Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

НАП може ли да развали сделка за земеделска земя, ако тя е била купена по данъчна оценка?

10.06.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте,

Преди време (1 до 3 год.) съм закупил 4 парцела земеделска земя, като съм заплащал за тях около 20-30% над данъчната оценка. Може ли НАП или друга агенция да развали сделката на основание, че пазарната цена е значително по-висока?

Разбрах, че може да се назначи вещо лице, което да определи пазарната цена на база на стария обяви от вестници или интернет.

Наистина ли е възможно развалянето на такава сделка и връщането и на стария собственик? В случая нямам никакви задължения към банки или държавата, нито има някакви претенции от страна на продавачите.

									Иван

Иван

Отговори (3)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.06.2017

Отговор: Здравейте!
Сделка пред Нотариус на недвижим имот може да бъде изповядана или по данъчна оценка на същия или по пазарна цена. Без съмнение таксите, които следва да бъдат заплатени по пазарна цена на имота са по-високи от тези по данъчната.
Т.е. - от това следва, че се заплаща цена по два начина.
Това, което Вие коментирате, че сте заплатили цена около 20-30% над данъчната е незаконосъобразно. Незаконосъобразно е също така да се заплаща цена ПОД данъчната оценка.
Не знам какъв е точно казуса Ви, но винаги при изповядване на сделка се попълва декларация за липса на данъчни задължения за верността на която носите наказателна отговорност.
Ако сте изповядали сделка при нереална цена , образувана незаконосъобразно и сте подписали декларация с невярно съдържание - то, това безспорно са основания не само за разваляне на сделка, но и за дирене на наказателна отговорност.
Удостоверението по чл.87, ал.1 е удостоверение за липса на данъчни задължения и се издава от НАП. Доколкото знам срокът е 7- дневен и се издава от ТП на НАП.
Важно е също така да има и декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК, която не само трябва да подпишете, но и да бъде нотариално заверена, защото Нотариуса носи солидарна отговорност заедно с прехвърлителя по сделка за недвижим имот, че задълженията ще бъдат заплатени.
Надявам се, визирайки основни моменти при осъществяване на сделка с недвижим имот с прехвърлителен характер, да можете да извлечете необходимото за Вас.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1 , етаж 3, офис 1
0887 201 222За контакти

											Касъров

Касъров

12.06.2017

Отговор: Здравейте!
Налага се малко уточнение. Законът урежда възможност за НАП да иска от съда да признае една сделка за недействителна, когато е сключена от лице с установени публични задължения. Целта е след като съда обяви сделката за недействителна да може имуществото, предмет на недействителната сделка да послужи за удовлетворяване на тези вземания.
Условията, при които НАП може да предяви такъв иск са: продавачът към датата на сделката да е имал данъчни или други публични задължения, установени с ревизионен акт или съдебно решение или е да прехвърлил свое имущество след връчване на заповед за възлагане на ревизия с цел да затрудни или осуети изпълнението на задълженията си към държавата. Т.е. това че сделката е изповядана по цени по-ниски от пазарните не е достатъчно основание НАП да иска обявяване на недействителност на сделката.
Има и други хипотези, при които НАП може да иска обявяване на недествителност на сделки, сключени от длъжници с публични задължения, но от предоставената информация не може да се направи извод за тяхното приложение.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

12.06.2017

Отговор: НАП не може да развали сделката само на това основание. Освен това, Вие купувате и няма никакво значение, имате ли или не, задължения към държавата. Хипотезата, за която говорите визира задължения към НАП на продавача, а не на купувача. Ако продавачът към деня на сделката е имал задължения към НАП или трети лица, то НАП или всяко трето лице - кредитор на продавача, има право да образува дело и да иска обявяване на сделката за недействителна спрямо него, като докаже, че продавачът е сключил сделката с цел увреждане на кредитора. Тоест, продал е земята на занижена цена и не е дал пари на кредитора и/или е продал земята, за да не може да я продаде кредитора, при евентуално изпълнително дело срещу продавача.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Височина на магазин за нехранителни стоки Здравейте, въпросът ни е следния, кооперацията на съседите ни с които сме на калкан е въве-дена в експлоатация 1999г., като сграда с два ,три етажа в едно с... Последен отговор - 20.03.2023 от Алексан Чубукчиян

4 Отговори

Наследство след смърт на единия съпруг Здравейте Съпруга ми е наследник на бащиния имот. Аз като негова съпруга ще получа ли наследство върху този имот, ако той почине преди мен? Последен отговор - 18.02.2023 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

казус за продажба на имот Здравейте! Казусът е следният: Искаме да продадем селска къща и имот от няколко години, но не можем да открием една от наследничките. Търсихме я къде ли... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Незавършен строеж, може ли да се узакони Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив