Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

ПОДЯЛБА НА ИМОТ В РЕАЛНИ ЧАСТИ

15.07.2020 - Други - 2 Отговори     (0)

Съсобственик съм на 1/2 сграда и 1/4земя от производствена недовършена сграда - идеални части. Искаме да си разделим имота в реални части, за да можем да си го ползваме. Съсобствениците могат ли да имат претенции за по-голяма част от сградата, след като 3/4 от земята е тяхна. Ако неможем доброволно да се разберем, при съдебна подялба, какви претенции могат да имат. Ние държим на 1/2 сграда, мислите ли, че имаме право?
Благодаря Ви!

									Малина

Малина

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

15.07.2020

Отговор: Както обяснявате, съсобствениците на поземления имот с 3/4 идеални части вероятно притежават по-голямата част от правото на собственост върху сградата, освен ако не са Ви учредили право на строеж за 1/2 идеална част от сградата. Препоръчително е с всички документи, като нотариални актове, скици, да коментирате въпросите си с адвокат или нотариус.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

19.07.2020

Отговор: Здравейте Малина!
От описанието, което сте направили се разбира, че става въпрос за урбанизиран имот.
Длъжна съм да Ви поясня, че когато става въпрос за делба на такъв недвижим имот, състоящ се от построена сграда в дворно място, освен правилата на съсобственост много голямо значение има дали имотът при подялба ще отговори на изискванията заложени в ЗУТ - ще могат ли да се образуват нови дворищно- регулационни парцели като УПИ, следи се за отстояние от улица и прочие изисквания има.
Съвсем не се отнася делбата само до това - ние искаме и другите съсобственици се съгласяват.
Ето защо, моля, преди да предприемете каквато и да е стъпка в тази посока - консултирайте се с адвокат и геодезист задължително.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив