Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Недвижим имот, който да не се наследява от преживелия съпруг

29.01.2019 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Здравейте. Моля за съвет по следния въпрос. Предстои ми покупка на апартамент с лични средства. Как да извърша покупката, така че наследници да бъдат само моите деца, но не и съпруга ми и неговите наследници, ако той ме преживее. Имаме всеки по две деца от предишни бракове. Бих искала имота да остане само за моите деца. Имаме споразумение за режим на разделност. Благодаря много предварително. Татяна Петова

									Стиляна Петова

Стиляна Петова Друго
София

Отговори (4)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

29.01.2019

Отговор: Здравейте,

препоръчвам децата Ви да бъдат посочени като купувачи в нотариалия акт, а Вие да си запазите вещно право на ползване върху апартамента пожизнено и безвъзмездно. В противен случай съгласно Закона за наследството при смърт цялото имущество се наследява от преживелия съпруг и децата Ви.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

29.01.2019

Отговор: Здравейте, г-жо Петова!

Последното изречение от въпроса Ви (преди благодарностите) е най-важното - щом имате режим на разделност, Вие ще придобиете имота изцяло на свое име, без участието на сегашния Ви съпруг.
Ако, обаче искате той да не наследи дял от Вашето имущество, е по-добре да се освободите от него възможно най-скоро и по възмезден начин, защото по нашето законодателство съпругът има право на запазена част от наследството (чл.28 и чл.29 от Закон за наследството). В такъв случай, ако той Ви преживее ще има право да наследи дял от Вашето имущество, а след това ще го получат неговите наследници. Дори да завещаете всичко на децата си, той ще има право да атакува завещанието поради нарушение на запазената част.
Ето защо Ви съветвам да продадете на децата си голата собственост на имота, който смятате да купите, като си запазите правото на ползване до живот.
Има и по-прост вариант, но ще Ви е трудно да убедите нотариус да направи това упражнение - да купите имота директно на имената на децата си, като учредите сама на себе си (като купувач) право на ползване.
Това е т.нар. "сделка в полза на трето лице", която не е сред обичайните, особено когато искате да запазите и право на ползване. Но пък трябва да е по-евтино по този начин - ще се направи само едно прехвърляне.
Ако пък решите първо да придобиете имота, а после да го продадете на децата си, непременно преведете записаната в нотариалния акт като цена парична сума по банков път, за да може да се доказва възмездният характер на сделката, при необходимост.
Общо взето, това което искате е често срещано, но не е съвсем просто.
Съветвам Ви да се обърнете към компетентен адвокат, който не само да Ви обясни ситуацията, но и да изготви документите, за да може интересите Ви да са максимално защитени.

П.п. Възможен е и вариант директно Вашите деца да купят имота (разбира се, Вие ще ги финансирате) и да Ви учредят право на ползване до живот.

Успех Ви пожелавам!
С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.01.2019

Отговор: Купете го на името на децата си и си запазете право на ползване, докато сте жива. Режимът на разделност, означава само разлика в наследствените дялове, след смъртта Ви. Без режим на разделност, ако Вие починете първа, съпругът Ви получава 4/6 /след неговата смърт, децата му наследяват този дял/, а децата Ви по 1/6. С режим на разделност - и тримата получават по 1/3, тъй като имотът е бил Ваша лична собственост. С режим на разделност, ако не Вие, а съпругът Ви почине пръв, неговите деца не получават нищо от този имот, тъй като баща им няма дял от него.


За повече информация: http://http://www.mitkovalawyers.com/ | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

03.02.2019

Отговор: Здравейте госпожо Петова!
Най- ефективният съвет в случая , след като финансовите средства са изцяло Ваши е да се закупи жилището от Вашите две деца, а Вие да си запазите правото на ползване до края на живота си.
При това положение този имот никога няма да попадне в делбена маса при никаква хипотеза.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Възбрана на КПКОНПИ През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - 1.10.2023 от Ренета Стоянова

8 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - 3.10.2023 от Кристина Найденова

3 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори

Възбрана През 2013 майка ми пострада от имотна измама - изгуби 4 ниви. През 2017 почина. През 2018 с брат ми вписахме ИМ по чл. 108 ЗС срещу последния купувач по веригата... Последен отговор - от

0 Отговори

съсобственост на ид ч в УПИ УПИ от 1000 м2 - 22% ид ч са на собственик ,който не е декларирал ид ч и не плаща данъци от 25 год.Документите не са в ред. Останалите 78 % ид ч са на съсобственици... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив