Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Необходими документи за дарение ?

09.04.2018 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)


Майка ми дарява цялата нейна част от наследствен имот на брат ми .
Няма представено Удостоверение за наследници при Нотариалния акт .
Тя почина преди 4 г. и 4 месеца .

Задължително ли е Удостоверението за наследници - при оформянето на Нотариалния акт ?
Изисква ли се съгласно КОЙ ( закон, правилник, съдебно тълкувателно решение, решение на съд или друг нормативен документ)
Удостоверение за наследници - при изповядването на Нотариалния акт ?
Мога ли да предприема някакви правни действия срещу този Нотариален акт - мога ли да го атакувам в съда ?

С уважение,
С.Стойчев

									Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

09.04.2018

Отговор: Здравейте!
Разбирам, че майка ви е дарила нейната идеална част от общ недвижим имот на брат Ви. При договора за дарение не е нужно съгласието на останалите съсобственици, за да бъде извършена тази сделка.
Дарение може да направи всяко физическо лице на което си пожелае физическо или юридическо лице. Няма ограничения за това.
Що се отнася, може ли да бъде извършено дарението без удостоверение за наследници - да, може. И точно в това е разковничето, че дарение винаги може да се оспорва, ако дарителят се е разпоредил в повече от разполагаемата му се част.
Удостоверението за наследници е важно до толкова доколкото , с него да се удостовери, че се прави дарение между лица в пряка родствена връзка и от там съответно се дължи по-малка такса.
Ако оспорвате извършеното дарение, то може да направите това на основание, ако майка Ви се е разпоредила в повече и е засегнала запазената Ви част.
С уважение,
адв. Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

10.04.2018

Отговор: Доколкото разбирам, първоначалното Ви и основно питане е, ако не е представено удостоверение за наследници, би ли била "валидна" сделката.
В никой закон, правилник и т.н. не пише, това което Ви интересува. Единствената относима разпоредба е в чл.586 от ГПК- нотариусът проверява дали праводателят е собственик на имота. Очевидно, че когато имотът е наследствен за праводателя /майка Ви/, тя трябва да представи акта за собственост на наследодателя си, както и удостоверение за наследници на същия. Възможно е преди това майка Ви да се е снабдила с констативен акт. При всички полозения обаче, ако е дарила толкова, колкото е притежавала, а не повече и от имот, от който действително има дял, то липсата на описано в акта удостоверение за наследници, не е изобщо основание за недействителност на сделката.
Можете обаче да търсите по съдебен ред възстановяване на запазения Ви дял от наследството, който дял е накърнен от дарението. Срокът за предявяване на този иск се погасява с изтичането на пет години от смъртта. Съдът не прилага давността служебно, тя се прилага, ако другата страна възрази.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Собственост на земя Здравейте, имам жилище в парцел ХХХХ, 10% от общите части, включително върху правото на строеж в парцела, който е около 500 кв. В общината не знаят земята... Последен отговор - 16.04.2018 от Адвокат Николина Митова

4 Отговори

наследствен имот с двама наследници -част от имота прехвърлен на единия после... здравейте искам да попитам от два парцела в единия има построена къща на два етажа от които единия етаж (2) е с нот.акт на брат ми по давност. умират... Последен отговор - 11.04.2018 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Наводняване на сутерен Закупих търговско помещение на две нива (приземно и сутерен) през 2014 г. Месеци след придобиване на собствеността, сутеренът прогизва - стените са мокри... Последен отговор - 16.04.2018 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Подялба на имот при съжитество на семейни начала Здравейте, с партньора ми,с който сме във фактическо съжителство и имаме общо дете, придобихме апартамент преди 6 г, като в Нотариалния акт сме записани... Последен отговор - 16.04.2018 от адвокат Ивалина Димитрова

1 Отговори

ОБЩИ ЧАСТИ НА ЖИЛИЩНА СГРАДА ПЛОЩА ПОД ТАРАСИТЕ НА ЖИЛИЩНА СГРАДА ОБЩА ЧАСТ ОТ СГРАДАТА ЛИ Е? ИМА ЛИ ПРАВО ОБЩИНАТА ДА ВЗЕМА НАЕМ ЗА ТАЗИ ПЛОЩ??? Последен отговор - 13.04.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив