Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

подялба на разходите по смяна предназначението на общ имот

10.09.2015 - Земеделска земя - 1 Отговори     (0)

Здравейте!
Със сестра ми притежаваме по 50% идеални части от общ поземлен имот - нива.
През 2007 г. сключих от свое име договор с фирма, която да промени предназначението на имота и й платих аванс.
През 2008 г. се появи купувач и заедно със сестра ми сключихме предварителен договор за продажба на имота на частно лице.
Тогава с фирмата, извършваща услугата по промяна предназначението на имота, подписах анекс, с който прекратих договорните отношения без претенциии един към друг.
Купувачът обаче, въпреки че бе платил капаро, не се яви при нотариуса за изслушване на сделката и продажбата не се състоя.
В тази ситуация възобнових процеса по смяна на статута на имота. Сключих договор с частно лице и след няколко месеца излезе благоприятно решение от Министерството на земеделието.
Въпросът ми е: има ли законово основание да й поискам да заплати нейната част от направените от мен разходи с цел смяната на статута на общия ни имот?
Благодаря!

									varmay

varmay Консултант

Отговори (1)   

											адв. Димитър Кавалджиев

адв. Димитър Кавалджиев

10.09.2015

Отговор: Съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността: „Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.” Предвид установената съдебна практика под „тежести” се разбират тези грижи и разноски, които са необходими за запазване на вещта (в случая имота). Смяната статута на имота при всички положения не влиза в категорията на „необходимите разноски”, но би могло да се причисли към т.нар. „полезни разноски” или подобрения. Такива са тези нововъдения в имота, които увеличават полезните му качества и респективно стойността му. Ако в случая с промяната на статута се постига точно това, то имате право да претендирате определени суми за направеното подобрение. Основанието за това зависи от обстоятелството, дали промяната в статута е станала със знанието и участието на сетра Ви (включително и чрез предоставяне на пълномощно) или без нейно знание. В първия случай на практика е взето решение от всички съсобственици за промяната на статута и при липса на друга уговорка всички съсобственици участват в разходите по изпълнението му съразмерно с дела си. Във втория случай определена сума (но не точно направените разноски) може да се претендира по правилата за неоснователно обогатяване (чл. 55-59 от Закона за задълженията и договорите).
Поздрави!За повече информация: http://bgkantora.bg | За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив