Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на част от земята на съседи с които гранича.

04.04.2020 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Уважаеми дами и господа,
Искам да закупя земя на съседи с които гранича! Къщата граничи с два имота и на мен ми е нужна минимална законна територия и от двата имота, които се намират на гърбът на моят имот. На първи етап разговарях и с двамата ми съседи. От тяхна страна срещнах разбиране и съгласие. Дори единият ми каза, че няма да ми иска никакви пари! Но не знам какви документи да приготвя за да ги подпишат (Договор, Декларации, Свидетели и т.н.) Имота е построен точно на границата между двамата ми съседи, следователно въпросите са:
1.Какво е минималното законно изискване за разстояние на границите между жилищната сграда и дувара (оградата-границата)? (за да направим замерване и какво да бъде празното пространство между сграда и ограда)
2.Какви документи се издават от общината и нотариуса
3.Кои документи трябва да попълня аз и съседите ми за да извършим промените по урбанизираните ни граници
4.Какви са законовите такси за извършване на документалните промени?
Благодаря

									Велизар

Велизар

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

05.04.2020

Отговор: Отстоянието от сгрдата до границата на имота, следва да е 3 метра.
Процедурата с придобиването на площи от съседни имоти, с цел промяна на регулационните линии, е уредена в чл.15 от Закона за устройство на територията.
Необходимо е геодезист да Ви изготви скица-проект, от която е видно коя точно част от съседния имот ще придобиете, нейната площ и граници. След което, с всеки от съседите си птрябва да подпишете предварителен договор, по силата на който те ще Ви продадат, а Вие ще купите тези конкретни части от имотите им. Договорът трябва да е с нотариална заверка. След това с този договор, започвате процедура по изменение на регулационния план за съответните имоти. Когато тя приключи, тогава и ще се случи реалната покупко-продажба с нотариален акт. Таксите на всяка община са различни, а разходите пр инотариус са на база данъчна оценка на имотите.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

05.04.2020

Най-добър отговор*: Здравейте Велизар!
Промяната на граница между два съседни поземлени имота по взаимно съгласие на собствениците с цел урегулиране с подробен устройствен план (ПУП) територия е случай, който изисква прилагането на две административни процедури.
ПЪРВАТА касае промяна на имотната граница по Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) .
ВТОРАТА касае промяна на регулационната линия по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите им актове.
Компетентните административни органи по двете процедури са РАЗЛИЧНИ.
Нормата на чл. 15, ал. 3 на ЗУТ допуска изменение на границите на урегулирани поземлени имоти с план за регулация при съгласие на собствениците,като се прилагат всички изисквания на ЗУТ за изработване и одобряване на ПУП.
Изработеният ПУП за изменение на регулационния план подлежи на съгласуване, като за целта е необходимо да се представи в Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР), съответстващ на изработения проект за изменение на регулационния план и отразяващ промяната на границата между поземлените имоти.Скицата – проект удостоверява характеристиките на обекта (обектите) на сделката по чл. 15 на ЗУТ, но не и границите на новообразуваните УПИ по проекта за изменение на регулационния план.
След получаване в СГКК на вписан в Службата по вписвания акт, удостоверяващ прехвърлянето на реалната част (части) между собствениците (по реда на чл. 86, ал. 1 ЗКИР или § 5, ал. 2 ПЗРЗКИР), тя изменя кадастралната карта, като актуализира съгласувания проект за изменение.
За новообразувания УПИ, който е обединен с част от съседния поземлен имот се записват данни за собствеността от документа за имота – преди сделката по чл. 15 на ЗУТ и от окончателния договор, удостоверяващ собствеността след прехвърлителната сделка.
Като цяло, не лека и кратка процедура. Пожелавам Ви успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222
За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Разбита от съсед улица Здравейте! Става дума за улица, намираща се в Селищно Образование. Преди 10 години съвместно със други съседи и за наша сметка бетонирахме по-голямата... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Течове от общинско жилище Здравейте! Имаме собствен апартамент, който се наводнява от общинско жилище над нас. Подадохме жалба в общината, за да си проверят имуществото. В какъв... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

ползвателят ме тормози закупих 2ри етаж от къща в перник като къщата е била преди покупката ми на етажа еднофамилна.съседа от първият етаж не желае да има хора над него и ми... Последен отговор - 27.06.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

етажна собственост Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на... Последен отговор - 10.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 14.05.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив