Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на имот и паркомясто

11.12.2023 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в неговият нотариален акт е написано следното - "идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху дворното място" - каква може да е причината да липсва реално земя към апартамента, стандартна практика ли е това и какво е най-лошото, което може да излезе от такъв тип сделка? Към апартамента, се продава и паркомясто, което той притежава с договор като е описано в него " предоставя ползването на 10кв.м. идеални части от поземления си имот, на който съответства открито Паркомясто (Номер), като е написано че полчването не е ограничено със срок. На мен лично ми звучи, че строителя във всеки момент може да прекрати договора - дали това ще е лесно е друг въпрос, но цялата ситуация ми дава усещането, че ще притежавам нещо, без реално да го притежавам. Моля за съвети и за препоръки, също така и бих желала консултация в гр. Варна.

									moongp

moongp Друго

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.12.2023

Най-добър отговор*: Здравейте!

Фактът, че няма да имате право на собственост върху земята, на която е построен апартаментът, не бива да Ви притеснява особено, щом имате право на строеж върху нея.
В този случай, дори сградата да погине, Вие, заедно с останалите собственици ще имате право да си я възстановите отново. За това за Вас не е проблем да купите имота и само с право на ползване върху дворното място.
Колкото до паркомястото - нещата са малко по-сложни, тъй като паркоместата не са уредени в закона и строителите се опитва да се нагласят. Все пак, без да съм виждала договора (което изрично препоръчвам да бъде направено от колега), мога да Ви кажа, че в общи линии това е начинът да се прехвърлят паркоместата - с разпределение на ползването. Но има много въпросителни, които не мога да отстраня, без да се запозная със самия договор.
За земята не се притеснявайте, но за паркомястото категорично ще Ви трябва консултация.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
0884945256За повече информация: http://exlege.bg | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											moongp

moongp

11.12.2023

Коментар: До адв. Симеонова, благодаря Ви за бързия отговор! Към кой е по-правилно да се обърна в такава ситуация - адвокат или нотариус?


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

12.12.2023

Отговор: И адвокат, и нотариус би трябвало да са добър съветник, в случай, че адвокатът познава материята.
Ако аз трябваше да избирам, бих се спряла на доверен, опитен адвокат.
И нотариус може да Ви консултира добре (да знаете, че и неговите консултации се заплащат), но опитът в подобни, но и различни в подробностите си, ситуации, може да направи от адвоката по-добър избор.
Ако, обаче, имате съмнение в компетентността на адвоката, по-добре се насочете към нотариус - те по дефиниция трябва да разбират от тези неща, а и почти сигурно са им минавали през ръцете не едно и две паркоместа. Въпросът е, че при тях еднотипността на практиката (която често те определят) ограничава мисленето и готовността да оцениш други варианти.
Решението е изцяло Ваше - няма грешен вариант.

С поздрав: адв. Симеонова
0884945256За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив