Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Подписан договор за аренда пред нотариус

11.07.2017 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Имам ли право да се откажа от подписан пред нотариус договор за отдаване на моя земя под аренда и в какъв срок? Не съм получила заверен/ с номер за вписване екземпляр. Нотариусът каза, че го получим към края на месеца.

									М. Тау

М. Тау

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.07.2017

Отговор: Здравейте!

За съжаление отговорът е еднозначен - не.
Няма възможност да се откажете от договора. Фактът, че все още не са Ви дали екземпляр с печат от Агенция по вписванията, не го прави невалиден. Ще получите такъв екземпляр. А договорът е валиден и условията за развалянето му са минимални - основно ако не Ви плащат уговорената рента. Този закон е направен изцяло и само в услуга на арендополучателите, за съжаление често за сметка на собствениците на имоти...

Съжалявам за лошите новини.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

11.07.2017

Отговор: Здравейте!
Нямам представа, какви са Вашите съображения, за да искате прекратяване на току-що сключен договор за аренда, но, ще Ви предложа два варианта, от които бихте могли да се възползвате, ако мотивите Ви за това решение отговарят на посочените изисквания в Закона за арендата в земеделието. Те са следните възможности:
ПЪРВО - съгл. чл.16 от този договор имате право на ИЗМЕНЕНИЕ на сключеният договор, ако обстоятелствата при сключването му съществено са се променили. При тази хипотеза уговореният срок не може да се променя и най-краткият е за една стопанска година.Насрещната страна е длъжна да отговори писмено в едномесечен срок от получаване на предложението за изменение на договора.
ВТОРО - съгл. чл.27 от същият закон, подробно са посочени основанията за прекратяване:
- с изтичане срока на договора, за който е сключен;
- при неизпълнение на поетите задължения - по общият исков ред;
- по взаимно съгласие на двете страни, което изисква нотариална заверка на подписите;
- с едностранно предизвестие в определени случаи;
С една дума - има достатъчно възможности, които биха уредили Вашето решение и решението е Ваше коя от всички да приведете в действие, като е добре това да се случи под ръководството на адвокат.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон - 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.07.2017

Най-добър отговор*: Г-жо Чанкова, моля, не заблуждавайте питащите!

Те са тук, защото ни имат доверие!

Законите могат да си прочетат и сами, но тълкуването им е наша работа.

Вашите думи "има достатъчно възможности, които биха уредили Вашето решение" не само, че не отговарят на истината, а откровено й противоречат.
Цитирането на закона не е достатъчно - обяснете на питащия как да го приложи:

чл. 27, ал.1. Да чака да изтече срокът на договора ли? - знаете ли за какви точно срокове се подписват тези договори??? - според чл.4 ЗАЗ "Минималният срок на договора за аренда е ПЕТ СТОПАНСКИ ГОДИНИ!
А и човекът иска да "се откаже" от договора, не да го чака да се изпълни (примерно 5 или 10 г.).
чл. 27, ал.2. Неизпълнение на поетите задължения - от къде да го намери питащият, когато изпълнението на договора изобщо не е започнало или в най-добрия случай едва е започнало. Тук основният вариант е неплащане на арендната вноска (споменала съм го в първия си отговор), но срокът за нея е далече, а и арендаторите рядко го пропускат, защото така си защитават договорите - знаят, че са уязвими само при неплащане.

чл. 27, ал.3. По взаимно съгласие на страните за прекратяване на договора - как да се постигне такова, щом току-що са подписали договор, явно са искали именно тези последици. Тук едната страна си е променила мнението, но вярвате ли, че арендаторът ще приеме разваляне, след като е направил разноски по нотариална заверка и вписване на договора и е планувал да ползва земята години наред, а е възможно и вече да е започнал ползването?
чл. 27, ал.4. Тази хипотеза е некоректно цитирана - пишете "с едностранно предизвестие в определени случаи", а законовият текст е "в предвидените в този закон случаи", като в същия закон такива ИЗОБЩО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ! С Вашия цитат сте допуснали да подведете питащия, че съществуват "определени" случаи, в които договорът може да прекрати с едностранно предизвестие, а такива по закон НЯМА!
Следователно, не само, че няма "достатъчно", а изобщо няма реални възможности, току-що подписаният договор да бъде прекратен.
Нещо повече - съдебната практика по въпроса е категорична - почти няма договори за аренда, които да са развалени от съда извън тези, чието основание е чл. 27, ал.2 от ЗАЗ. (във ВСИЧКИ случаи заради неплащане на арендна вноска). Практиката не приема дори доводи по ЗЗД за унищожаемост на арендните договори.

Още веднъж Ви моля, отговаряйте само ако действително знаете и разбирате материята, до която се отнася въпросът!

С поздрав: адв. СимеоноваЗа контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

продажба земеделска земя Здравейте,наследници сме на 30 декара поземлен имот :аз,сестра ми и майка ни !Искам да продам моята част.Опитах да разговарям със сестра ми за да стигнем... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изплащане на част от рента Имам подписан договор с арендатор за наем на 10 дка земеделска земя, който изтича настоящата година. Аз не поднових договора със стария арендатор, а... Последен отговор - 3.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

аренден договор. здравейте, купих земеделска земя на 05.09.2018 с аренден договор сключен през 2015 но влизащ в сила на 01.10.2018. Могали да разваля договора следкато не е влязал в... Последен отговор - 18.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Как да разбера обработва ли се земеделската ми земя? Собственик съм на 12 дка земеделска земя, четвърта категория. Преди няколко години арендаторът ми заплати еднократно рента, но след това представи... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

закупуване на прилежаща площ към сграда - апартамент притежавам апартамента от 07.01.2016 год.но ми искат да заплатя -сума по чл.27а,ал.4 от ЗСПЗЗ/-от10.02.2011-10.01.2016г предходни години правилно ли е това .Как се... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив