Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Подписан договор за аренда пред нотариус

11.07.2017 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Имам ли право да се откажа от подписан пред нотариус договор за отдаване на моя земя под аренда и в какъв срок? Не съм получила заверен/ с номер за вписване екземпляр. Нотариусът каза, че го получим към края на месеца.

									М. Тау

М. Тау

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.07.2017

Отговор: Здравейте!

За съжаление отговорът е еднозначен - не.
Няма възможност да се откажете от договора. Фактът, че все още не са Ви дали екземпляр с печат от Агенция по вписванията, не го прави невалиден. Ще получите такъв екземпляр. А договорът е валиден и условията за развалянето му са минимални - основно ако не Ви плащат уговорената рента. Този закон е направен изцяло и само в услуга на арендополучателите, за съжаление често за сметка на собствениците на имоти...

Съжалявам за лошите новини.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

11.07.2017

Отговор: Здравейте!
Нямам представа, какви са Вашите съображения, за да искате прекратяване на току-що сключен договор за аренда, но, ще Ви предложа два варианта, от които бихте могли да се възползвате, ако мотивите Ви за това решение отговарят на посочените изисквания в Закона за арендата в земеделието. Те са следните възможности:
ПЪРВО - съгл. чл.16 от този договор имате право на ИЗМЕНЕНИЕ на сключеният договор, ако обстоятелствата при сключването му съществено са се променили. При тази хипотеза уговореният срок не може да се променя и най-краткият е за една стопанска година.Насрещната страна е длъжна да отговори писмено в едномесечен срок от получаване на предложението за изменение на договора.
ВТОРО - съгл. чл.27 от същият закон, подробно са посочени основанията за прекратяване:
- с изтичане срока на договора, за който е сключен;
- при неизпълнение на поетите задължения - по общият исков ред;
- по взаимно съгласие на двете страни, което изисква нотариална заверка на подписите;
- с едностранно предизвестие в определени случаи;
С една дума - има достатъчно възможности, които биха уредили Вашето решение и решението е Ваше коя от всички да приведете в действие, като е добре това да се случи под ръководството на адвокат.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон - 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.07.2017

Най-добър отговор*: Г-жо Чанкова, моля, не заблуждавайте питащите!

Те са тук, защото ни имат доверие!

Законите могат да си прочетат и сами, но тълкуването им е наша работа.

Вашите думи "има достатъчно възможности, които биха уредили Вашето решение" не само, че не отговарят на истината, а откровено й противоречат.
Цитирането на закона не е достатъчно - обяснете на питащия как да го приложи:

чл. 27, ал.1. Да чака да изтече срокът на договора ли? - знаете ли за какви точно срокове се подписват тези договори??? - според чл.4 ЗАЗ "Минималният срок на договора за аренда е ПЕТ СТОПАНСКИ ГОДИНИ!
А и човекът иска да "се откаже" от договора, не да го чака да се изпълни (примерно 5 или 10 г.).
чл. 27, ал.2. Неизпълнение на поетите задължения - от къде да го намери питащият, когато изпълнението на договора изобщо не е започнало или в най-добрия случай едва е започнало. Тук основният вариант е неплащане на арендната вноска (споменала съм го в първия си отговор), но срокът за нея е далече, а и арендаторите рядко го пропускат, защото така си защитават договорите - знаят, че са уязвими само при неплащане.

чл. 27, ал.3. По взаимно съгласие на страните за прекратяване на договора - как да се постигне такова, щом току-що са подписали договор, явно са искали именно тези последици. Тук едната страна си е променила мнението, но вярвате ли, че арендаторът ще приеме разваляне, след като е направил разноски по нотариална заверка и вписване на договора и е планувал да ползва земята години наред, а е възможно и вече да е започнал ползването?
чл. 27, ал.4. Тази хипотеза е некоректно цитирана - пишете "с едностранно предизвестие в определени случаи", а законовият текст е "в предвидените в този закон случаи", като в същия закон такива ИЗОБЩО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ! С Вашия цитат сте допуснали да подведете питащия, че съществуват "определени" случаи, в които договорът може да прекрати с едностранно предизвестие, а такива по закон НЯМА!
Следователно, не само, че няма "достатъчно", а изобщо няма реални възможности, току-що подписаният договор да бъде прекратен.
Нещо повече - съдебната практика по въпроса е категорична - почти няма договори за аренда, които да са развалени от съда извън тези, чието основание е чл. 27, ал.2 от ЗАЗ. (във ВСИЧКИ случаи заради неплащане на арендна вноска). Практиката не приема дори доводи по ЗЗД за унищожаемост на арендните договори.

Още веднъж Ви моля, отговаряйте само ако действително знаете и разбирате материята, до която се отнася въпросът!

С поздрав: адв. СимеоноваЗа контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Европейска програма за необработваеми земеделски земи Има ли програмаза поддържанена земеделски земи, които не се обработват? Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

2 Отговори

Смяна предназначение статута на земя Необходимо ли е смяна на предназначението на земя,попадаща в зона РЕКРЕАЦИОННА ЗОНА ВИЛЕН ОТДИХ, съгласно ОУП на града.Става въпрос да се построи върху... Последен отговор - 7.06.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив