Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Относно застрояване на калкан без фуга

28.06.2019 - Съседи - 1 Отговори     (0)

Възможно ли е да бъде застроен калкан на къща без фуга в парцел ½ общи части и какъв е размерът й?
Имаме проект от 1963г за къща близнак.
След продажба на имота новит купувач се сдоби с разрешение за строеж на къща през 10.2013г, която е по голяма от съществуващият калкан/ по-дълга и излиза извън размера на съществуващата/ .
След изтеклият 5г срок разбрахме, че е подновено разрешението на 10.2018г от гл архитект / не сме уведомени/.Не е започвало никакво строителство.
През този период успяхме чрез съдебна делба да разделим парцелът на две УПИ и
докато още не е влазло в сила Решението на съда, поради корекции, е удължено разрешението за строеж/ не сме уведомени/. Парцела е маломерен..
Преди три месеца / докато текат съдебните жалби/ този вече разделен парцел с индивидуално УПИ отново е продаден.
Важи ли това разрешително ? Трябва ли наше съгласие за застрояване на калкан? Може ли да бъде по-голяма застроената калканна къща?

									Lili Spasova

Lili Spasova

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

30.06.2019

Отговор: Здравейте!
Питането Ви поставя на разглеждане няколко въпроса, респективно и доста отговори, които разбира се ще бъдат хипотетични.
Първо е важно да бъде изяснен начинът на застрояване. Дали то е свободно или свързано, както и характерът на застрояване - ниско, средно или високо, се определя с подробния устройствен план (ПУП) и плана за застрояване (ПЗ).
Съгласно чл.21, ал.5 от Закона за устройство на територията / ЗУТ/ , съгласие от съседите се изисква само тогава, когато става въпрос за ниско свързано застрояване . Когато става въпрос за средно и високо застрояване подобно изискване за даване на съгласие няма.
След като съобщавате, че имате проект от 1963 година за строеж на калкан, то това означава, че съгласно §6, ал. 1, изр. 2 от преходните разпоредби на ЗУТ подробните градоустройствени планове от времето на отменения вече Закон за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) са запазили действието си и при ЗУТ, така че действието на плана се е запазило.
По отношение на постановените съдебни актове може да се вземе отношение на место при консултация с адвокат.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Разбита от съсед улица Здравейте! Става дума за улица, намираща се в Селищно Образование. Преди 10 години съвместно със други съседи и за наша сметка бетонирахме по-голямата... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Течове от общинско жилище Здравейте! Имаме собствен апартамент, който се наводнява от общинско жилище над нас. Подадохме жалба в общината, за да си проверят имуществото. В какъв... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

ползвателят ме тормози закупих 2ри етаж от къща в перник като къщата е била преди покупката ми на етажа еднофамилна.съседа от първият етаж не желае да има хора над него и ми... Последен отговор - 27.06.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

етажна собственост Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на... Последен отговор - 10.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 14.05.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив