да спечели дело за оспорване на сделката, ако действията Ви са внимателно премерени.

А, и още нещо - НЕ прехвърляте имота с дарение!!!
Това е най-евтината сделка между родители и деца, но и най-често и лесно оспорваната. Сестра Ви има възможност да оспори едно дарение на множество основания - така ще изгубите правната сигурност, която Ви дава реалната покупко-продажба.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Протокол за оглед на недвижим имот Здравейте! Преди време си харесахме обява за апартамент от интернет и се обадихме на брокера за оглед. При огледа ни бе връчен Протокол за оглед,който... Последен отговор - 15.02.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Нотариален акт за новопостроена къща Здравейте, казусът е следният: През 2015г. закупихме празен парцел с идеята да се построи къща в него. Къщата е вече факт, напълно законна и с АКТ 16.... Последен отговор - 23.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Закупуване на общинско дворно място без идеални части от право на строеж ? 1.Построен 1984г. с отстъпено право на строеж-НАДСТРОЯВАНЕ трети етаж върху двуетажна жилищна сграда/построена 1961г./, продаден в последствие на трети... Последен отговор - 26.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Стоп-капаро Здравейте,имам следния въпрос: Харесах апартамент,подписах споразумение че до 7 дена ще сключим предварителен договор и преведох по банков път 2000лева... Последен отговор - 7.02.2019 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закупих си земеделска земя и сега какво следва? Въпроса ми е следния: къде трябва да отида да си впиша земеделската земя ,която купих? Трябва ли да я декларирам или нещо подобно в общината? Последен отговор - 21.02.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив