Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Общински УПИ са право на строеж

20.01.2024 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване и в последствие с нотариален акт за дарение вилна сграда с площ от 50 кв.м, но е погинала . Какви са стъпките за възстановяването и и може ли да бъде по-голяма квадратура и надстроена?

									Delian Georgiev

Delian Georgiev

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.01.2024

Отговор: Здравейте господин Георгиев!
Договорът за учредяване на право на строеж е формален договор, задължително се сключва във формата на нотариален акт и се вписва в Имотния регистър към Агенция по вписванията.

Той може да бъде възмезден – срещу обезщетение или заплащане на съответна сума, както и безвъзмезден. Когато се учредява право на строеж върху държавен или общински имот, суперфицията се учредява с административен акт на съответния държавен или общински орган.
Правото да се построи сграда върху чужд имот се погасява по давност в полза на собственика на земята, ако не се упражни в продължение на 5 (пет) години. Прието е, че правото на строеж е упражнено, когато сградата е построена на етап груб строеж.
Съществува разпоредба в ЗУТ, според която 5-годишният давностен срок по чл. 67 от ЗС не тече и не се прилага в случаите, когато правото на строеж е получено като обезщетение за отчужден недвижим имот.
Що се отнася до поставения от ВАС въпрос, касаещ построена в УПИ сграда, узаконена, след това дарена, а накрая погинала е редно да представите документи пред адвокат, за да може да се запознае с транформацията на собствеността адвоката и да Ви отговори.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Delian Georgiev

Delian Georgiev

26.01.2024

Коментар: Здравейте, адвокат Чанкова! Благодаря Ви! Всичко, което сте ми отговорили, прочетох в правните закони, но конкретен отговор на зададените си въпроси не получих! Моля Ви да ми отговорите конкретно на така зададения въпрос.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

14.02.2024

Отговор: Здравейте!
Тъй като в продължение на няколко седмици нямаше достъп до сайта, днес прочетох написаното от Вас и Ви отговарям веднага.
Смятам, че от моя отговор до Вас става ясно, че тук директно във форума няма как да Ви се отговори на зададени конкретни въпроси, преди адвоката да се е запознал с писмените Ви доказателства.
Моля, обърнете се към който желаете адвокат , но на място.
Има казуси по които никой адвокат не би се анажирал така директно да отговаря преди да се е запознал с документите.
С уважение,
адв. Галина ЧанковаЗа повече информация: | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Общински УПИ са право на строеж Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - 14.02.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследяване с втората съпруга на баща ми. Баща ми е сключил брак 3 мес.преди да почине.Има имот придобит преди брака и земеделска земя наследена от неговите родители(моите баба и дядо).Как делим... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Решение на Общото събрание при етажна собственост Здравейте, случаят е следният : Имам жилище , което е необитаемо целогодишно . Това може да се потвърди с липсата на задължения за ток и вода . С... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имам проблем със стар нотариален акт, с който е закупена вила с прилежащата земя... В нотариалния акт от 1940г на наследствения имот, който притежавам е записано следното: 1. Тихомир Владков Спиридонов продава на Кръстан Господинов... Последен отговор - 24.02.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Вилна сграда с безсрочно отстъпено право на строеж върху общинско УПИ Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив