Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Нотариус получава документи, в които имот от Горския фонд е описан като зем. земя

29.01.2015 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Нотариус получава писмена молба от продавач по пълномощие и купувач да бъдат приети и след като направят волеизявление, да бъде съставен нотариален акт за покупко-продажба на "недвижимия имот, подробно описан в проекто-нотариалния акт, който Ви представяме". Към молбата са приложени: проект на нот. акт, в който имотът е описан като земеделска земя, препис от решение на ПК от 2000 г. "за възстановяване на собствеността върху отнети гори и земи от Горския фонд ... на наследниците на...", у-ние за наследници (1 единствен наследник), данъчна оценка на имот "представляващ земеделска земя", скица за "залесена територия" с текст "Да се използва съгласно Закона за горите и Правилника за приложението му", и пълномощно "да дари или продаде ... всички притежавани от мен собствени и съсобствени земеделски имоти", подписано от 80-годишен жител на голям град и заверено от селски кмет на 200 км от големия град. Какво следва да направи нотариусът?

									Ренета Стоянова

Ренета Стоянова Друго
Варна

Отговори (2)    Коментара (3)

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

30.01.2015

Коментар: Случаят, както може би се досещате, не е хипотетичен. Освен противоречивото описание на имота в представените документи за прилагане към акта, в самия проекто-нотариален акт се съдържат следните фактически грешки:
1. Адресът на продавача е непълен - има само град и улица;
2. Пише, че продавачът продава собствената си земеделска земя;
3. Сбъркан е номерът на подотдела на имота: вм. 3/у е написано 1/у;
4. Вместо "залесена ГОРСКА територия" е написано просто "залесена територия" (трябва да знаете, че съществуват два вида залесени територии: едните са върху зем. земи, другите - върху земи от Горския фонд)
5. В изредените накрая документи, Решението на ПК фигурира под изцяло преправено название (явно копирано от решение за връщане на земеделска земя на наследници);
6. Пак там, накрая, е пропуснато да се напише, че е представено у-ние за наследници.

В този си вид сделката е изповядана, нот. акт е подписан от страните и от нотариуса. Знам тези подробности, защото изисках и получих копие от нотариалното дело. Продавачът е майка ми.

Отгоре на всичко, справка в СлВп показа, че нотариусът е пропуснал да впише решението на ПК, преди да издаде съставения нот. акт. Получихме и официален отговор от АВп-София, в който разясняват, че цялата отговорност се поема от нотариуса, а съдията по вписванията не отговаря за действията му. За доказателство прилагат разпечатка от ГПК, чл.586. Там в ал. 1 пише, че нотариусът проверява дали праводателят е собственик на продавания имот, а в ал. 4, че "Когато документът за собственост на праводателя не е вписан, нотариалният акт не се издава, докато този документ не бъде вписан." Нотариусът обаче твърди, че всички документи са изрядни и че само решения, издадени след 2001 г. се вписват в СлВп.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.01.2015

Отговор: Това от изпита за нотариуси ли е? Кметовете вече не заверяват съдържание, а само подписи. Което значи, че нотариусът следва да постанови отказ, поради липса на съгласие на продавача, дадено в изискуемата от закона форма.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

30.01.2015

Коментар: Благодаря, но не мога да намеря закон, в който да пише, че кметовете нямат право да заверяват съдържание на пълномощно. Много бих искала да е така, обаче чл. 83 от ЗННД във вр. с чл. 37 ЗЗД указва обратното:

ЗННД, Чл. 83. Когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметът на населеното място [...] удостоверявa [...] подписа и съдържанието на пълномощно по чл. 37 от Закона за задълженията и договорите.

ЗЗД, Чл. 37. Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.
За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

02.02.2015

Отговор: Благодаря, грешката е при мен и идва от другия Ви въпрос в сайта, на който предполагам, съм имала предвид година на сделка и т.н.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

03.02.2015

Коментар: Правният казус беше "Какво следва да направи нотариусът в такава ситуация?"

Според мен е трябвало да отложи изповядването на сделката, докато не се изяснят противоречията в представените документи за съставяне на нот. акт и фактическите грешки в самия проекто-нот. акт. После нотариусът е трябвало да забележи, че решението на ПК е от 2000 г., т.е. не е вписано в СлВп (защото само от 2001 г. насам такива решения се вписват в СлВп при издаването им) и съответно да изпълни изискването на чл. 586, ал. 4 от ГПК: "Когато документът за собственост на праводателя не е вписан, нотариалният акт не се издава, докато този документ не бъде вписан." При опита да впише решението, е щял да се натъкне на нотариалния акт на собственика и е можел да пресече опит за имотна измама.

А според Вас?За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Стари нотариални актове Здравейте! Имам къща, която от как е построена пет пъти е сменяла собственика си. Освен собствения си нотариален акт аз имам предишните два. Трябва ми... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Помощник на ЧСИ ми взе неправомерно парите Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от Бисер Захариев

2 Отговори

Отказ от наследство Здравейте, през 1992 г. с решение на Поземлена комисия държавата възстановява имоти - земи и гори на покойния ми прадядо в провинция, починал през 70-те... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Договор за заем Здравейте, на 28.08.2017 сключих договор за заем с една приятелка. Аз като заемодател и дадох 3500 лева. В договора посочихме че сумата трябва да ми се изплати... Последен отговор - 31.08.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Помощник ЧСИ запорира банковата ми сметка и ми взе неправомерно парите. Упорито... Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив