Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследяване с втората съпруга на баща ми.

03.01.2024 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Баща ми е сключил брак 3 мес.преди да почине.Има имот придобит преди брака и земеделска земя наследена от неговите родители(моите баба и дядо).Как делим имуществото с втората му съпруга.Аз съм единствено дете на баща ми.

									Даниела

Даниела

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.01.2024

Отговор: Здравейте, Дани!

За съжаление, не мога да Ви зарадвам!
Текстът на чл.9, ал.1 от Закона за наследството е категоричен:
"Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.", което във Вашия случай означава, че следва да разделите всичко, което към датата на откриване на наследството (т.е. датата на смъртта на баща Ви) е било негово притежание, по равно с неговата съпруга, независимо колко време са живели в брак.
Всичко, което описвате ще се дели по 1/2 за всяка от Вас двете.
Ако се открие нещо, което е придобито ВЪЗМЕЗДНО по време на брака, съпругата ще притежава 1/2, а Вие и тя ще си разделите другата 1/2, която е била притежание на баща Ви.
Но, доколкото разбирам, такова имущество няма, така че всичко ще се дели по равно.
Разбира се, има и особености, които може да Ви каже само адвокат, който е подробно запознат с документацията - моят отговр е най-общ, на база информацията, предоставена от Вас.
Здрави нерви Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
0884945256
СофияЗа контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.01.2024

Отговор: Здравейте Даниела!
Лични средства на съпруга са тези, които са придобити преди брака, или по дарение или по наследство.
В питането си Вие не уточнявате недвижимия имот как е бил придобит. Ако, той си го е закупил и изплащал с лични средства, както и ако му е бил дарен от негови близки, то тогава ще се приеме, че е негова лична вещ.
Но, ако баща Ви е имал друг брак преди това и по време на този брак , заедно с майка Ви са закупили жилището, то тогава не може да се приеме, че жилището е негова лична вещ.
така че, преди да ви се отговори на поставените въпроси, ще следва да бъдат изяснени други важни, съществени обстоятелства, поради което моят съвет е да се обърнете към адвокат на место.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив