Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Необходими документи за дарение ?

09.04.2018 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)


Майка ми дарява цялата нейна част от наследствен имот на брат ми .
Няма представено Удостоверение за наследници при Нотариалния акт .
Тя почина преди 4 г. и 4 месеца .

Задължително ли е Удостоверението за наследници - при оформянето на Нотариалния акт ?
Изисква ли се съгласно КОЙ ( закон, правилник, съдебно тълкувателно решение, решение на съд или друг нормативен документ)
Удостоверение за наследници - при изповядването на Нотариалния акт ?
Мога ли да предприема някакви правни действия срещу този Нотариален акт - мога ли да го атакувам в съда ?

С уважение,
С.Стойчев

									Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

09.04.2018

Отговор: Здравейте!
Разбирам, че майка ви е дарила нейната идеална част от общ недвижим имот на брат Ви. При договора за дарение не е нужно съгласието на останалите съсобственици, за да бъде извършена тази сделка.
Дарение може да направи всяко физическо лице на което си пожелае физическо или юридическо лице. Няма ограничения за това.
Що се отнася, може ли да бъде извършено дарението без удостоверение за наследници - да, може. И точно в това е разковничето, че дарение винаги може да се оспорва, ако дарителят се е разпоредил в повече от разполагаемата му се част.
Удостоверението за наследници е важно до толкова доколкото , с него да се удостовери, че се прави дарение между лица в пряка родствена връзка и от там съответно се дължи по-малка такса.
Ако оспорвате извършеното дарение, то може да направите това на основание, ако майка Ви се е разпоредила в повече и е засегнала запазената Ви част.
С уважение,
адв. Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

10.04.2018

Отговор: Доколкото разбирам, първоначалното Ви и основно питане е, ако не е представено удостоверение за наследници, би ли била "валидна" сделката.
В никой закон, правилник и т.н. не пише, това което Ви интересува. Единствената относима разпоредба е в чл.586 от ГПК- нотариусът проверява дали праводателят е собственик на имота. Очевидно, че когато имотът е наследствен за праводателя /майка Ви/, тя трябва да представи акта за собственост на наследодателя си, както и удостоверение за наследници на същия. Възможно е преди това майка Ви да се е снабдила с констативен акт. При всички полозения обаче, ако е дарила толкова, колкото е притежавала, а не повече и от имот, от който действително има дял, то липсата на описано в акта удостоверение за наследници, не е изобщо основание за недействителност на сделката.
Можете обаче да търсите по съдебен ред възстановяване на запазения Ви дял от наследството, който дял е накърнен от дарението. Срокът за предявяване на този иск се погасява с изтичането на пет години от смъртта. Съдът не прилага давността служебно, тя се прилага, ако другата страна възрази.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на мазе по давност Здравейте, може ли мазе да бъде придобито по давност след като не е самостоятелен обект и по този начин да се лиши апартамент от избено помещение - тъй... Последен отговор - 3.11.2021 от Иван Иванов

6 Отговори

Събаряне на селскостопанска постройка. Здравейте! В парцела ми освен двуетажна къща и гараж като самостоятелен обект има и едноетажна селскостопанска постройка със застроена площ 32... Последен отговор - 23.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имот срещу гледане и издръжка на възрастен човек Здравейте, имам нотариален акт за имот срещу издръжка и гледане на човек, който неодавна почина. Трябва ли да подавам някъде документи или помправо... Последен отговор - 31.10.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с мазе Здравейте По Нот. акт от 2013г.имам мазе, но за него има претенции и друг съсед. Той отказва да представи своя док. за собственост. Доголкото разбрах... Последен отговор - 28.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заварено Незаконно надстрояване Живеем на 2 етаж на двуетажна къща. На 1 етаж живее друго семейство, което притежава 100 кв от общо 400 кв имот. На 2 етаж има голяма тераса на която има 2 стаи,... Последен отговор - 8.11.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив