Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Общ нотариален акт на два имота

22.06.2016 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Здравейте
Баща разделя имот на две части и ги дарява на двете си дъщери. Двете страни имат общ нотариален акт. В нотариалният акт са посочени границите на двата имота,но това прави ли ги реално разделени или са един вид съсобственици на целият имот. Какви хора, като наследници, имат право да се разпореждат със съответният имот, при отсъствието на надареният? Благодаря

									Павел Пенков

Павел Пенков

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

22.06.2016

Отговор: Здравейте, г-н Пенков!

Информацията, която давате, не е достатъчна за отговор на зададените въпроси, но ще се опитам да Ви отговоря, гадаейки.
Не сте дали данни за това как и какво точно е описано в нотариалния акт, но ако няма други данни, проверете в края на нот. акт, където са описани представените от бащата документи - ако има две данъчни оценки, това прави извода за два отделни имота по-вероятен.
Иначе, само с нотариален акт за дарение НЕ може имот да бъде разделян на части. Необходимо е да има изменение на ПУП (подробен устройтвен план), за да се постигне това, а и новополучените имоти следва да отговарят на определени условия по ЗУТ.
По-скоро сте изправен пред обикновена съсобственост между двете дъщери, а описаното в нот. акт е волята на дарителя за разпределение на ползването на имота между новите съсобственички.
Относно въпроса за отсъствието на надарения - тук неяснотите са повече:
1. Надареният жив ли е или вече е починал ? (тъй като говорите за наследници)
2. Какво значи "какви хора като наследници"?
Отново ще опитам да гадая:
1. Ако надарената е жива и не е поставена под запрещение - НИКОЙ няма право да се разпорежда с имота в нейно отсъствие. Единственият вариант е тя да даде пълномощно.
2. Наследници има едва след откриване на наследството (т.е. смъртта на наследодателя). Приживе децата, съпругът и останалите роднини на лицето НЕ са негови наследници.
А наследяването, след откриване на наследството, в случай, че няма завещание е уредено в глава втора на Закона за наследството. (http://lex.bg/laws/ldoc/2121542657).
Ако искате, дайте по-точна информация, за да мога да Ви отговоря по-конкретно.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Павел Пенков

Павел Пенков

22.06.2016

Коментар: Едната надарена дъщеря е починала. Аз съм и син и заедно с баща ми сме и единствените наследници. Имота е дарен няколко години преди да умре.. "какви хора като наследници" - децата на другата дъщеря, могат ли да идват и да правят каквото и да е на мястото?


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

22.06.2016

Отговор: Здравейте отново!

Този път мога да съм категорична - децата на другата надарена сестра НЕ могат да извършват НИКАКВИ ПРАВНИ действия с имота. Но, ако тя няма нищо против, те могат да ползват имота, доколкото майка им ги е допуснала там, въпреки че тя, самата не се намира в имота.
Ако, обаче, тя се противопоставя на техните действия, това е друга работа. Но си е нейна...

Колкото до Вас - Вие и баща Ви сте съсобственици на единия дял, а леля Ви - на другия.
Конкретно на въпроса - отговорът е ясен - децата на надарената жива сестра НЕ МОГАТ да се РАЗПОРЕЖДАТ с имот (или със съответния дял от него), Но това на правен език означава да го продават, даряват, да си правят доброволна делба, да го отдават под наем за повече от 3 г. и пр.

Но това не се отнася до ползването - ако дарителят е разпределил ползването (както разбирам в самия нот. акт), то онази част, която е дарена на леля Ви, може да бъде ползвана както от нея лично, така и от нейните близки и от хора, на които тя е дала достъп до имота.

Ако искате, навлезте повече в проблема, за да Ви отговоря по-конкретно.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

камера живея в многофамилна къща на 2 етажа, аз съм собственник на 2ри етаж,ползвателят на 1вият етаж е монтирал камера за наблюдение на първият етаж без мое... Последен отговор - 25.08.2022 от НИНА КЮРКЧИЕВА

3 Отговори

съседи Здравейте! Живеем в двфамилна къще на първия етаж с общ вход със съседите на втория от 1987г.Всеки собственик позва 1/2 идеална част от двора.Кой... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

кражба на ток от съсед Здравейте! Преди няколко дни установихме неправомерно присъединяване от съседа ми към нашата ел.мрежа. Дойде полиция, екип от енергото и безпорно се... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Отстояние от съседна сграда Здравейте, купихме си къща в квартал с ниско застрояване до 10м.Напоследък започнаха да се появяват доста кооперации обаче. Съседния имот го купиха и с... Последен отговор - 21.04.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив