Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

нотариална покана

15.03.2018 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Здравейте, аз и брат ми имаме по 1/2 идеална част от имот къща и двор, преди 2 години сме си направили помежду ни договор за ползване, който не е нот. заверен. Наскоро брат ми ми каза, че ще получа нот.покана да заверим този договор. Аз обаче не желая, защото в този договор не са разделени по равно квотите, искам направо да направим доброволна делба. Въпросът ми е - ако получа нот.покана как да действам? Да се явя и да кажа че отказвам нотариална заверка на договора за ползване или изобщо да не се явявам?

									Костадинова

Костадинова

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.03.2018

Отговор: Здравейте!
От запитването Ви се разбира, че двамата с брат си сте собственици на по 1/2 идеална част от имота. Като собственици сте напълно в правото си да ползвате имота и практиката сочи, че когато е налице разбирателство двамата съсобственици / брат и сестра/ ползват без да изготвят договор с нотариален акт и да вписват в имотният регистър. Друг е въпросът, когато става въпрос за учредяване право на ползване на 3- то лице - тогава това е задължително.
Но, важно е да се знае 1/2 идеална част на брата от къде до къде се простира и останалата половина от къде до къде, защото е твърде възможно всеки да използва своята половина за различни цели.
Най-доброто, след като твърдите, че половините не са замерени и разделени правилно да поискате доброволна делба с брат си, а , ако е несъгласен - тогава по съдебен ред и да се раздели точно мястото, всеки от двамата Ви ще стане реален собственик на своята част и ще я ползва свободно.
Що се отнася до това, дали да се явите или не пред Нотариус, това е Ваше решение, но без Вас няма как да се случат нещата, тъй като все още сте съсобственици.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив